Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Privlačani potvrdili da Zadar čekaju neizvjesni dani

20.05.2021. 07:20


Nakon Pridrage nogometaši Zadra izgubili su prekjučer i u Privlaci pa su pet kola prije završetka Prve županijske lige ostali na samo bod prednosti u odnosu na Hajduk. Sjajnu utakmicu odigrao je Sabunjar koji je nastavio veliki niz od šest pobjeda u posljednjih sedam kola u kojima je upisao jedan remi.
– Taktički smo prevagnuli utakmicu na našu stranu – kaže Alen Vedrić, trener Sabunjara. Poput Hajduka, Sabunjar je iskoristio sve Zadrove slabosti koje polagano dolaze do izražaja.
– Većina klubova protiv Zadra igra bunker, a tako se teško može izvući neka korist. Mi smo se postavili otvoreno i u takvoj igri Zadar je, što je bilo i očekivano, imao više loptu u svojim nogama. Znali smo da će biti prilika za gol i da je samo pitanje hoćemo ih realizirati.


Privlačko proljeće
Uspjeli su »pjeskari« u svom planu.
– Čestitam igračima ne samo na pobjedi protiv Zadra nego i na rezultatima koje postižemo u drugom dijelu sezone. Imamo momčad koja stvara dosta prilika, nekad ih, kao protiv Zadra, pretvorimo u golove, a nekad ne, ali uvijek igramo napadački. Kapetan Zvone Glavan je za mene najbolji krilni igrač u ligi i u kombinaciji s Darkom Smolićem vuče naš napad. Ostatak momčadi ih odlično prati. U utakmici sa Zadrom sam napravio pet izmjena i svaki od tih igrača nam je donio ono što nam je u tom trenutku trebalo.
Vedrić je objasnio i preobrazbu momčadi koja je iz tmurne jeseni ušla u raspjevano proljeće.
– Prošle jeseni smo primjerice kod kuće zasluženo izgubili od Zemunika i Nove zore i nitko vas ne pita jeste li bili kompletni na tim dvobojima. Na proljeće igramo puno bolje budući da nam se proširila baza s 12-13, na 17-18 igrača čija je kvaliteta u 10-20 posto razlike. To je i najveći dobitak ove sezone i zato imamo tako dobre rezultate.
Vedrić je trenersku karijeru počeo 2006. na klupi Hrvatskog viteza Posedarje, koji je i njegov matični klub. Nakon tri godine u kojima je vodio »vitezove« kratko je bio na klupi tadašnjeg trećeligaša Velebita iz Benkovca. Slijede četiri godine u Pagu, tri u Zemuniku, dvije u Zlatnoj luci, a u Privlaku je stigao iz Sukošana u ljeto 2019. godine. Kao dugogodišnji član NK Zadra, za koji je od 1992. do 1995. u Prvoj HNL i Hrvatskom kupu upisao 47 nastupa, nije oduševljen s onim što se događa na Stanovima.
– Zadar je bio i ostao moj klub. Žao mi je što se nogomet u našem gradu srozao na tako niske grane, što se odražava i na cjelokupnu kvalitetu nogometa u Zadarskoj županiji. Veliki problem je što gotovo nemamo juniorskih momčadi u klubovima, a vrlo malo je i kadetskih. Djeca nam se brzo zasite nogometa. Nedostaje i suradnje među klubovima, osobito onima koji su zemljopisno najbliži…


Zadru teško s najboljima
Tako govori Vedrić. A Zadar? Nakon teorije o tome kako je Treća liga »siguran izbor za sljedeću sezonu« sada je upitno može li Zadar uopće osvojiti Županijsku ligu. Ako se to i dogodi izvjesno je da momčad sa Stanova očekuju kvalifikacije, ovisno o tome tko će od dalmatinskih klubova ispasti iz Druge HNL, odnosno hoće li netko iz Treće HNL jug ići u viši rang. Rezultati s najboljim momčadima Prve ŽNL upućuju da bi put do Treće lige mogao biti vrlo zahtjevan. Ako se gledaju dvoboji s drugim Hajdukom, trećim Pakoštanima, četvrtim Dragovoljcem i petim Sabunjarom Zadar je u pet utakmica od 15 osvojio sedam bodova, uz gol razliku 10:6, s time da je Privlačane kod kuće pobijedio 5:0. A ne tako davno, u sezoni 2018./19. tadašnji NK Zadar je u jednom dijelu Druge HNL konkurirao za vrh ljestvice, a na proljeće je s 3:0 ispratio sa Stanova budućeg prvoligaša Varaždina. Međutim, u ljeto 2019., nakon nedobivanja licence za Drugu HNL, uslijedile su tektonske promjene. Grad Zadar je preko većine u Nadzornom odboru smijenio tadašnjeg direktora Svetka Ćustića, što je bio uvod u gašenje NK Zadra. U studenome 2019. osnovan je HNK Zadar kao »novi početak zadarskog nogometa« kojeg je Grad Zadar u 2021. godini podupro s 2,5 milijuna kuna kredita. U tom kontekstu Treća liga se činila kao »sigurna oklada«, ali nakon Hajduka i Sabunjara, a možda i prije toga, sve je postao upitno.
SABUNJAR 2 – ZADAR 1
PRIVLAKA – Igralište Sabunike. Sudac: Matej Čulina (Pridraga). Pomoćnici: Lerga (Zadar), Narančić (Pridraga). Strijelci: 0:1 Blažević (52’), 1:1 Glavan (53’), 2:1 Kršlović (60’). Žuti kartoni: L. P. Pinčić, Škara (Sabunjar); Zdrilić, Vasilj, Anić, Blažević (Zadar). Crveni kartoni (obojica Zadar): Vasilj (77’), Jure Jerbić (drugi žuti – 90’).
SABUNJAR: Škara, Lipotica, S. Glavan (od 71’ L. P. Pinčić), Vrsaljko, Miletić (od 77’ Gržeta), Kršlović (od 75’ Viduka), Z. Glavan, Jurlina, Vučetić (od 66’ Viduka), Čvrljević (od 46’ Zanki), Škara. Trener: Alen Vedrić.
ZADAR: J. Pinčić, Banović, Blažević, Begonja. Anić, Jerbić, Buljat (od 75’ Iveljić), Vukadinović, Djeveljekaj (od 46’ Vasilj), Zdrilić, Katuša. Trener: Želimir Terkeš.
Privlački niz
15. kolo: Sabunjar – Arbanasi 3:1
16. kolo: Polača – Sabunjar 2:3
17. kolo: Sabunjar – Bibinje 3:1
18. kolo: Zemunik – Sabunjar 2:2
19. kolo: Sabunjar – Dalmatinac 1:0
20. kolo: Zlatna luka – Sabunjar 1:3
21. kolo: Sabunjar – Zadar 2:1
Zadar s najjačima
8. kolo: Zadar – Sabunjar 5:0
9. kolo: Dragovoljac – Zadar 1:1
10. kolo: Zadar – Pakoštane 1:0
11. kolo: Hajduk – Zadar 3:2
21. kolo: Sabunjar – Zadar 2:1




Izvještaj ŽNL Zadarske
Ovako su utakmicu u Privlaci opisali na Facebook stranici ŽNL Zadarska:
– Momčad Sabunjara herojskim pristupom uspjela je nanijeti Zadru i drugi poraz u prvenstvu. Zadar je imao jalov posjed bez konkretnih prigoda u većem dijelu susreta, dok su domaćini srednjim blokom čekali svoju prigodu iz kontranapada. U osmom minuti Kršlović izlazi iskosa s desne strane i šutira, ali nedovoljno jako. U 20. minuti Blažević ne koristi centaršut s lijeve strane nego ga šutom s osam metara šalje preko gola. U 25. minuti Anić sa 16 metara šutira pored gola. Unatoč jalovom posjedu Zadar nije više imao izglednijih situacija dok su Sabunjari opasno zaprijetili iz dva kontranapada.
Zadar ima najbolje razdoblje igre na početku drugog dijela što u 52. minuti koristi Blažević šutom s pet metara nakon povratne lopte. U sljedećem napadu u 53. minuti nakon duge lopte Zvone Glavan projurio je lijevom stranom i s 10 metara pogađa gornji lijevi kut Pinčićeveg gola. U 60. minuti identičan recept s desne strane gdje je mladi Kršlović, najbolji igrač susreta, projurio pored Buljata i prekrasnim šutom pogodio gornji lijevi kut. Od primljenog zgoditka Zadar je nestao i svoju nemoć pretvorio u neurozu što je produkt izravnog kartona Vasilju u 77. minuti i vrijeđanja suca. U 90. minuti i Jure Jerbić dobiva drugi žuti karton nakon što je u skoku Ivan Škara ostao krvave glave. Zadar je najbolju prigodu imao u 90. minuti kad je D. Katuša glavom pogodio lijevi kut, a Škara poput pantere donio veliko zasluženo slavlje Sabunjarima. Zadar sljedeće kolo dočekuje dobar Dragovoljac dok Sabunjar u velikoj seriji odlazi u Škabrnju.