Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U Zadru more dobro, ne i izvrsno

19.06.2012. 22:00
U Zadru more dobro, ne i izvrsno


Prije mjesec dana započeo je ovogodišnji ciklus ispitivanja kakvoće mora za kupanje koji će trajati do 30. rujna ove godine, a provodit će se na približno 906 točaka ispitivanja u sedam priobalnih županija, deset puta u sezoni, svakih 15 dana. Dipl. ing. Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo, kaže kako se ispitivanje provodi prema Uredbi o kakvoći mora za kupanje koja je potpuno usuglašena s europskom Direktivom o upravljanju kakvoćom vode za kupanje.
– More se u Zadarskoj županiji ispituje na 85 točaka, znači na jednoj manje nego prošle godine. U odnosu na druge županije je to znatno manji broj. Primjerice, u Primorsko-goranskoj županiji imaju 237 točaka, u Istarskoj 202, u Splitsko-dalmatinskoj 144, Dubrovačko-neretvanskoj 106 itd., kaže Pucar dodajući da su rezultati prvog ispitivanja pokazali da su sve plaže izvrsne kakvoće što je i očekivano s obzirom na mali broj kupača i niže temperature mora.
– Nakon završenog drugog ispitivanja, more na 81 plaži je ocijenjeno kao izvrsno i plaže su svrstane u prvu kategoriju. Na svega četiri zadarske plaže kakvoća mora je ocijenjena kao dobra te su one svrstane u drugu kategoriju, a riječ je o plažama Jadran, Vitrenjak, Puntamika zapad te plaža Borik, kaže Pucar dodajući kako se ovih dana temperature mora kreću od 18 do 22 stupnjeva Celzijevih.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU