Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pronađeno uginulo tijelo morske kornjače

19.06.2016. 22:00
Pronađeno uginulo tijelo morske kornjače


Već su je počeli napadati galebovi, pa smo je prekrili da je ne rasčupaju. Bilo bi svakako dobro da nadležne službe dođu što prije i riješe ovaj problem, poručili su mještani
U uvali Jadro na otoku Viru u nedjelju ujutro mještani su primijetili kako pluta beživotno tijelo morske kornjače. Županijski centar 112 Zadar zaprimio je više dojava građana o nasukanoj kornjači za koju su očevici procijenili da teži oko petnaestak kilograma. O svemu je obavještena Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, kazali su iz Centra 112 koji su prvi poziv o nastradaloj kornjači zaprimili malo poslije devet i pol sati ujutro.
Kako doznajemo od jednog od očevidaca koji nam je također ustupio  fotografije, Roberta Marinića, kornjaču u ponedjeljak ujutro još nitko nije došao pokupiti. Bila je i dalje na istom mjestu, no ovaj puta prekrivena najlonom. Pokrili su je mještani kako je ne bi razgrabili galebovi i drugi morski grabežljici.
– Već su je počeli napadati, pa smo je prekrili da je ne rasčupaju. Bilo bi svakako dobro da nadležne službe dođu što prije i riješe ovaj problem, poručili su mještani.
Uginula kornjača nasukana je, naime, na gradskoj plaži u samom centru Vira. U blizini je dječji zabavni park, a u večernjim satima plaža Jadro pretvara se u šetnicu. Virsko ljeto, manifestacija s kuturno-zabavnim sadržajima, također se odvija na Jadru.
Inače, uginula morska kornjača i to u poluraspadajućem stanju, pronađena je prije dva mjeseca u Raslini, nedaleko Skradina. U njezinu uklanjanju tada su sudjelovali i zaposlenici Agencije za zaštitu prirode. Bila je to već treća morska kornjača uginula na tom području u nekoliko godina. Mediji su za slučaja pronalaska uginule kornjače na obali Prukljanskog jezera tada prenijeli riječi veterinara Ivice Ukića kako su kornjače česte na tom području te da ih ribari često znaju viđati. U svim tim slučajevima, s obzirom da se radi o zaštićenoj vrsti, tijelo uginule kornjače je transportirano u Institut u Zagrebu kako bi se doznao uzrok ugibanja.