Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sačuvat ćemo Dugi otok od požara

19.06.2012. 22:00
Sačuvat ćemo Dugi otok od požara


Saljski vatrogasci spremni su za protupožarnu sezonu. Na provodenoj godišnjoj kontroli utvrđeno je da je sva oprema DVD Sali ispravna, pa zapovjednik Dragan Orlić kaže da su svi spremni za zadatke koji ih očekuju.
– Ono što je nedostajalo ili trebalo zamijeniti zbog starosti i istrošenosti upotpunili smo novom protupožarnom opremom prema pravilniku MUP-a. Naš DVD jedan je od najstarijih na području Lijepe naše, samo po nazivu je amaterski ali po svojoj aktivnosti možemo se ubrojiti u profesionalna vatrogasna društva, kaže Orlić.
Industrijsko dobrovoljno vatrogasno društvo Mardešić osnovano je 1952. godine pod zapovjedništvom Igora Filipa, današnjeg počasnog predsjednika. Pod tim nazivom djeluje do 1995. godine, kada prelazi pod nadležnost dugootočne općine s izmijenjenim nazivom DVD Sali.
Priprema za protupožarnu sezonu počela je odmah nakon završetka lanjske. U suradnji s Javnom ustanovom Parkom prirode Telašćica, saljski vatrogasci rade na preventivi i upozorenju izletnika, postavljaući prije turističke predsezone plakate upozorenja u boji na četiri jezika. Godišnje saniraju eventualna opožarena područja te od makije i korova očiste sve poljske i protupožarne putove.
– Preventiva je najvažnija, osnovnoškolce i djecu u vrtiću upoznajemo s temeljnim saznanjima protupožarne zaštite, obučavamo ih kako će se ponašati u slučaju izbijanja požara. Učimo ih kako u slučaju nužde upotrijebiti vatrogasne aparate te kome se i na koji broj telefona obratiti, ukoliko zaprijeti vatrena stihija.