Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Okrugli stol na temu sigurnosti i zaštite djece na Internetu

20.05.2021. 08:01


U sklopu projekta Volonterskog centra Zadar »Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na Internetu II«, Centar za socijalnu skrb Zadar kao partner na navedenom projektu, u četvrtak 20. svibnja s početkom u 12.30 h, organizira online okrugli stol na temu sigurnosti i zaštite djece na Internetu.


Relevantni stručnjaci
Okupit će se relevantni stručnjaci iz toga područja: prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba; Tomislav Ramljak, sudski vještak za digitalne tehnologije, sigurnost i zaštitu djece na Internetu, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, doc. dr. sc. Lucija Vejmelka, Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; Martina Čuljak Jovančević, dipl. soc. rad., ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zadar; Polona Bencun Gumzej, dr. med. spec. škol. med., psihoterapeut; Ana Šare Glavan, mag. soc., Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zadar; Nada Meštrović, dipl. def. soc. ped., stručni suradnik u OŠ Bartula Kašića; Valentina Bilić, prof., stručni suradnik u Pomorskoj školi i Viktorija Vuk, mag. psych., stručni suradnik u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi.
Na početku okruglog stola predstavit će se rezultati upitnika na temu korištenja Interneta i učestalosti e-nasilja koji je Volonterski centar Zadar proveo među zadarskim srednjoškolcima. Cilj skupa je ojačati mrežu dionika na području Grada Zadra i Zadarske županije s ciljem razmjene pozitivnih iskustava, a shodno tome i jačanja prevencije nasilja među i nad mladima na Internetu.
Ovim putem pozivaju sve zainteresirane građane da se priključe, a na kraju okruglog stola bit će omogućeno i postavljanje pitanja. Poveznica za Zoom: https://us02web.zoom.us/j/84493871987.


Digitalni identitet
Volonterski Centar Zadar je u lipnju 2020. godine započeo s provedbom jednogodišnjeg projekta »Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na Internetu II« koji je na natječaju za projekte udruga u području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima u 2019. godini dobio financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Projekt se provodi u partnerstvu sa Zadarskom županijom i Centrom za socijalnu skrb Zadar.
U projekt je uključeno šest zadarskih srednjih škola, a nastao je kao nastavak projekta »Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na Internetu« koji se provodio u osnovnim školama. Za cilj ima edukaciju učenika srednje škole, njihovih roditelja, nastavnika i stručne službe o opasnostima na Internetu s naglaskom na digitalni identitet, pojavne oblike elektroničkog nasilja te mogućnosti prevencije i zaštite mladih na internetu. U središtu je ovještavanje problema i senzibilizacija javnosti po pitanju prijave cyberbullyinga, kako od strane mladih, tako i odraslih osoba, odnosno roditelja, nastavnika, stručne službe.