Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“U rad Županijske skupštine želim uključiti novoizabrano rukovodstvo!”

20.06.2018. 18:29
“U rad Županijske skupštine želim uključiti novoizabrano rukovodstvo!”


Renata Sabljar Dračevac odgovorila je o traženju smjene vlastitih kolega, a njen odgovor prenosimo u integralnom obliku, kako je i tražila.
"Izrazito mi je drago što ste pokazala interes za unutarstranačke izbore u SDP-u.
Dugo smo ih čekali. Čekali smo zato što je bilo potrebno modernizirati Statut SDP-a kako bismo mogli glasati za sva tijela izravno, jedan čovjek jedan glas. Ovakvim načinom glasanja dobili smo veliki legitimitet ne samo za predsjednika, već i za potpredsjednike, i za Predsjedništvo i za Županijski odbor.
Sigurna sam da su Vam poznati rezultati 249 : 173 glasa u moju korist. Ne smijem zaboraviti spomenuti i trećeg kandidata koji je dobio 6 glasova.
Veliki legitimitet imaju i potpredsjednici Organizacije Josip Tičić koji je dobio 219 glasova i Katarina Pleša Jakovljević koja je dobila 201 glas. Vidite da i oni imaju više glasova od mog protukandidata. To je posljedica demokratičnost izbora.
Čestitam svima izabranima. Vjerujem da će i oni koji ovoga puta nisu ušli u tijela raditi konstruktivno u interesu SDP-a. Osobito to očekujem od ljudi koji žive od SDP-ovih mandata. Cijelim svojim bićem trebali bi živjeti za uspjeh SDP-a koji ih hrani.
Rastužuje me što upravo osobe koje se voze u automobilu SDP-a, tom istom automobilu konstanto buše gume. Možda vjeruju da će tako lakše stići do "svog cilja". Među našim članovima još uvijek ima onih koji su i dalje dužni za članarinu preko 4.000,00 kn. Zbog tog duga su se bunili zašto nisu na popisu članova koji imaju pravo glasa, a kad su pravo glasa dobili, nisu ga iskoristili.
Glasali smo izravno i izabrali smo nova tijela. Trenutak je da se počnemo spremati za sljedeće izbore. Kao lokalnu organizaciju najviše nas interesiraju izbori za lokalnu samoupravu.
Svjesni smo toga da je ovogodišnji proračun prošao s minimalna 22 glasa u Županijskoj skupštini.
Lako je moguće da sljedeći proračun neće imati tu sreću. To bi značilo da ćemo u trećem mjesecu imati ponovno izbore za Županijsku skupštinu naše Županije.
Potrebne su nam hitne pripreme. Znate da je prošle godine došlo do niza nepravilnosti tijekom izbornog procesa. Prvi problem se dogodio u Svetom Filipu i Jakovu gdje je Županijsko izborno povjerenstvo odbilo listu HDZ-a zbog velikog propusta i nepoštovanja zakona, ali Ustavni sud je tu listu vratio zahvaljujući presudnom glasu jedne ustavne sutkinje. To baca ružnu sjenu na Ustavni sud Republike Hrvatske i mislim da je krajnje vrijeme da se razmisli o kriterijima i načinu imenovanja ustavnih sudaca.
Problema je bilo i u Benkovcu gdje su članovi biračkih odbora ubacivali listiće i glasali za ljude koji su bili odsutni iz mjesta glasanja.
Moramo se koncentrirati i dobro organizirati do sljedećih izbora kako bismo mogli pravovaljano i pravovremeno reagirati da se slični propusti više ne bi događali.
Upravo zato želimo u rad Županijske skupštine uključiti novoizabrano rukovodstvo zadarske ŽO. Radi se o potpredsjednici i o dva člana Predsjedništva. U interesu građana je da u Županijskoj skupštini budu osobe koje su pravno i politički pismene.
 
Radujem se novim izborima za ŽS i poručujem svim članovima skupštine da imamo priliku u prosincu ispraviti grešku koju smo počinili u prosincu 2017.g. Moram naglasiti kolegama, ako slučajno ne znaju zakone Republike Hrvatske, to možemo postići samo zajedno u PROSINCU neizglasavanjem županijskog proračuna.
Drage kolege, koje su u tijelima Gradske organizacije Zadar, želim podsjetiti na rezultate izbora 2013.g. i 2017.g.:


Grad Zadar


 




Zadarska županija


 


Lok.izb.2013.g


Lok. izb.2017


IZBORI 2013. g.


IZBORI 2017.g


Gradska lista 7 503
29,24%


Gradska lista 5 448 (-2000 glasova) 22,27%


13 650


13 050


Županijska lista 6 861
26,90%
(HNS išao samostalno, dobio
801 glas ili 3,14%) 


Županijska lista 5 734 23,71 %


18,77%


18,71%


 
Kao što vidite, vodstvo Gradske organizacije mora se koncentrirati na rad sa građanima i članstvom. Tu vidim prostor makar za vraćanje izborih rezultata na 2013.g. Najlakše je reći da je netko drugi kriv i tražiti krivce u Zagrebu i u Županijskoj organizaciji, ali to je obično prebacivanje odgovornosti za vlastiti neuspjeh. Važno je koncentrirati se na ozbiljnu promjenu rezultata u gradu Zadru. Sigurna sam da će rukovodstvo Gradske organizacije u tome uspjeti. To ćemo vidjeti već u rujnu na izborima za mjesne odbore. Vratit ćemo izgubljeno povjerenje građana grada Zadra, napisala je Sabljar Dračevac..