Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

O životu pčela i njihovoj ulozi o očuvanju prirode

20.05.2021. 13:00


U Atriju Gradske knjižnice Zadar u utorak 18.05. održala se promocija dječje slikovnice "Kćeri sunca" zadarske spisateljice Ivane Kurta.
Slikovnicu posvećenu životu pčela i njihovoj ulozi o očuvanju prirode i života općenito predstavio je Nikola Šimić Tonin književnik i predsjednik HKD-ogranak Zadar.
Dijelove iz slikovnice čitala su djeca Nika Barišić 7.a raz. Bartola Kašića, atletičarka, član Društva mladih matematičara, a ujedno i sama piše pjesme i Martin Šimičević 4.r Petra Zoranića Jasenice, trenira nogomet te uz oca, pčelara, uči o pčelama i proizvodnji meda iz prve ruke, a od vrtićkih dana glumi i vodi dramske priredbe.
U glazbenom dijelu programa sudjelovala su djeca Glazbenog studija Libreto i to Lovre Buča (14) mladi talentirani dječak koji je izvodio skladbu "Vienna" od Billy Joel i Ena Nimčević koja je izvela vrlo zahtjevnu skladbu "When We Were Young". Svojim interpretacijama oduševili su sve prisutne posjetitelje.
Slikovnica "Kćeri sunca" s ilustracijama namijenjena je djeci predškolcima i nižim razredima osnovne škole. Likovno-estetski i odgojno- obrazovne kvalitete već kod male djece može poslužiti kao temelj za aktivnosti u upoznavanju prirodnog i životinjskog svijeta oko nas.
Ivana radi kao odgojiteljica u dječjem vrtiću "Višnjik 1". Dječji vrtić "Višnjik 1" uz potporu roditelja djece aktivno sudjeluje u eko radionicama "Zasadi drvo ne budi panj", radionici svaki dan je "Dan za čep" gdje su ispred vrtića postavili i žutu žabicu kanticu s natpisom "Plastičnim čepovima do skupih lijekova". Vjerujemo da su i ponosni na svoju odgojiteljicu Ivanu koja od najranijih dana piše pjesmice, kratke priče i zapise.
Ivana Kurta slikovnicu je izdala u vlastitoj nakladi 300 primjeraka. Lekturu, korekturu i grafiku radio je zadarski novinar i publicist Nebojša Gunjević, a ilustraciju Irena Baković Marušić dipl. slikarica. Tiskana je u tiskari "Horvat" Bjelovar. CIP zapis dostupan je u računalnom katalogu Znanstvene knjižnice Zadar.
Organizator i moderator promocije bila je Vesna Benić.