Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Svjetski pikadisti u Zadru

Autor:

19.06.2009. 22:00
Svjetski pikadisti u Zadru

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Eurosport nažalost iz Zadra neće izravno prenositi natjecanje. Razlog tome je što Hrvatska televizija nije na vrijeme mogla osigurati tehničku podršku za kvalitetno praćenje ovog sportskog događaja pa tako organizator nije uspio potpisati ugovor


Zadar i dvorana Krešimira Ćosića na Višnjiku bit će od 20. do 27. lipnja domaćini prvog svjetskog prvenstva u pikadu. Očekuje se da će tim povodom Zadar posjetiti oko 3.000 natjecatelja i pratećeg osoblja, a tim povodom jučer je u press centru ŠRC Višnjik održana tiskovna konferencija na kojoj su uz predsjednika Hrvatskog pikado saveza Mate Vukoje, govorili i dopredsjednik Svjetske pikado federacije IDF Robert Nisbet i dopredsjednik Europske pikado organizacije EDU Stefan Reichart.
Također, po prvi put, u jednoj dvorani na 220 elektronskih pikado aparata održat će se istovremeno svjetsko i europsko prvenstvo. Osnovna razlika je što se na svjetskom prvenstvu gađa meta promjera 15,5 inča, a na europskom 13,5 inča. Mate Vukoja je naglasio svoje oduševljenje Zadrom i dvoranom Krešimira Ćosića, spominjući da je zdanje na Višnjiku trenutačno jedina dvorana u kojoj se može smjestiti toliki broj pikado aparata, ali i toliko natjecatelja i gostiju. Njegovo oduševljenje Zadrom popratili su i Nisbet i Reichart, no organizatore je najavljeno nevrijeme omelo od priređivanja svečanog otvaranja na otvorenom. Naime, svečano otvaranje trebalo se dogoditi ispred crkve Sv. Donata, ali će malo skrominiji program biti održan u dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku.
Inače, na presici se moglo čuti da se u svijetu pikadom organizirano bavi 52 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj je registrirano 2.300 “pikadista”. Iako je pikado jedan od najvažnijih sportova sportske TV kuće Eurosport, nažalost iz Zadra ona neće izravno prenositi natjecanje. Kako je rekao Mate Vukoja, razlog tome je što Hrvatska televizija nije na vrijeme mogla osigurati tehničku podršku za kvalitetno praćenje ovog sportskog događaja, pa tako organizator nije uspio potpisati ugovor.
U osam dana koliko će natjecanje trajati odigrat će se ukupno 43 turnira, od kojih su 22 službena za titulu svjetskih ili europskih prvaka u pojedinačnoj ili ekipnoj konkurenciji. Najveću pažnju privlači Svjetsko prvenstvo reprezentacija na kojemu će se hrvatski pikadisti i pikadistice boriti za naslove svjetskih prvaka.
– Budući smo na posljednja dva europska prvenstva osvajali srebrne medalje, za dečke smo kao cilj zacrtali jedno od prva tri mjesta. Mislim da reprezentacija predvođena Borisom Krčmarom, jednim od najboljih igrača elektroničkog pikada na svijetu, to može ostvariti. Djevojke su na zadnjem EP-u bile četvrte tako da i od njih očekujemo da naprave korak naprijed i uđu u krug medalja – otkrio je Vukoja.
Ukupni nagradni fond iznosi impresivnih 100.000 eura, od kojih je 90.000 u novčanim nagradama, dok je 10.000 vrijednost pehara i medalja koje će biti podijeljene.