Položaj žena u ruralnim sredinama je loš

Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Ženama je otežan pristup gospodarskim, socijalnim, političkim pa i kulturnim sadržajima - Višnja Ljubičić

Na položaju žena u ruralnim sredinama zadnjih dvadeset godina nije se sustavno radilo. U nekim županijama nema ni organizacija koje bi okupile žene, a kamoli da govorimo da žene vode obiteljska gospodarstva. Ukazuje se na lošu povezanost s gradovima, otežan pristup gospodarskim, socijalnim, političkim pa i kulturnim sadržajima, rekla je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH Višnja Ljubičić na jučerašnjoj tematskoj sjednici «Žene jugoistočne Europe u mreži za ruralni razvoj» koju je u sklopu istoimenog projekta organizirao Odbora za ravnopravnost spolova Zadarske županije u Lišanima Ostrovačkim.

Provođenjem projekta «Žene jugoistočne Europe u mreži za ruralni razvoj» obilaze se sve Hrvatske županije kako bi se dobili podaci i informacije o stvarnom položaju žena u ruralnim sredinama. Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Zadarske županije Nevena Petani dodaje kako se projektom želi pomoći udrugama žena u dobivanju novca iz fondova EU i zapošljavanju žena.

O položaju žena u ruralnim dijelovima Zadarske županije i nastojanjima da se on poboljša govorile su načelnica Općine Lišane Ostrovičke Ivana Dević i predsjednica Udruge Prospero iz Gračaca Slavica Miličić.

- Žene su slabo pismene, one starije od 40 godina imaju samo osnovnu školu, a neke čak ni to. Srednjoškolsko obrazovanje imaju mlađe žene, istaknula je Miličić.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno