Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Edukacija spasilaca na plažama o prevenciji kriminaliteta

20.05.2021. 11:21


U okviru „Tečaja za osposobljavanje spasilaca", u organizaciji Hrvatskog crvenog križa, Gradskog društva Zadar i ove godine nastavljene su preventivne aktivnosti usmjerene na prevenciju turističkog kriminaliteta.
Aktivnosti su provodili policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave zadarske i kontakt policajci Prve policijske postaje Zadar koji su jučer, 19. svibnja 2021. godine održali edukativno predavanje pod nazivom „Prevencija kriminaliteta na plažama".
Predavanje je nastavak preventivnih aktivnosti iz lokalnog projekta „Sigurnost u turizmu Zadarske županije", koji provode Policijska uprava zadarska,  Zadarska županija i Turistička zajednica Zadarske županije,  već osam godina za redom, a nositelj projekta je  Vijeće za prevenciju kriminaliteta Zadarske županije.
Pored navedenih partnera u projektne aktivnosti uključeni su  i predstavnici Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, predstavnici Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Zadar, Lučke kapetanije Zadar te predstavnici Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, dok aktivnosti podržavaju i predstavnici Hrvatskog crvenog križa te predstavnici svih turističkih zajednica sa područja Zadarske županije.
Polaznike tečaja za spasioce policijski službenici su  educirali o važnosti samozaštitnog ponašanja, prepoznavanju sumnjivih ponašanja osoba i sumnjivih predmeta, zatim o obilježjima kaznenih djela krađa i postupanju u slučaju da se kazneno djelo dogodi. Edukacija se odnosila i na važnosti prevencije u lokalnoj zajednici kao  i na važnost suradnje građana, odnosno prisutnih kao budućih spasilaca sa policijom.
Polaznici tečaja i djelatnici Crvenog križa su upoznati da u slučaju provale ili krađe žrtva – oštećeni trpi materijalnu štetu, međutim u najvećem broju slučajeva žrtva trpi i psihičko opterećenje, ne osjeća se više sigurno u svom domu ili na plaži očekujući da se krađa u svakom trenutku može ponoviti.
Policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika tijekom predavanja polaznicima su prezentirali i statističke podatke iz analitičke evidencije PU zadarske tijekom ljetnih mjeseci u proteklih deset godina te su ih upoznali sa najčešćim oblicima kaznenih djela koja se događaju na plažama i u njihovoj blizini, a kontakt policajci Prve policijske postaje Zadar polaznicima su izložili primjere najčešćih kaznenih djela koja su se dogodila na gradskim plažama u proteklih nekoliko godina.
Zaključeno je da bi spasioci svojom svakodnevnom brigom o kupačima na plaži u vidu savjeta o samozaštitnom ponašanju i dojavama sumnjivih ponašanja policiji mogli doprinijeti slici lokalne zajednice koja brine i Republike Hrvatske kao sigurne destinacije.
Polaznicima su podijeljene brošure Siguran odmor i promotivni materijali koje su izradili Upravni odjel za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove i Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet Zadarske županije u suradnji sa prevencijom Ureda načelnika PU zadarske.