Radove na palači Cedulin došao otvoriti ministar Lorencin

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Zapušteni prostor palače Cedulin i bivše Vojne bolnice na samom ulazu u centar grada za svega godinu dana zasjat će punim sjajem kakav taj objekt i zaslužuje. Tamo će prema projektu Igora Pedišića i Ive Letilovića biti izgrađen Turističko-informativni centar, dvorana za javna događanja vezana za turizam i kulturu te uredi županijske i gradske turističke zajednice, a novi će kompleks od ukupno 550 kvadrata unutarnjeg i 750 kvadrata vanjskog prostora, odnosno oko 1.300 kvadratnih metara ukupno bit će povezan s Gradskom tržnicom, najavio je Zvonko Šupe, direktor Turističke zajednice grada Zadra, na svečanom otvaranju početka radova na rekonstrukciji palače Cedulin na kojem su nazočili gradonačelnik Božidar Kalmeta, ministar turizma Darko Lorencin, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija te drugi uzvanici.  

- Ovo danas je veliki događaj jer će se jedna od posljednjih gradskih "crnih rupa" urediti i ovdje će nastati moderan informativni turistički centar. Nije to laka zadaća jer bi inače bila davno riješena, ali smo zadovoljni što su radovi već počeli i što će za godinu dana ovdje niknuti moderan objekt. Ovo je važno jer rješavamo jednu crnu točku u samom centru, a Zadar će dobiti novi turistički centar na usluzi gostima koji tu dolaze,  građanima koji se bave turizmom i turističkim djelatnicima. Bit će to velik iskorak u turističkom smislu za grad Zadar, rekao je gradonačelnik Kalmeta najavljujući skoro uređenje Trga svetog Frane i Trga tri bunara za koje je projektna dokumentacija već u izradi.

- Grad Zadar je uvijek znao prepoznati trendove i odgovoriti na njih, a ovo je jedan od tih odgovora. Zadarska gradska i županijska turistička zajednica posljednjih godina bilježe značajan razvoj, rast i vizionarski pristup turizmu. Odluka o gradnji još jednog reprezentativnog objekta obogaćuje ovu regiju, ali i čitav hrvatski turizam, rekao je Ratomir Ivičić i pohvalio ljude koji vode zadarski turizam. Da su oni istinski znalci svog posla potkrijepio je podacima o kontinuiranom rastu turista i ovogodišnjem 14-postotnom kumulativu u noćenjima s dobrim najavama za nastavak sezone. 

Projektom rekonstrukcije palača Cedulin zadovoljan je bio i ministar Darko Lorencin koji je istaknuo da ga veseli  što će se obnoviti jedan spomenik kulture u srcu Zadra.

- Zadar će dobiti proizvod koji će oplemeniti destinaciju i na taj će način turistima biti predstavljena jedna sasvim nova dimenzija na način da će Zadar moći pratiti sve promjene koje se događaju na destinaciji. Nakon svih ovih promjena koje provodimo, ključna riječ je upravljanje destinacijom i destinacijski menadžment što će u budućnosti biti tema broj jedan. Na destinaciji će se generirati novi turistički proizvod, a ovakav prostor na ključnom mjestu destinacije doprinjet će informiranju turista, bit im kvalitetna ishodišna točka s koje će upoznavati jednu ovako vrhunsku destinaciju, pohvalio je projekt Lorencin dodajući kako je Ministarstvo turizma kroz svoje programe prepoznalo ovaj projekt te najavio da će ga i u narednim natječajima po fazama pratiti do samog završetka.

Ukupna vrijednost ovog projekta s PDV-om iznosi 13.273.979,01 kuna. Dio sredstava osiguran je iz Ministarstva kulture i Fonda za turizam, a dio će biti financiran dugoročnim kreditom iz sredstava HBOR-a u iznosu 8,5 milijuna kuna. Rok za izvođenje radova je 12 mjeseci, a izvođač radova je Zajednica ponuditelja Krekić Avangard d.o.o. i Bino commerce d.o.o. s ponudom od 8.183.257 kuna.

Za prostor između palače Cedulin i Gradske tržnice uskoro će biti raspisan arhitektonski natječaj kako bi se vidjelo što učiniti s tim prostorom i kako ga na najbolji način povezati s TIC-om, najavio je  gradonačelnik Kalmeta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno