Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Morsko dno sa sonara prenijela na platno

20.05.2021. 12:41


U Kapetanovoj kuli otvorena je izložba umjetnice Antee Delpin, članice HDLU-a, pod nazivom Morske dubine II koja se može pogledati do 29. svibnja. Kamene zidove kule popunili su morski motivi – slike koraljnog grebena na platnu, zatim takozvane male ribe, kao i ukrasni tanjuri i majice s otiskom njezinih slika. Zubatac, škarpina, jato šarana, ponuda u Kuli je gotovo kao na ribarnici. Ali u veselijim bojama. Možda nešto najoriginalnije na izložbi je serija slika inspiriana sonarom – podvodnim elektirčnim lokatorom.
– To je uređaj koji ribolovci koriste za traženje ribe i onaj koji se u to razumije, prepozna prema crticama na sonaru o kojoj se vrsti riba radi. Ta se slika dobije njegovim skeniranjem podmorja i izgleda jako zanimljivo, apstraktno, te mi je palo na pamet da to naslikam, kaže Antea Delpin koja je često imala prilike biti na barki, na brodu, baviti se ribolovom pa tako i promatrati morske igre preko sonara.
– Zimi lovimo lignje, u proljeće i ljeti ribe. Onda što ulovimo, kad dođem doma, ja naslikam, govori mlada umjetnica, akademska slikarica podrijetlom iz Rijeke. U Rijeci je završila Srednju školu primijenjene umjetnosti i Akademiju primijenjene umjetnosti.
– Djed mi je s Paga pa sam tako cijeli život dolazila u ove krajeve, a spletom okolnosti i došla ovdje živjeti. Živjeti i stvarati, govori Antea koja očito neizmjernu inspiraciju pronalazi baš u moru.
– Na fakultetu sam se najviše bavila mozaikom, onda poslije toga s izradom nakita od naplavina da bih se potom opet vratila slikarstvu. Osim toga, izrađujem ukrasne predmete za interijere, lustere, tanjure i ostalo. Trenutačno sam u procesu otvaranja ateljea u Rijeci, a ideja za stvaranje imam jako puno. Između ostalog, svoje slike tiskam na majice i imam pozitivne reakcije na to, govori Delpin, kojoj je ovo druga samostalna izložba.
Na prvoj samostalnoj izložbi predstavila je nakit od morskih naplavina, a sudjelovala je i na brojnim zajedničkim izložbama