Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Po stablu se (Novi)grad poznaje

20.05.2021. 12:21


Turistička zajednica Općine Novigrad u suradnji s igraonicom Hlapić obilježila je nekoliko nedavnih, za ekologiju važnih dana – Dan planeta Zemlje, Dan ptica selica, a sve nastavno na Greenpeaceovu akciju Zazeleni grad.
Greenpeace je postavio izazov pod nazivom »Kad bi drveće govorilo«. Zadatak je bio izraditi natpis i postaviti ga na drvo po izboru u obližnjem parku ili šumi. Tijekom izazova, fotografije su se dijelile na facebooku, a izabrane su najbolje.
U Novigradu je obilježavanje malo odgodila korona, ali uvijek je pravi trenutak za slanje ekoloških poruka.
Tako su dječica iz igraonice Hlapić, u pratnji odgojiteljice Tine Oštrić, u parkiću na trgu Pod lipan u koji redovito odlaze, zasukala rukave kako bi izradila kućice za ptičice.
– Djeca su bojala kućice, birala na koje će stablo svatko od njih staviti svoju kućicu. I inače jako vole raditi s rukama, a na ovaj način pričali smo im o pticama, vesele se kako će im tu svakodnevno ostavljati hranu te kako će se ptičice moći skloniti od ružnog vremena. Od ponuđenih natpisa u Greenpeaceovoj akciji, izabrali smo nekoliko koji su nam se najviše sviđali. Sad i naše drveće ‘govori’. Sve to sad nam je dodatno ukrasilo park, a djeca su presretna kad mogu nekome pomoći i kad nešto sama izrade i to kasnije pokazuju roditeljima. Djeca su ponosna kad su korisna, kaže Oštrić, dodajući kako je akciju inicirala i organizirala Petra Bolanča, direktorica Turističke zajednice Općine Novigrad.
Tako sada drveće u novigradskom parku poručuje: »Po stablu se grad poznaje!«.