Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

KOLEGIJ ŽUPANA: Ni Ljekarna Zadar nema više para

Autor: Ljiljana Jurjević

19.06.2013. 22:00
KOLEGIJ ŽUPANA: Ni Ljekarna Zadar nema više para

Foto: Vedran SITNICA



Župan Stipe Zrilić predsjedao je 1. sjednici Kolegija župana u novom mandatu, predstavivši na početku sjednice svoje nove zamjenike Božidar Longina i Rudolfa Dvorskog. Čestitao im je i poželio uspješan rad u Zadarskoj županiji. Podsjetio je također kako se nalazimo u trenutku ulaska Hrvatske u Europsku uniju od koje očekujemo puno, a za to se, kazao je župan, sami moramo organizirati, dobro surađivati, biti aktivni i dati svoj doprinos u radu. Ovo posljednje nije se, pretpostavljamo, odnosilo samo na dožupane, s kojima župan Zrilić do sada baš i nije imao sreće.
Izvješće o poslovanju i godišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana, kao i ostvarena financijska dobit Ljekarne Zadar u 2012. godini bila je prva točka dnevnog reda 1. sjednice Kolegija župana. Pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Andrija Marcelić iznio je podatak da je na dan 31.12.2012.  na žiro računu Ljekarne Zadar bio iznos od 355 tisuća kuna, a da je ostvarena financijska dobit ove ustanove za prošlu godinu iznosila 82.857,35 kuna. S Marcelićevom konstatacijom kako se u ljekarništvu u posljednje vrijeme pogoršavaju uvjeti poslovanja i smanjuju se dobiti, složio se ravnatelj Ljekarne Zadar Božo Čolak.
– U posljednje četiri godine kontinuirano smo gubili promet. Glavni razlozi su recesija, a i otvaranje puno novih privatnih ljekarni. Naveo bih tu i problem slabog dolaska na Poluotok naših turista s e-receptima. Problem su i veliki trgovinski centri, pa ljudi više nemaju običaj doći na Poluotok u popodnevnim satima, nabrajao je Čolak. Uz to je ipak napomenuo kako Ljekarna Zadar živi bez kredita, te kako se dobrim pokazala i centralna nabava. Što se tiče zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi, ravnatelj Čolak kaže kako je njihov broj isti, ako ne i veći, a time su obveze prema njima veće.
Na dnevnom redu bio je i prijedlog rješenja o osnivanju i imenovanju Stručnog povjerenstva za koncesije u zdravstvu. Naime, dodijelit će se ukupno 29 takvih koncesija na području Zadarske županije, od čega sedam mjesta za dentalnu medicinu, tri za zdravstvenu zaštitu, 12 za obiteljsku medicinu te sedam za zdravstvenu njegu u kući.
Na Kolegiju je također prihvaćen prijedlog odluke kojom je utvrđeno da za Izmjene i dopune Prostornog plana Zadarske županije nije potrebno provesti stratešku procjenu. Prijedlog je detaljno jučer izložio pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Olivio Meštrović, koji je na kraju zaključio kako bi se izmjene Prostornog plana Zadarske županije mogle donijeti za manje od godinu dana.
Prihvaćeni su i prijedlozi odluke o ostvarivanju potpora iz područja ruralnog razvoja za 2013. godinu kao i odluka o imenovanju članova Povjerenstva za odobravanje poljoprivrednih potpora koje imenuje župan. Propisat će se i opći uvjeti za dobivanje takvih potpora koji se sastoje od pet različitih mjera, nakon čega se raspisuje javni natječaj koji traje do isteka sredstava.
VIŠE SUTRA U TISKANOM IZDANJU