Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Benkovački rose na kineskom tržištu

Autor: Anita Ćustić

19.06.2010. 22:00
Benkovački rose na kineskom tržištu

Foto: Vedran SITNICA



Rose je još 70-ih godina našao dobru poziciju na tržištu koju je održao do danas. S obzirom da naš marketing konstantno traži nova tržišta, Kina je najnovije. Količina rosea, koja je do sada isporučena u Kinu, je premalo u odnosu na tu zemlju, no koliko doznajemo, njihovo tržište naš proizvod dosta dobro prihvaća zbog čega vidimo šanse za izvoz i u većim količinama, kazao je Željko Pavlović
Među pet vrsta vina i ukupno 70 tisuća butelja, koju je tvrtka Badel 1862 nedavno plasirala na kinesko tržište, je i poznati benkovački rose, najstariji proizvod Vinarije Benkovac. Kako ova tvrtka redovito vrši istraživanja novih tržišta u želji za širenjem plasmana svojih proizvoda, ovo posljednje istraživanje pokazalo je da kineski potrošači preferiraju crvena vina zbog čega im je na raspolaganje stavljeno i ovo ružičasto, lagano i osvježavajuće “ljetno” vino. Kako navodi Željko Pavlović, v.d. rukovoditelja Vinarije Benkovac, izvršena je tek prva isporuka rosea u Kinu, zbog čega je još uvijek rano za povratnu informaciju, pa se ni o reakcijama kineskih potrošača ne može govoriti.
Grenache crni
– Rose je već desetljećima brend Vinarije Benkovac, na tržištu je od samih početaka Vinarije, koja je s radom započela još 1958. godine. Rose je, još 70-ih godina našao dobru poziciju na tržištu koju je održao do danas. S obzirom da naš marketing konstantno traži nova tržišta, Kina je najnovije. Količina rosea koja je do sada isporučena u Kinu je premalo u odnosu na tu zemlju, no koliko doznajemo, njihovo tržište naš proizvod dosta dobro prihvaća zbog čega vidimo šanse za izvoz i u većim količinama, kazao je Pavlović napomenuvši kako se slavni rose do sada najbolje pozicionirao na domaćem tržištu, a u nešto manjem omjeru prodaje se i na njemačkom tržištu.
Kako je naglasio, posljednjih nekoliko godina na tržište se godišnje plasira 100 tisuća litara rosea, a što ujedno znači da se njegova kompletna godišnja proizvodnja uspješno proda.
– Rose vino u potrošnju mora ići svježe, dakle, svježe se puni u boce i svježe ide u potrošnju. To je kvalitetno ružičasto vino koje se dobiva isključivo od crnih sorti grožđa, a naša vinarija ga isključivo proizvodi od sorte Grenache crni. Od samog početka proizvodnje dobiva se od iste sorte grožđa koja je odmah pokazala izvrsne rezultate. Grenache crni daje pitka i ugodna vina, a uzgaja se na našem lokalitetu čija mu mikroklima izuzetno pogoduje. Tajna takve kvalitete vina je u izvrsnom odnosu šećera i kiseline grožđa čiji je omjer idealan za proizvodnju rosea, pojasnio je Pavlović, naglasivši kako se od 1975. godine ova sorta grožđa uzgajala na imanju u Pristegu, sve do 2008. godine, kada je iskrčena, a od tada se sirovina za proizvodnju rosea otkupljuje iz vinograda u Nadinskom blatu, lokalitetu gotovo jednakom onom u Pristegu.
Pronaći pravu poziciju na tržištu vina je, kako je kazao Pavlović, izuzetno teško, jer konkurencija je sve veća, kvalitetna se vina sve više proizvode. Tržišna utakmica je teška borba u kojoj vodeću ulogu ima ima kvaliteta i cijena, zbog čega se Benkovačka Vinarija vodi time da proizvodi manje količine, ali kvalitetnog proizvoda.
Vrhunska korlatska vina
Poznato je da tvrtka Badel 1862 trenutačno na benkovačkom području raspolaže s dva nasada vinograda, ukupne površine od 175 hektara, a to su Miranje i Korlat. Ovaj posljednji, vinograd u Korlatu, poznat je jer je specifičan, mladi vinograd, “niknuo” doslovce iz kamena, kao prvi podignut takav vinograd u Hrvatskoj, a na kojemu se od 2005. godine uzgaja kvalitetno grožđe triju crnih sorti – merlot, syrah i cabernet sauvignon. Površina ovog mladog vinograda je 103 hektara koji se sastoje od četiri zasebne „cjeline” podijeljene po sortama, pa se tako na jednoj uzgaja merlot, na drugoj cabernet sauvignon, na trećoj syrah i na četvrtoj cabernet sauvignon i cabarnet franc. Osnovni radovi koji se trenutačno na ovom području odvijaju, a koji su specifični za ovo godišnje razdoblje su zaštitno prskanje protiv bolesti, košnja, plijevljenje i provlačenje loze te prskanje protiv korova. Kako pojašnjava Pavlović, tri spomenute sorte koje se uzgajaju u Korlatu su vrhunske sorte grožđa zahvaljujući kojima bi Vinarija Benkovac, već ove godine, prvi put u povijesti na tržište trebala poslati vrhunska vina.
– Vinogradi u Korlatu posađeni su 2005. i 2006. godine, a uskoro na tržištu očekujemo našu prvu berbu koja je bila 2007. godine. Vino iz te berbe još uvijek dozrijeva, a u buteljama bismo ga trebali imati u listopadu ove godine. To su teža strukturna vina koja trebaju odležati. Boce bi trebale biti posebne, s interesantnim etiketama, a cijena pristupačna, ne znam još uvijek sve detalje, ali mislim da butelja tog vina u maloprodaji ne bi trebala iznositi više od 80 kuna. Unatoč teškim vremenima, recesiji koja je dotaknula i našu branšu, nadam se dobroj poziciji na tržištu, kazao je Pavlović, dodavši kako osim ovih kvalitetnih crnih sorti, uzgajaju i bijele sorte grožđa i to u spomenutom viogradu u Miranjama, a od kojih se proizvodi stolno bijelo vino, dok se jedan dio tamošnjih bijelih sorti prerađuje i u rakiju i to lozovaču i komovicu te i u vinske destilate.
Moderna tehnologija
S obzirom da je Vinarija Benkovac u staroj građevini, Pavlović navodi kako se posljednje tri godine radi na obnovi, a najprije se ulaže u tehnologiju proizvodnje vina.
– Trenutačno je cijeli jedan dio u fazi obnove, a obnavljamo stare betonske cisterne, odnosno, “oblačimo” ih u inox. Tako smo dobili inox cisterne u koje ćemo ugraditi rashladni sustav, koji će kontrolirati temperaturu fermentacije i čuvanja vina, a ove godine smo obložili ukupno 12 cisterni. Također su nabavljeni novi fermentori za vinifikaciju crnih sorti grožđa uzgojenih na mladim nasadima u Korlatu. Ti fermentori imaju potpuno automatiziran sustav koja omogućava regulaciju temperature i potapanje masulja, a riječ je o trenutačno najmodernijem sustavu u proizvodnji vina, pojasnio je Pavlović, naglasivši kako je u Vinariji izgrađen i pročišćivač otpadnih voda, u koji je uloženo 4,5 milijuna kuna, a koji bi za desetak dana trebao biti i tehnički pregledan te konačno dobiti i uporabnu dozvolu.
Kako je naglasio, u planu je obnoviti kompletnu vinariju, a vrijednost svih tih radova iznosila bi preko sedam milijuna eura. Pa iako je još uvijek rano prognozirati kada bi se sve planirano trebalo izvršiti, Pavlović navodi kako se tehnologija mora obnoviti i poboljšati, jer činjenica je da u vinariju stiže sve više grožđa kojeg treba kvalitetno obraditi i dobiti vrhunsko vino. Samo se, kako je istaknuo, s novih nasada iz Korlata u punoj rodnosti očekuje 700 tisuća kilograma grožđa.
– Obnova cijele vinarije je veoma opsežan proces i stoga idemo postepeno, svake godine obnovimo po malo, a ulaganje je ove godine iznosilo oko 1,5 milijun kuna, dok je u nove nasade u Korlatu uloženo oko 30 milijuna kuna. Pa iako je sve ovo u doba recesije itekako zahtjevan i skup projekt, moramo ići u ulaganje, jer bez toga nema napretka, kvaliteta proizvoda se mora održati, a mi vjerujemo da se ulaganjem izlazi iz krize, kazao je Pavlović, istaknuvši kako Vinarija Benkovac godišnje preradi oko milijun kilograma grožđa, što iz vlastitih nasada, što iz otkupa.
Potvrdio je, također, da ni njih recesija nije zaobišla, ova godina jest teška, prodaja konstantno varira iz mjeseca u mjesec, no s obzirom da turistička sezona uvijek „vrati stvari na pravo mjesto”, potrošnja se u ljetnim mjesecima uvijek poveća, u Vinariji se nadaju da će tako biti i ovaj put te da će se do kraja godine poslovanje normalizirati.
U Vinariji je stalno zaposlen ukupno 31 djelatnik, a njih 40 je sezonska radna snaga uposlena isključivo u nasadima u Korlatu, kako bi tamošnje sorte grožđa spremno dočekale berbu i Vinariju Benkovac prvi put proslavile vrhunskim crnim vinima.