Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Napuštene životinje napuštaju Žmiriće

19.06.2012. 22:00
Napuštene životinje napuštaju Žmiriće


Počeli su radovi na novom azilu za napuštene životinje kod Bokanjca gdje bi se kroz nekoliko tjedana trebale preseliti životinje sa Žmirića. Godinama se tamo, uz pomoć Grada Zadra, brojnih donatora i volontera, za životinje brine Udruga za zaštitu životinja Zadar, a Grad je u međuvremenu pronašao lokaciju i odradio veći dio papirologije za gradnju novog azila.
Nedostaje novac i dozvola
Kako kaže dogradonačelnik Dražen Grgurović, Grad je u ovoj godini izdvojio 250 tisuća kuna za preseljenje azila, a veliku pomoć dobiva od zadarskih donatora.
– Farma krava Vigens je donirala radove u vrijednosti od 100 tisuća kuna i na tome im zahvaljujemo. Uz njihovu pomoć površina je poravnata, a sad bi se trebala nasuti tucanikom koji je obećala donirati tvrtka Strabag. Imamo već i obećanja za donaciju blokova i krovnih ploča. Na budućem azilu se radi gotovo svaki dan i nadamo se da ćemo uz pomoć Društva za zaštitu životinja kroz nekoliko tjedana preseliti sa Žmirića. Očekujemo da će azil već u prvoj fazi zadovoljavati minimalne zakonske uvjete te da će dobiti potrebno rješenje od veterinarske inspekcije, rekao je Grgurović.
Za takozvanu prvu fazu, koja podrazumijeva preseljenje boksova, postavljanje ograda i uređivanje prilaznih putova, svi su papiri uredni, ali da bi se azil mogao u potpunosti izgraditi, osim novca, nedostaje i građevinska dozvola.
– Bilo je važno izdvojiti lokaciju iz šumskog područja da bi se moglo dobiti pravo gradnje, a njega treba odobriti Agencija za upravljanje državnom imovinom. Dugo smo čekali povratnu informaciju. Onda je Agencija tražila izmjene eloaborata pa smo i to učinili i sad opet čekamo odgovor, rekao je Grgurović, dodajući da će izgradnja cijelog azila stajati nekoliko milijuna kuna, a pomoć su obećali i strani donatori.
Održavanje azila
Inače, zakon propisuje da svaka općina i grad ima ugovor o podmirenju dijela troškova održavanja azila i, kako kaže Mario Pešut, pročelnik za socijalnu skrb i zdravstvo, većina njih je na području Zadarske županije takav ugovor s Gradom Zadrom i potpisala.
– Ima još nekoliko njih koje nisu potpisale, ali morat će jer im je to zakonska obveza, a ovo je pravna država. Od početka godine potpisujemo te ugovore, a one koji nisu potpisali posjetit će ili je već posjetila veterinarska inspekcija. Ne radi se o velikom iznosu s kojim trebaju sudjelovati. Trebaju pokriti polovinu od 450 tisuća kuna koje je Grad u ovoj godini predvidio za održavanje i izgradnju azila, a to neke općine stoji samo 1.500 kuna. I oni koji su potpisali zasad više zovu da traže usluge, nego da uplate sredstva. Kao pozitivni primjer moram izdvojiti Grad Benkovac koji je po ovom pitanju vrlo odgovoran u ispunjavanju obveza i osvješten za prava životinja, rekao je Pešut.