Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Skandal Jelene Rozge potresa naciju

Autor: Mario Padelin

19.06.2013. 22:00


“STRAŠAN I NEOČEKIVAN” SKANDAL
Izgleda da razna okupljanja naših estradnjaka nemaju veze s glazbom koju se izvodi, nego služe samo za to da se nađe materijala za tračanje u medijima. Tako smo nešto doživjeli ovoga tjedna na CMC festivalu u Vodicama (to nam je blizu, mi Zadrani moramo biti na oprezu, da nam ne dođu ovamo), na kojem je, zamislite “užasa” skandal napravila Jelena Rozga. Kakav skandal ona može napraviti ako zanemarimo njen repertoar? Pa možda je netko malo analizirao cijelu situaciju vezanu uz pjesme koje pjeva, ili još bolje, malo se sociološki pozabavio profilom njene publike? Ne, skandal je u tome što ona nije otvarala usta na play-back nego je samo plesala. Iskreno, i sam sam nekoliko puta nastupao na play-back i to dabome, uopće nije teško. Pjevaš šoto voće u mikrofon, kao i obično, i to je to. Drugo je što o tome misli publika? Doduše, ova publika koja je pljeskala i skakala na ovakve pjesme vjerojatno uopće i ne misli, tako da joj je u biti svejedno i o tome ne treba raspravljati. Ako su oni zadovoljni i ne bune se što od njih prave budale, zašto bi to nas ostale zanimalo i nerviralo. Problem je jedino u tome što se u medijima takvim slučajevima poklanja tolika pažnja, a i sama Rozga, bez obzira na to što ja mislim o njenim pjesmama, ima ogromno scensko iskustvo i evidentno zna pjevati tako da joj ne bi bio problem to i otpjevati. Ipak,….?
Pogledao sam taj nastup, jer su nam ga nudili i na televiziji i na mnogim portalima. I što sam vidio? To uopće nije ples nego nekakve akrobacije koje se svode na to da hrpa mužjaka prenosi fragilnu (ovaj izraz obožavaju koristiti razni stručnjaci kada žele ispasti jako obrazovani) Rozgu zrakom, lijevo desno po pozornici, a sve to bez ikakvog smisla. Pri tome, sve to djeluje toliko nesigurno i drhtavo, kao da će nesretnicu svaki čas ispustiti (Rozga je bila balerina i vrlo je mršava i elegantna i ako je ona šestorica nisu mogla malo sigurnije držati u zraku, neka se skriju), a ona će se složiti po podu u nekom čudnom položaju koji asocira na sirene sanitetskih kola i hitan odlazak na traumatološki odjel. Pa tko bi u takvoj situaciji, kada se brineš za očuvanje integriteta žive glave na ramenima, još i pjevao.
JEDAN LIJEPI JUBILEJ
 Evo, za kraj, samo da još obilježimo jedan lijepi jubilej na našoj televiziji. Ovoga smo tjedna imali rijetku priliku pogledati jedan američki, akcijski (kao da nam samo takve ne prikazuju) film, a koji se zove “Prljavi igraju prljavo”. Sada će netko reći kako opet o tome pišem, ali što ću kada su oni toliko uporni i ne prestaju. Ovaj film, naime gledamo bar tisućiti put u zadnjih desetak godina i red je da to obilježimo. Tko to forsira? Kako? Zašto? To nikomu nije jasno. Ima i drugih akcijskih filmova, ali njih repriziraju umjereno. Pedesetak puta, pa nekoliko godina pauze pa opet, ali ovaj ide stalno bez prestanka. Imaš osjećaj da te svaki put kada mijenjaš kanal tamo čekaju Bruce Willis i onaj crnac. Netko očigledno u tome uživa.
ZAŠTO VOLIM TREĆI PROGRAM HRVATSKE TELEVIZIJE
Htjeli vi to priznati ili ne, Treći program HRT-a je uistinu mjesto gdje se svaki dan može naći nešto zanimljivo i poučno. Okrenem ja tako prije neki dan na Treći program, a kada tamo… Prvo je Zorica Kondža sama izvela bezvremensku “Ima jedan svijet” grupe Stijene, a onda joj se pridružila Meri Cetinić i obje su izvele “You’ve got a friend” Carole King. U stvari, to je bila televizijska emisija s Meri u glavnoj ulozi, snimljena prije nekih 10-15 godina (Tedi Spalato ima kratku plavu kosicu, a ćela Joška Banova je primjetno manja), a u nizu sličnih koje je HRT tada imao običaj snimati i emitirati, a što je danas potpuno zaboravljeno i zanemareno. Važno je da se snimaju i emitiraju razne lole i bekrije diljem Lijepe Naše, da publika plješće ručicama i zaneseno pjeva mudre stihove, i kao najvažnije, da lokalni političari i njima slični sjede u prvim redovima sa svojim gospođama i eksponiraju se.