Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pratite rađanje prve sunčeve zrake u ninskoj crkvi Sv. Križa

20.06.2018. 11:35
Pratite rađanje prve sunčeve zrake u ninskoj crkvi Sv. Križa


Deseti Festival sunca i svjetlosti u Ninu održava se 20. – 21. lipnja 2018. godine.
Naime, sutra, 21. lipnja, stiže kalendarsko ljeto koje se tradicionalno već desetu godinu zaredom dočekuje u Ninu, kroz Festival sunca i svjetlosti, u crkvi Sv. Križa.
U organizaciji Turističke zajednice Grada Nina, dana 20. i 21. lipnja, održava se poznata ninska manifestacija. Suorganizatori su OŠ „Petar Zoranić" i Dječji vrtić „Morska vila". Manifestacija se temelji na valorizaciji astronomskog i arhitektonskog značaja crkve Sv. Križa iz 9. stoljeća, koju je engleski arhitekt Thomas Graham Jackson nazvao najmanjom katedralom na svijetu. Zbog prikazivanja magične igre sunca, svjetla i sjene unutar crkve česte su usporedbe sa Stonehengeom. Njezin poseban odnos sa suncem vidljiv je iz svjetlosne komunikacije, gdje sunce crkvu koristi kao sunčev sat i kalendar.
Prema srednjoeuropskom vremenu u Hrvatskoj je početak suncostaja (solsticija) 21. lipnja u 6:24 h. Tijekom jutra, između 10:30 i 12:30 sati u središnjoj apsidi crkve na prvi dan ljeta, 21. lipnja, odnosno na ljetni solsticij može se pratiti rađanje prve sunčeve zrake.
U večernjim satima 20. lipnja održat će se predavanje Držislava Sikirića: "Tragom sunčane zrake".
Također, oni najmlađi danas u 18,30 uživat će tražeći blago grada Nina koje vodi Valentina Matešić, a sutra u jutarnjim satima mogu sudjelovati na likovnoj radionici gdje će svi sudionici biti nagrađeni.
Upravo je promatranje igre svjetla i sjene izniman doživljaj za djecu i odrasle, znanstvenike i sve posjetitelje. Započnite ljeto veselo uz jedinstveni festival koji ima sve više poklonika koji uživaju u igri sunčevih zraka, sudjeluju u kreativnim radionicama i slušaju zanimljiva znanstvena i stručna predavanja te promatraju zvjezdano nebo pomoću teleskopa.
Prvog dana ljeta slavi se i Svjetski dan glazbe, stoga se u Ninu očekuje glazbena poslastica s kojom će festival i završiti.