Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Brojne Zadrane uzbunili pozivi za vojne vježbe

20.06.2018. 09:26
Brojne Zadrane uzbunili pozivi za vojne vježbe


Velik broj Zadrana ovih je dana primio pozive Ministarstva obrane za takozvanu pričuvu. U pozivu se navodi da se moraju javiti "radi smotriranja vojnih obveznika" i da sa sobom ponesu osobnu i vojnu iskaznicu te popunjen obrazac Upitnika za ažuriranje, odabir i popunu koji im je dostavljen uz poziv.
Poziv je upućen iz Sektora za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima, a Zadranima koji su primili poziv naznačeno je da se jave u Područni odsjek za poslove obrane u Zadru s obzirom da je, kako navode, vojna obveza propisana Zakonom o obrani.
Naime, u MORH-u pojašnjavju kako vojna obveza nastaje u kalendarskoj godini u kojoj državljanin RH navršava 18 godina života, a obvezi služenja u pričuvnom sastavu podliježu vojni obveznici koji su odslužili vojni rok, zatim oni koji su uspješno završili dragovoljno vojno osposobljavanje te djelatne vojne osobe po prestanku službe.


Ratni raspored
S obzirom da je na desetine Zadrana primilo pozive za pričuvu, nadležne u Ministarstvu obrane pitali smo o čemu je zapravo riječ te koliko će Zadrana na ovaj način biti regrutirano.
– Kako je u tijeku smotriranje vojnih obveznika na području cijele Republike Hrvatske, kao i priopćavanje rasporeda za popunu šest pješačkih pukovnija Oružanih snaga RH, pozivi su upućeni razvrstanim pričuvnicima (vojnici, dočasnici i časnici) do 55 godina starosti, do kada zakonski traje vojna obveza, a koji su odslužili vojni rok ili su bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno-stručna specijalnost. Razvrstanim pričuvnicima koji budu odabrani tijekom lipnja, rujna, listopada i studenog 2018. priopćit će se ratni raspored u pričuvne postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske – navode u Samostalnoj službi za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a, dodajući i koliko će ljudi u Harvatskoj, ali i u Zadru, biti pozvano na vojne vježbe koje će se održavati ove jeseni.


Ustrojavanje započelo 2014.
– Za potrebe popune šest pješačkih pukovnija OSRH potrebno je priopćiti ratni raspored za oko 8.000 razvrstanih pričuvnika kako bi se moglo odabrati sveukupno njih 5.000. Konkretno, na području Zadra, za popunu 3. topničko-raketne pukovnije pozivanje na smotriranje i priopćavanje rasporeda vrše Područni odsjek za poslove obrane Zadar i Šibenik. Na tom području pozivat će se ukupno 1.090 razvrstanih pričuvnika tijekom lipnja, rujna, listopada i studenoga. Razvrstani pričuvnici pozivaju se pojedinačnim pozivom u sjedišta područnih odsjeka za poslove obrane. Ustrojavanje pričuvnih pukovnija Oružanih snaga RH započeto je još 2014. godine i kontinuirano se provodi svake godine, a nastavit će se provoditi i u narednim godinama – stoji u odgovoru MORH-a.
Napominju i kako su Zakonom o obrani i Pravilnikom o načinu vođenja evidencije vojnih obveznika i izvršavanju vojne obveze propisana prava i obveze razvrstanih pričuvnika u svezi služenja u pričuvnom sastavu razvrstane pričuve Oružanih snaga RH.




Naknade poslodavcima
Dio propisa koji će zanimati pozvane u pričuvu, osobito one koji su u radnom odnosu, odnosi se na troškove puta i podmirenje obveza njihovim poslodavcima. Naime, troškovi izostanka pričuvnika problem su koji MORH mora rješavati u milijunima kuna jer se tvrtkama čije djelatnike regrutiraju moraju isplatiti naknade za njihov izostanak.
U Pozivu radi smotriranja tako navode da vojni obveznici pozvani na vojnu vježbu, vojnu izobrazbu i obuku imaju pravo na naknadu troškova prijevoza, kao i novčanu naknadu, a pričuvnicima koji su zaposleni, prava i obveze iz radnog odnosa za vrijeme obavljanja dužnosti i prava u obrani uređuju se Zakonom o radu. Poslodavci, pak, imaju pravo na refundaciju troškova za vrijeme izvrđenja vojne obveze svojih zaposlenika.
Svi pozvani pričuvnici prije vojne vježbe MORH-u moraju naznačiti detaljne podatke o sebi, počevši od bračnog stanja, broja djece i zdravstvenog stanja pa do školske spreme, trenutnog zaposlenja i posjedovanja dozvole za oružje. Tu su, naravno, i podaci o konfekcijskom broju jer im MORH mora osigurati i odjeću.
Kada se naknadama za poslodavce, troškovima puta do vojne vježbe dodaju i ovi za smještaj, prehranu, odjeću, oružje i dodatnu opremu, procijenjeno je da će MORH samo za prvih 150 pričuvnika morati izdvojiti 1,5 milijuna kuna.
Inače, kako napominju u MORH-u, vojna obveza prestaje na kraju kalendarske godine u kojoj muškarac navršava 55 godina, a žena 50 te ako su ocijenjeni nesposobnim za vojnu službu. Prestaje i otpustom iz hrvatskog državljanstva, višim časnicima s navršenih 60 godina života, a generalima i admiralima s navršenih 65 godina života.


Mogu se pozvati na prigovor savjesti
Iako će im iz Zadra za vojne vježbe trebati više od tisuću pričuvnika iz Zadra, u MORH-u napominju:
– Pozvani pričuvnici imaju mogućnost pozvati se na prigovor savjesti sukladno odredbama članka 24. Zakona o obrani.
Od onih koji su primili poziv saznajemo kako je dio njih iskorostio ovo pravo. Naime, prigovor savjesti ne odnosi se samo na služenje vojnog roka, već i na bilo koje sudjelovanje u oružanim snagama ili vođenje u vojnim evidencijama.


Novčane kazne zbog neodaziva
Sve koji su dobili poziv za pričuvu u MORH-u upozoravaju na mjere koje će poduzeti protiv njih u slučaju ignoriranja poziva na smotriranje vojnih obveznika.
– Novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 kaznit će se za prekršaj fizička osoba ako se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu nadležnog područnog odsjeka za posove obrane u vrijeme i na mjestu koji su naznačeni u pojedinačnom pozivu za sudjelovanje u vojnoj obvezi – navode u MORH-u.