Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U strahu od zračenja mještani prosvjedovali protiv bazne postaje

20.06.2018. 18:15
U strahu od zračenja mještani prosvjedovali protiv bazne postaje


Stotinjak zabrinutih mještana Sukošana okupilo se na mirnom prosvjedu ogorčeni činjenicom da je VIP nedavno na vrhu stambene zgrade u elitnoj turističkoj zoni, nadomak plaža Soline, Barbir i Dječji raj, na samom raskrižju Puta Solina, Puta Barbira i Puta raskrižja, postavio baznu postaju.


Peticiju potpisalo 350 ljudi
– Okupio nas je strah od zračenja i mogućih oboljenja. Na dvadesetak metara od bazne postaje su prve kuće, a malo dalje je i dječji vrtić. Borit ćemo se kao lavovi za sebe i zdravlje svoje djece. Elektromagnetska polja što ih stvara bazna postaja predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi i okoliš do minimalno 500 metara udaljenosti, kazala je Sandra Vezilj iz Inicijativnog odbora protiv bazne postaje.
Sukošancima je, izgleda, zaista prekipjelo, svi su uz prosvjednike, peticiju za uklanjanje bazne postaje s brojem osobne i OIB-om potpisalo je već oko 350 Sukošanaca. Naime, Sukošan broji blizu 3.000 stanovnika, od čega je oko 2.300 punoljetnih s pravom potpisa peticije.
– Vikendaš, vlasnik zgrade Dragutin Žeger, ovdje je tek mjesec-dva godišnje, ovo se ne može tolerirati. Djeca se tu igraju, čak i sam osjećaj da zrači dovoljan je da postave antenu negdje drugdje na brdo daleko od kuća. Ako se ništa ne dogodi ubrzo ćemo organizirati još jedan prosvjed, neka i turisti vide što se narodu radi, poručila je Vezilj.
Mirni prosvjed su osiguravali policajci PU zadarske. Uz transparente: "Protiv zračenja" i "Protiv antena", među prosvjednicima se moglo čuti: "Ovo treba skinuti, ne treba nam ubojica bez puške i metaka. Ako antene država ne ukloni, narod će ih sam skinuti. Postavljanje antene je nasilje, mi ne smijemo odgovoriti nasiljem, treba ići legalnim putem, pobijedit ćemo…".


Potpora načelnika Martinca
– Kad smo vidjeli da stavljaju baznu postaju, pokrenuli smo inicijativu i dobili potporu žitelja ove četvrti, sumještana i načelnika Martinca. Odmah je reagirao i komunalni redar. Uputili smo dopis ministarstvima i Građevinskoj inspekciji Ministarstva graditeljstva, odgovora zasad nema. Neće moći tako. Živimo zdravo, treba stati na kraj baznim postajama po mjestu, na kućama i nadomak kuća, među živim ljudima. Nije sve u novcu, zdravlje je daleko važnije. Možda će poslije ovoga prosvjeda proraditi savjest vlasnika zgrade, jer ova situacija nije potrebna ni vlasniku mreže, poručila je Sandra Vezilj.
Svoje stavove i mišljenja protiv postavljanja bazne postaje iznio je i Ante Martinac, načelnik.
– Žitelji se boje za zdravlje djece i unuka, za svoje zdravlje. Postavljanje bazne postaje na stambenoj zgradi nadomak kuća je neprihvatljivo. Odmah smo reagirali, međutim, čim netko tuži Općinu nadležne službe i inspekcija su tu istog dana, a kad ih Općina traži nema ih nigdje, potužio se Martinac na resorna ministarstva istaknuvši kako imaju brda i više od kilometar udaljena od kuća, neka se tamo postavljaju bazne postaje ako se već bez njih ne može, zaključio je Martinac.