Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Samo što jedni na druge ne podižu puške

Autor: Branko Božić

19.06.2013. 22:00
Samo što jedni na druge ne podižu puške


Otkada se društvo podijelilo na lovne jedinice, među pojedincima vlada netrpeljivost, upozorio je predsjednik Nadzornog odbora Ivica Stulić


U lovačkoj kući u Sabunikama ninska Lovačka udruga Jarebica, koja će ove godine proslaviti 90 godina uspješnog rada i postojanja, održala je godišnju izvještajnu skupštinu. Nakon minute šutnje upriličene za sve lovce udruge, koji su preminuli u proteklih 365 dana te nakon usvajanja dnevnog reda, skupštinarima je o svemu što je urađeno u 2012. te onome što čeka udrugu u tekućoj godini temeljito elaborirao predsjednik Ivo Veršić. U svome govoru nije mogao zaobići veliki problem koji prijeti opstojnosti udruge. Lovni inspektor 2008. podnio je kaznenu prijavu protiv tadašnjeg predsjednika Nevena Ljubičića zbog neprovođenja lovno-gospodarske osnove u skladu sa zakonom. Odlukom Upravnog suda u Zagrebu društvo je kažnjeno s 34.000 kuna, a bivši predsjednik Ljubičić sa 7.000 kuna.
– Društvo će u cijelosti isplatiti navedeni dug Jarebice, kao i tadašnjeg predsjednika Ljubičića. Još su nam ostale dvije rate. No i dalje postoji mogućnost da se društvo raspusti i ode u likvidaciju, istaknuo je Veršić.
Društvu su pomoć ponudili pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije Danijel Segarić, zadarski župan Stipe Zrilić, čelnici državnog i županijskog lovačkog saveza, pa se Veršić nada da se neće osporiti koncesijska odobrenja na lovišta koja udruga ima do 2016. godine.
 O financijskom poslovanju društva u 2012. kao planu i programu trošenja novca u 2013. godini govorio je tajnik Zdravko Lipotica. Jarebica je u 2012. godini uprihodila 622.642 kuna, a potrošila 555.167 kuna. Što se pak tiče 2013. godine, planira se uprihoditi i potrošiti 632.775 kuna.
Predsjednik Nadzornog odbora udruge Ivica Stulić rekao je kako je zabrinjavajuće da društvo iz godine u godinu ostvaruje sve manje prihode, u rasponu od 25 do 30 tisuća kuna. No još su veći problem, kaže, međuljudski odnosi.
– Među pojedincima vlada netrpeljivost. Otkada se društvo podijelilo na lovne jedinice samo što lovci jedni na druge ne podižu puške. To se mora nadići i vratiti nekadašnje zajedništvo, upozorio je Stulić.