Neki turisti žale što je zalazak sunca kasno i traže muzej slomljenog stakla

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
TURISTIČKI INFORMATIVNI CENTAR
Došla je i mrtva-hladna uputila nam svoje žaljenje što nam je zalazak sunca tako kasno pa nije uspjela dočekati ga tamo gdje je planirala na Pozdravu Suncu, prepričava Papić
Zvonko KUCELIN
U TIC-u je zabavno

Plan grada je najtraženija roba ovdje kod nas u Turističko-informativnom centru. A nakon plana, ono što turisti dosta traže su i informacije o radnom vremenu muzeja te općenito o radnom vremenu raznoraznih institucija kao i svih ostalih objekata koji su zanimljivi turistima, kratko rezimiraju situaciju po pitanju turističkih upita voditeljica Morana Papić i dvije djelatnice zadarskog Turističko informativnog centra Dora Bunta i Antonia Batur. Njih su tri prve na "udaru" kada su u pitanju turisti, njihovi upiti te kao takve i osobe izvrsno upućene u to što sve danas jedan turist može tražiti od turističkog osoblja, dakako i ne samo od njih.

Nijemac želi na rafting

- Kreću već u osam sati ujutro i onda gotovo ne staju. Zatišje je tek oko sredine dana, oko ručka. Najviše je Njemaca, Francuza, Austrijanaca i Španjolaca s tim da od kada su krenule ove niskotarifne aviokompanije sve je veći i broj Skandinavaca. Oni su se pokazali i najuljudniji. Zapravo, ako bi već trebali izdvajati neke turiste kao najljubaznije, bili bi to ovi s engleskog govornog područja, ističe Papić.

Od kolegica joj doznajemo kako je sve veća potražnja za aktivnim turizmom, sve se više traže programi koji uključuju neku sportsku aktivnost.

- Kulturne znamenitosti su i dalje visoko na listi zanimanja naših turista, no bilježimo sve veći porast zanimanja i za biciklizam, trčanje, kajak, jahanje... jedan noviji vid turizma sportskog predznaka. Veliki broj turista se više ne zadovoljava s odmorom koji ne uključuje neke sportske aktivnosti tako da u zadnje vrijeme takvi programi nailaze na veliko zanimanje, objašnjava Bunta.

Upravo dok razgovaramo s djelatnicima zadarskog TIC-a nailazi jedan turist i raspituje se za rafting na Zrmanji.

- Čuo sam da imate super uvjete za rafting tako da sam se odlučio probati. Smješten sam tu u blizini grada, u Bibinjama i jako sam zadovoljan. Plaža je super. Pješčana je i nije naglo dubina pa se moja supruga i sin od tri godine mogu nesmetano brčkati u vodi dok ja jedrim na dasci. Ne volim se samo izležavati na suncu i sunčati tako da daska za jedrenje ide obavezno sa mnom, a uz dasku nastojim probati i još nešto tako da se nisam nimalo dvoumio kada sam saznao da postoji i rafting u blizini, priča nam Karl, njemački turist.

Zakasnio zalazak, "muzej slomljenog stakla"

- Turisti su fascinirani prirodom, pogotovo našim nacionalnim parkovima i naravno otocima. Stalno dobivamo komplimente na račun naših turističkih lokacija. Jedan od pluseva je bilo i priznanje UNESCO-a koji su zadarske bedeme prošle godine stavili pod svoju zaštitu, što je, kako smo čuli, potaknulo neke turiste da dođu i vide grad koji je zaintrigirao i UNESCO. Isto tako, puno se traže informacije o hrani jer je i to aktualni trend u turizmu, konzumacija namirnica lokalnih proizvođača, obilazak seoskih gospodarstava, nastavlja Papić.

Smije se kako zna biti i šaljivih komentara poput jednog od prije par dana kada ju je jedna turistikinja upitala zašto nam je zalazak sunca tako kasno.

- Došla je i mrtva-hladna uputila nam svoje žaljenje što nam je zalazak sunca tako kasno pa nije uspjela dočekati ga tamo gdje je planirala na Pozdravu Suncu, prepričava Papić.

- Jedna me pitala gdje je "muzej slomljenog stakla", dodaje kroz smijeh voditeljica centra.

Kako bi turistima što bolje približili Zadar i okolicu u Turističko informativnom centru dijele i letke/kataloge, a na velikom videozidu vrti se stalno i film o destinaciji.

- To im se također sviđa, naš film i promidžbeni materijal koji se može uzeti jer, kako su nam rekli, toliko materijala i besplatan plan grada i ne nalazi se u svim turističkim centrima.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (3 glasova)