Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Studenti psihologije demistificiraju temu ljudske seksualnosti

20.05.2021. 10:15


Udruga studenata psihologije »Kasper« (USP Kasper) već tradicionalno organizira znanstveno-stručni skup Dani seksualnosti koji okuplja stručnjake iz različitih područja znanosti pod krovnom temom ljudske seksualnosti. Sutra, 21. svibnja, započinju 10. jubilarni Dani seksualnosti koji će i ove godine trajati tri dana.
– Kroz godine rada, na Danima seksualnosti pokrili smo brojne teme vezane uz ljudsku seksualnost, od seksualnog zlostavljanja, psihologije transspolnosti i neformalnih seksualnih iskustava mladih pa do mentalnog zdravlja osoba homoseksualne i biseksualne orijentacije, fetišizma i seksualnosti iz evolucijske perspektive. Samim time, svrha je ovog skupa približiti temu ljudske seksualnosti zainteresiranim sudionicima, kao i destigmatizacija te rušenje predrasuda vezanih za različite aspekte ljudske seksualnosti. Dani seksualnosti započeli su na inicijativu nekolicine studenata psihologije i članova USP Kasper, među kojima je bila i naša profesorica Irena Pavela Banai, a više o samoj povijesti ovog skupa svi zainteresirani mogu saznati na ovogodišnjim, jubilarnim Danima seksualnosti gdje ih očekuje okrugli stol na ovu temu, rekla je Stella Eleonora Soldat iz Marketinškog tima udruge »Kaspera«.


​Bogat program jubilarnog izdanja
Interes za Dane seksualnosti iz godine u godinu sve je veći, na što su u »Kasperu« vrlo ponosni. Posjetitelji često dođu iz znatiželje – odaberu neku temu koja ih zanima i dođu na predavanje, a posljedično i nauče nešto novo, poručuju iz udruge te napominju kako su sretni što na ovaj način doprinose demistifikaciji teme ljudske seksualnosti i što široj javnosti mogu približiti ovu tematiku. Ove godine program Dana seksualnosti posebno je bogat i uistinu nudi ponešto za svakoga, a tijekom tri dana razni će stručnjaci govoriti o seksualnosti i važnosti ove teme te će se dotaknuti mnogih aktualnih tema kao što je spolni odgoj u školi, homofobija, ali i još mnoge druge teme.
– Kao i svake godine dosad, na Danima seksualnosti će govoriti vrsni predavači i stručnjaci iz različitih područja znanosti, a teme koje će nam predstaviti vrlo su zanimljive i važne. U tri dana predavanja, dotaknut ćemo se tema poput internalizirane homofobije, implementacije spolnog odgoja u hrvatske škole, pravne strane pristanka na seksualni odnos, ali i prostitucije u antici. Značajan je broj predavanja ove godine posvećen spolnom zdravlju i znanju o spolnom zdravlju mladih, pa ćemo se tako, s ciljem edukacije mladih o spolnom zdravlju, dotaknuti i tematike maloljetničke trudnoće, kako objasniti djeci kako nastaju djeca, mitova i istine o seksualnosti te spolnog odgoja u školama. Čeka nas i predstavljanje knjige, kao i dva okrugla stola i radionica, a zanimljivi naslovi mogu se pronaći i u studentskoj sekciji Dana seksualnosti. Naravno, za naše smo sudionike pripremili i zanimljive aktivnosti u sklopu zabavnog programa i nadamo se da će nam se pridružiti u što većem broju. Osim što će biti nagrada u sklopu zabavnog programa, na našem Instagram profilu predstavljamo predavače i u suradnji s našim sponzorima imamo zanimljive nagradne igre, stoga pozivamo sve zainteresirane da zaigraju i osvoje super nagrade, najavljuje Soldat.


Ovogodišnji skup u potpunosti online
Ove će se godine Dani seksualnosti u potpunosti održati online, putem Zoom platforme. Svi će prijavljeni sudionici dobiti poveznicu kojom će moći pristupiti svim predavanjima predviđenima u sklopu Dana seksualnosti, a cijela situacija s koronom omogućila je i veći interes.
– Cijela ova situacija pozitivno je utjecala na odaziv. Naime, omogućila nam je da Dane seksualnosti približimo široj publici i privučemo više sudionika, a sve to iz udobnosti naših vlastitih domova. Ipak, veselimo se nekim budućim vremenima kad ćemo ponovno moći doživjeti Dane seksualnosti uživo, napominju studenti.
Iako su Dani seksualnost sad već svima dobro poznati, studenti su nam rekli kako je bilo situacija u kojima bi ljudi iz nerazumijevanja onoga što mi zapravo radimo reagirali loše na Dane seksualnosti i nazivali nas raznim pogrdnim imenima, a na okruglom stolu o povijesti Dana seksualnosti, koji će se održati u subotu od 11 do 13 sati, možete saznati je li bilo šaljivih i škakljivih situacija s kojima su se studenti susretali. Iz udruge poručuju kako su sretni zbog odaziva i interesa publike te su zahvalni svima koji su na neki način sudjelovali u organizaciji.
– Na kraju, želimo zahvaliti svim sudionicima koji će svojim prisustvom doprinijeti obilježavanju jubilarnih Dana seksualnosti. Isto tako, hvala našim sponzorima koji nam svojom podrškom omogućavaju kvalitetnu realizaciju Dana seksualnosti, zaključuje Soldat.