Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sukošan bogatiji za pet vidikovca vrijednih 3,5 milijuna kuna

20.05.2021. 10:33


U Općini Sukošan u tijeku je izgradnja pet vidikovca s uređenjem prilaznih puteva, solarnom rasvjetom i edukativno informativnim pločama, te sa spravama i elementima za rekreaciju. Tri vidikovca se grade na području Sukošana, a po jedan u općinskom zaobalju, na području Debeljaka i Glavice.
– Riječ je projektu vrijednom 3,5 milijuna kuna, koje u 100-postotnom iznosu financira EU, ističe voditelj projekta Filip Dražić.


Tustici novo boćalište
– Radovi na vidikovcu u Debeljaku na brdu Glavica, te na vidikovcu u Glavici, na brdu Vrčevo, teku po planu, izvođači radova se drže hodograma i zadanih rokova, rekao je Dražić.
I u Sukošanu su na dva vidikovca radovi ušli, mogli bi reći, u završnu fazu, na brdu iznad igrališta Dešenj, oko 150 metara uzbrdo od željezničke pruge koja će imati pješački prijelaz te na vidikovcu koji će biti pri vrhu Tustice, u ravnini Puta Tustice i nekadašnje Prosike.
– Na Tustici je već postavljena vanjska, solarna rasvjeta. Na platou zapadno od puta postavljena su sportska igrala i sprave i već se naveliko koriste. Odmah do, iznad igrala i sprava Općina je poravnala i napravila veliki plato na kojem će iz vlastitih sredstava izgraditi boćalište, najavljuje je Dražić.


Pet vidikovca, tri izvođača
Treći vidikovac u Sukošanu gradit će se na brdu iznad marine i Krešanovih, a radovi nisu još započeli jer je s Hrvatskim šumama za manju česticu bio imovinskopravni spor.
– Načelnik Ante Martinac je protekli tjedan s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković potpisao ugovor o korištenju te manje čestice potrebne za izgradnju vidikovca. Ovih dana izvođač radova će se uvesti u posao, govori Dražić.
Radove na vidikovcu iznad igrališta Dešenj i iznad Krešanovih izvodi tvrtka Diklo gradnja d.o.o. Zadar, vidikovce na Glavici u Debeljaku i na Vrčevu u naselju Glavica tvrtka Konektor d.o.o. Sukošan, a vidikovac u Tustici tvrtka Lagoon natura iz Šibenika.
– Vidikovci visine četiri metara se grade po projektu arhitektonsko projektantske tvrtke Blok A3 d.o.o. Zagreb, objašnjava Dražić.
Nakon završetka projekta općina će biti obogaćena poučnim stazama koje će uz rekreacijsku imat i poučno – edukativnu ulogu.




Informativne ploče
– Cilj projekta je promicanje i korištenje rekreacijskih, zdravstvenih i turističkih funkcija šume uz aktivnosti edukacije i informiranja o šumskom području i krajoliku općine Sukošan, ali i šire. Planirano ulaganje je namijenjeno za javnu upotrebu i uvelike će pridonijeti životu u ruralnim područjima. Ovim će se projektom razviti novi edukativni sadržaj, kao i dodatna turistička infrastruktura kojom će se motivirati novi i veći dolazak posjetitelja u prirodu, naglasio je Ante Martinac, načelnik.
Gradnja vidikovaca s popratnim sadržajima je od velikog značenja za sve posjetitelje jer će se na pješačkoj stazi nalaziti informativne ploče koje će educirati javnost o ekosustavu.
– Pažljivim i promišljenim krajobraznim oblikovanjem lokalnoj zajednici, školskoj djeci i svim posjetiteljima vidikovci će podariti posve novi doživljaj šume u kojoj će učiti, istraživati, igrati se i sretno odrastati, zaključio je Martinac.