Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

»Dani obilježavanja upalnih bolesti crijeva«

20.05.2021. 11:43


Zadarski ogranak Hrvatskog gastroenterološkog društva, Hrvatski liječnički zbor – Podružnica Zadar i Odjel za gastroenterologiju Opće bolnice Zadar poziva na treće »Dane obilježavanja upalnih bolesti crijeva« koji se održava virtualnim putem danas 20. svibnja 2021. godine.
Kako broj oboljelih od upalnih bolesti crijeva raste, raste i svjesnost i želja da se oboljelima pruži najbolja medicinska skrb i usvoje sva znanja s ovoga područja koja će doprinijeti razvoju novih molekula, liječenju i praćenju oboljelih.
Endoskopija je i dalje »zlatni standard« za postavljanje dijagnoze, ali u praćenju se koristimo brojnim manje invazivnim pretragama, kao što su pretrage krvi, fecesa, radiološke pretrage te intestinalni ultrazvuk.
Kod bolesnika koji trebaju kiruršku intervenciju, važne su nove metode minimalno invazivne kirurgije.
– Važna tema ovoga skupa bit će i donošenje odluke kada je nužna promjena terapije te koje su nove molekule kojima ćemo se koristiti u liječenju bolesnika. Jednako važno je i područje pravilne prehrane oboljelih i sprječavanje i saniranje komplikacija bolesti. Webinar je zamišljen na način da se multidisciplinarnim pristupom oboljelom dobije najveći broj informacija o bolesti, najučinkovitijem liječenju i praćenju svakog bolesnika. Webinar je namijenjen gastroenterolozima, abdominalnim kirurzima, liječnicima obiteljske medicine, saznajemo od doc. dr. sc. Melanija Ražov Radas, organizatorica skupa.


Raspored predavanja i satnica
Uvod 18:00 – 18:05 h – doc. dr. sc. Melanija Ražov Radas
18:05 – 18:20 – prof. Željko Krznarić: »Prehrana, nove mogućnosti, kratki osvrt na nove metode liječenja sindroma kratkog crijeva«
18:20 – 18:35 – prof. Brankica Mijandrušić-Sinčić: »Therapeutic drug monitoring«
18:35 – 18:50 – doc. Silvija Čuković-Čavka: »Intestinalni ultrazvuk – vrijednost neinvazivnog praćenja«
18:50 – 19:05 – prof. Ante Tonkić: »Nove molekule u liječenju IBD-a«
19:05 – 19:20 – doc. dr. sc. Ivo Klarin:« Endoskopsko praćenje – kada i koliko često »
19:20 – 19:35 – doc. dr. sc. Melanija Ražov Radas: »Liječenje komplikacija i praćenje bolesnika putem UR-CARE registra«
Rasprava i pitanja 19:35 – 20:00 h