Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Suhozid – “suvenir” iz Kolana

19.06.2011. 22:00
Suhozid – “suvenir” iz Kolana


Ovo prvenstvo potiče svijest o vrijednosti suhozida i potiče njihovo obnavljanje, kako suhozida, tako i kuća u suhozidnoj gradnji. U Kolanu imamo školu gradnje suhozida i vjerujemo kako će Kolan postati suhozidno središte Hrvatske, rekao je Ivo Butković, predsjednik udruge “Suhozid”


U organizaciji  Udruge Suhozid iz Kolana,  Udruge uzgajivača paške ovce  Kolan, Hrvatske poljoprivredne agencije, DVD-a Kolan i  Hrvatskog saveza uzgajivača  ovce i koze, u Kolanu je  održano Prvo prvenstvo Hrvatske u izgradnji suhozida –  Kolan 2011. U natjecanju je  sudjelovalo osam ekipa i to iz  Drvenika, Tisnog, Vodica, Povljane, Luna, otoka Krka,  Dragodiva i Kolana. Načelnik  Općine Kolan Josip Zubović –  Pipe je pred početak natjecanja rekao kako su svi dobrodošli u općinu vrijednih i  marljivih ljudi.
– Drago mi je da se natjecanje održava u Kolanu, u  kolijevci ovčarstva i proizvodnje paškog sira. Svim natjecateljima želim uspjeh, a svima ostalima želim ugodan boravak i dobru zabavu. Moramo svi zajedno raditi na  promociji naših tradicionalnih vrijednosti, rekao je Zubović.
Prema propozicijama natjecatelji su morali izgraditi zid  koji je morao biti visok jedan  metar, širok 60 centimetara, a  morala se postići kvaliteta  standardne suhozidne međe.  Natjecali su zadivljujućom brzinom, za oko deset minuta,  uspjeli izgraditi suhozide u  skladu s propozicijama natjecanja što je gledatelje  začudilo i oduševilo. Kako su  rekli organizatori, ekipe su se  dobro pripremile, a kako su  postigle gotovo jednak rezultat, sve su proglašene pobjednicima. Svakoj ekipi je dodijeljen pehar napravljen od  oblikovanog komada stijene  ukrašenog granom masline iz  Luna. 
– Ove godine su na natjecanju sudjelovale ekipe koje  smo pozvali, a sljedeće godine  ćemo imati otvoreno prvenstvo tako da će se moći natjecati tko god se prijavi. Ovo  prvenstvo je vrlo vrijedno, jer  potiče svijest o vrijednosti  suhozida i potiče njihovo obnavljanje kako suhozida tako i  kuća u suhozidnoj gradnji. U  Kolanu imamo školu gradnje  suhozida i vjerujemo kako će  Kolan postati suhozidno središte Hrvatske, rekao je Ivo  Butković, predsjednik Udruge “Suhozid” iz Kolana.
U zabavnom dijelu programa nastupila je klapa “Kolanjke”.