Dom za stare i nemoćne objavio natječaj za ravnatelja "po mjeri"?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ

U jednom nacionalnom listu objavljen je natječaj za ravnatelja Doma za starije i nemoće Zadar, ali na 62. stranici i s tako  malim slovima da je promaknuo većini zainteresiranih. 

To je dugo iščekivan natječaj jer zadarsku javnost zanima hoće li se  aktualni ravnatelj, Grgo Šoša, i u 70. godini odvažiti na još jedan mandat. Šoša je, naime, rekorder po godinama starosti dočekanih na ravnateljskom mjestu, ne samo u županiji jer neki kažu kako je i hrvatski rekorder.

Bilo je stoga logično pitati ga hoće li se kandidirati za još jedan mandat obzirom na ovako visoke godine. No, pitanje mu se već u startu nije  dopalo, dapače, jedva je pristao dati izjavu jer "mu je dosta više istraživanja o njegovim godinama":

- Što koga briga koliko je meni godina, što mi svi brojite godine?! Ako  ću se kandidirati, kandidirat ću se, a godine nisu važne, važno je da  sam snažan i sposoban - kazao je Šoša.

Natječaj  traje osam dana, a osnovni su uvjeti: završen preddiplomski  i diplomski sveučilišni studij socijalnog rada, socijalne politike, prava,  psihologije, sociologije, socijalne pedagogije i ostalih srodnih struka,   pet godina radnog staža u propisanom akademskom zvanju i stupnju,  od čega najamnje tri godine u djelatnosti socijalne skrbi ili u drugoj  društvenoj djelatnosti.

Tu, međutim, dolazi do jedne "kvake" u natječaju zbog koje se kandidirati može i Grgo Šoša koji inače ne ispunjava uvjete propisanog  akademskog zvanja jer ima samo višu školu za upravnog pravnika. Naime,  Upravno vijeće na čelu sa Marijanom Vrkićem u nastavku natječaja  navodi: "Ako se na javni natječaj ne javi nijedan kandidat koji ispunjava navedene uvjete, za ravnatelja/icu Doma može biti imenovana osoba koja ispunjava uvjete: završen odgovarajući preddiplomski studij socijalnog rada, socijalne politike, prava...". 

Obzirom da ravnatelj mora imati diplomu visoke stručne spreme,  neki su mediji već pisali o neobičnim uvjetima natječaja prošle godine  kada je isti ovakav objavljen u srpnju. O tome je li Upravno vijeće  poštivalo zakonske uvjete natječaja, kao i pitanje Šošinih godina, provlačilo se i na Županijskoj skupštini kada je još 2012. godine SDP-ova  vijećnica Renata Sabljar Dračevac župana pitala "koji su razlozi da je  Šoša još uvijek ravnatelj, je li u pitanju njegova stručna sprema ili neke  druge specijalne vještine s kojima građani nisu upoznati".  Župan joj nije odgovorio, ali je Šoša iznio niz podataka o uspješnosti Doma, poručujući i tada da "godine nisu važne".

Upravno vijeće je, dakle, i ove godine objavilo natječaj po kojemu  može proći i kandidat sa višom školom, a kako je riječ o zdravstvenoj  ustanovi, ravnatelja imenuje Upravno vijeće, a ne Županijska skupština.

Odmah po objavi natječaja saznajemo da će se za ravnatelja Daoma  za starije i nemoćne na Sfingi kandidirati i diplomirani psiholog Dario  Vučenović, aktualni ravnatelj Obiteljskog centra u Zadru. Vučenović je  poznat ne samo zadarskoj, već i hrvatskoj javnosti jer je dobitnik najvećeg priznanja struke - Hrvatsko psihološko društva prošle mu je godine dodijelilo nagradu „Marulić: Fiat Psychologia" za osobit doprinos  razvitku i promicanju hrvatske primijenjene psihologije.

Vučenović se kandidirao i na zadnjem natječaju za ravnatelja Doma,  međutim Upravno vijeće natječaj je poništilo uz obrazloženje da statut  Doma još nije usklađen sa zakonom, pa su Šoši produljili mandat, ovoga puta u v. d. statusu. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika malipingo
Zaludu mu struka.Trebao je završiti samo pučku školu pa bi tako pretekao Šošu.Od g Kalmete se očekuje fer pristup i zahvala zaslužnima (Šoši)te plansko postupanje što u zadnje vrijeme dobro čini i što je za pohvalu-Odjel transfuzije,stanovi za socijalu i dr,dakle bravo za gradonačelnika,treba pohvaliti kad zaslužuje.
Slika korisnika med
Zbilja nevjerojatno,Sosa je već prije pet godina trebao biti u mirovini kao sav običan svit,ali da on je na eliksiru mladosti tako da je sa 70 sposobniji i pametniji od mladih stručnjaka.Koji to zakon predviđa da se starca postavlja na takvo radno mjesto,valjda je dovoljno da pogodi doći na posao.Predlažem kad dotični premine(u slučaju da nije besmrtan)da ga se balzamira i njegovu muziku stavi u ured.Tako se više nikada neće morati birati ravnatelj doma,problem riješen zauvijek.
Slika korisnika ZDPARTIZAN
UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA GRADA ZADRA Poštovani Građani Grada Zadra, čestitamo Vam DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE NARODA REPUBLIKE HRVATSKE. Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra na 22. 6. 2015. DRŽAVNI PRAZNIK DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE REPUBLIKE HRVATSKE položiti će vijence na Gradskom groblju u 9 sati u spomen poginulim borcima oslobodiocima Grada Zadra i braniteljima Domovinskog rata. Ove godine obilježavamo 70. obljetnicu završetka najvećeg ratnog sukoba u povijesti, završetka 2.svjetskog rata. Ponosno se sjećamo naših dalmatinskih partizana, naših baka i djedova - partizana diljem Lijepe naše, koji su uz podršku naroda izborili pobjedu nad fašizmom, nacizmom, ustašama i četnicima. Danas smo dio onih naroda i pripadnika koji se ponosno nazivaju antifašistima. Poštovani građani pridružite nam se na svečanosti polaganja vijenaca i odavanje počasti poginulim Partizanima i braniteljima Domovinskog rata. S poštovanjem, Predsjednik Miljenko Letinić