Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

KvartArt postaje zaista prepoznatljivo događanje

20.06.2018. 06:45
KvartArt postaje zaista prepoznatljivo događanje


KvartArt – zadarski urbani festival upravo ulazi u svoju drugu  polovinu i to vrlo uspješnu drugu polovinu. Tek su mu dvije godine, a već  se nametnuo kao nezaobilazno događanje u kontekstu pokretanja zadarskih četvrti, micanja fokusa s Poluotoka na neke druge dijelove grada. 


Promocija urbanog načina življenja
Zamišljen kao prostor gdje će prije svega mladi kreativci realizirati  svoje projekte osmišljene kako bi se revitalizirali zapušteni javni prostori, konkretno u ovom slučaju zapušteni dijelovi nekadašnje vojarne na  Voštarnici, KvartArt je pokrenut kako bi se promovirao urbani način  življenja, kako kroz razne radionice i druženja tako i kroz afirmaciju svih  vrsta umjetnosti: glazbene, dramske, filmske, likovne, književnost… S  obzirom da se u ovih par dana od otvaranja festival izdvojio između svih  ostalih gradskih događanja i privukao mnogo veći broj posjetitelja i od  najoptimističnijih procjena.
Izdvojiti sva događanja i ne bi bio lak zadatak, no za spomenuti je neka od najupečatljivijih. Prije svega – Homage Anti Perkoviću. Festivalski  organizatori su se odlučili prisjetiti zadarskog novinara, publicista, rock- kritičara i glazbenika Ante Perkovića i odati mu počast posebno osmišljenim programom u njegovom ime. "Antin dan" je bio u subotu kada su se uz projekciju filma „Odabir iz serijala border soundtrack“, inspiriranog njegovom knjigom „Sedma republika“ kao i nekim drugim aktivnostima okupljeni mogli prisjetiti čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag  na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Svirali su i njemu omiljeni Mayalesi, Letronika i Lice Mista, a festivalska svirka je brojala i nastup Nipplepeople  benda koji je bio na programu na dan otvaranja. 
Koncert samo tako pogođen s obzirom da se Skateparku, gdje je  održan, teško moglo i prići koliko je bilo zainteresiranih ljubiteljica i ljibitelja ovog mladog no u zadnje vrijeme jako popularnog benda.


Pogođene želje publike 
Vješto balansirajući između edukativnog programa kroz, prije svega,  okrugle stolove od kojih ćemo spomenuti samo neke: "Javni prostori Bilog briga", "Čiji je ovo grad", "Predstavljanje mogućnosti volontiranja  mladih u inozemstvu preko Europske volonterske mreže" preko raznih  radionica: izrade ljetnog nakita, decoupage i magneti, recikliranja do zabavnog programa koji je uz koncerte koji su se pokazali odlično odabranim brojao i projekcije kultnih filmova kao što je "Blade runner" ili, "Moje pjesme, moji snovi"; inicijatori festivala su dobro pogodili potrebe publike. 
– Odlično su to zamislili. Moj sin je oduševljen i ne želi izaći. Ima pet  godina i do malo prije se igrao s vodom, a sad radi nešto od papira. Jako  sam zadovoljna i samo neka se on igra. Obično bi u ovo vrijema bili po  gradu, no ovih dana smo ovdje i promjena nam godi, kako njemu, tako i  meni, ističe jedna od mama na koju smo naišli na festivalu.
Mama i djece svakako nije manjkalo ovih dana na događanju. Mališanu su uz poklonike glazbe bili najbrojniji na KvartArtu što i ne čudi s  obzirom da su organizatori itekako poveli računa da osmisle niz aktivnosti za one najmlađe. Igralo se s vodom, crtalo, igrale društvene igre, provjeravalo znanje kroz kviz, utvrđivalo gradivo iz kemije, plesalo… predaha  bilo nije. 
A kako je sada ipak i sezona najvažnije sporedne stvari na svijetu – nogometa organizirano je i javno gledanje utakmice Hrvatska – Nigerija.  KvartArt traje do subote i još je puno toga na programu tako da tko nije  bio – ima još vremena otići.