Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vuni treba vratiti stari sjaj

19.06.2011. 22:00
Vuni treba vratiti stari sjaj


U kategoriji ručne škare prvo mjesto osvojio je Nedjeljko Čemeljić, drugo mjesto je osvojio Matej Baričević, a treće mjesto je osvojio Mario Blažek. U kategoriji električne škare prvo mjesto osvojio je Robert Tkalec, na drugo mjesto plasirao se Denis Mišković, a na treće Mihael Luka


U organizaciji  Hrvatskog saveza uzgajivača  ovca i koza, Hrvatske poljoprivredne agencije, Udruge  uzgajivača paške ovce Kolan,  a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Zadarske županije i Općine Kolan, u Kolanu je održano Peto  državno natjecanje u striži  ovaca u tehnikama ručne i  električne škare.
U kategoriji ručne škare  prijavilo se šest natjecatelja, a  u kategoriji električne škare  petnaest natjecatelja koji su  došli iz Zagrebačke, Šibensko-kninske, Zadarske i  Križevačko-moslavačke županije. Prije početka natjecanja,  sudionike, gledatelje i mještane općine Kolan pozdravio je  Đani Bunja, dožupan Zadarske županije.
– Zadarska županija je prva  u Hrvatskoj u ovčarstvu i kozarstvu, a simbol ovčarstva je  utkan i u grb Općine Kolan.  Ovca je plemenita životinja  koja je ovaj narod stoljećima  hranila i oblačila. Želim da  nastavite čuvati tradiciju kao  što ste to radili do sada, rekao  je Đani Bunja.  
Natjecatelji su za striženje  imali na raspolaganju 100 ovaca, a sudili su djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije. U kategoriji ručne škare  prvo mjesto osvojio je Nedjeljko Čemeljić, drugo mjesto  je osvojio Matej Baričević, a  treće mjesto je osvojio Mario  Blažek. U kategoriji električne škare prvo mjesto osvojio je Robert Tkalec, na  drugo mjesto plasirao se Denis Mišković, a na treće  Mihael Luka. Pobjednici su  dobili diplomu, pehar i  novčanu nagradu koju je osigurala Općina Kolan. Nagrade su dobili i najstariji natjecatelj u striži ovaca Zvonko  Tičić i najmlađi natjecatelj  Matej Baričević. Posebna nagrada dodijeljena je Tomislavu Cerinu za najljepše ostriženu ovcu. Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije mr. sc. Zdravko Barać je  rekao kako je cilj manifestacije predstaviti i promovirati  ovčarsku proizvodnju, ali i  ukazati na probleme, posebno  problem vune.
– Na žalost, vremenom je  vrijednost vune pala u zaborav  i moramo promovirati načine  njenog zbrinjavanja. Već dugo  radimo na popularizaciji i  standardizaciji paške ovce, a  paška ovca je najistraživanija  ovca u Hrvatskoj. Istraživanjima su stvorene pretpostavke za dobivanje oznake izvornosti za sir i janjetinu, rekao je mr. sc. Zdravko Barać.
Dubravko Pernjak, predsjednik Udruge uzgajivača paške  ovce “Kolan” je rekao kako je  ideja za natjecanje potekla od  razmišljanja o vuni koja je  trenutačno zagađivač, jer se  često nakon striženja ostavlja  u prirodi.
– Želimo probuditi svijest o  vuni i radimo na organizaciji  otkupa vune koja se trenutačno nema gdje odlagati.  Moramo poticati svijest o vuni  i poticati izradu proizvoda od  vune. U Kolanu je osnovana  Poljoprivredno-turistička zadruga koja radi na rješavanju  problema s vunom, a ovo je  natjecanje u službi popularizacije vune, rekao je Dubravko Pernjak.
Nakon natjecanja priređena je zabava s brojnim  domaćim jelima, a goste je  zabavljala grupa “Duo kumpanji”.