Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Turisti doživjeli djelić paške prošlosti

19.06.2012. 22:00
Turisti doživjeli djelić paške prošlosti


U organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag i Turističke zajednice grada Paga te uz pomoć Mjesnog odbora Pag, u Kneževoj ulici u staroj jezgri Paga održan je program pod nazivom „Prikaz života u Pagu na početku 20. stoljeća” u kojem su djevojke obučene u fuštane i mladići obučeni u trliše prikazali kako se igrala tombola, trešeta i briškula, kako su se šivale ribarske mreže, kako se pjevalo dvoglasne pučke napjeve te kako se, na konopima provučenim između kuća, sušila odjeća.
Program je organiziran u prigodi 3. međunarodnog festivala čipke i zbog toga je u prvom planu bila paška čipka.
Način na koji se nekada na ulici radila čipka prikazale su polaznice Čipkarske sekcije Osnovne škole Jurja Dalmatinca. S njima je bila i njihova učiteljica šivanja čipke Jasna Magaš koja je zainteresirane žene učila šivati pašku čipku. Iznenadila se kada je vidjela kako su neke strankinje brzo naučile osnovne poteze u izradi paške čipke.
Jedna od njih bila je i umirovljenica Gidrun Borck iz Langena pokraj Frankfurta u Njemačkoj. Gospođa Borck je odlučila napraviti neke osnovne dijelove paške čipke i pažljivo je promatrala što radi Jasna Magaš. Uzela je kušin i konac i nakon nekoliko pokušaja je uspjela.
– Sretna sam što sam napravila dio paške čipke jer nisam vjerovala da to mogu. Mislim da je vrlo teško raditi pašku čipku, ali napravila sam barem nešto. Bio je to pravi doživljaj. Ovaj program je vrlo lijep. S užitkom sam sve pogledala i slušala sam djevojke i mladiće kako pjevaju, rekla je Gidrun Borck.
Prikazano je i kako se nekada radilo na kudiju, odnosno kako se vuna pripravljala za izradu čarapa, kaputa, kapa, ovčarskih i težačkih torbi.
Zanimanje za program „Prikaz života u Pagu na početku 20. stoljeća” je bilo veliko i zbog toga će Centar za kulturu i informacije nekoliko puta za vrijeme turističke sezone organizirati sličan program.