Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Periway jedino cijelovito iskustvo parka

20.06.2019. 09:45
Periway jedino cijelovito iskustvo parka


Projekt Periway kružna staza koja integrira park i artikulira rub, kojeg su izradili Lucia Kalogjera, Ivan Maurović i Željka Tonković, pobjednik je Gradionice Park Vruljica prostor susreta svih generacija. Prvu nagradu put u Veneciju na Biennale Arte 2019, dodijelio im je na KvartArtu ocjenjivački sud kojeg su činili gradski pročelnik za EU fondove Šime Erlić, arhitekt Krešimir Damjanović i Nives Rogoznica iz Udruge EKO Zadar.
Nove vrste aktivnosti u parku
U obrazloženju ocjenjivačkog suda stoji kako Periway vrlo jednostavnom intervencijom rješava niz problema i dodaje veIiku vrijednost prostoru parka Vruljica.
Park se urbanistički promatra kao prostor koji želimo sačuvati, odnosno odvojiti od grada. Ostvarena je slojevitost stupnjevanja: grad – programski sadržaj – staza središte parka (čista priroda). PostavIjajući sadržaje uz rub rad aktivira park i uspješno stvara zvučnu buffer zonu – čuva park, gradi odmak i omogućava nove vrste aktivnosti u parku. Prostor na obodu parka posvećen grafitskoj umjetnosti na dobar način afirmira Vruljicu kao urbani park. Kružna staza postavljena projektom ne isključuje postojeće pješačke koridore. Cirkularna vizura parka je izražena, estetski je nenametljiva i neće se vidjeti u odnosu na druge puteve. To je s jedne strane suptilan element, ali dovoljno snažan u svojoj funkcionalnosti. Ovo rješenje jedino nudi cjelovito iskustvo parka. Nemogućnost etapnosti donekle je nedostatak, rad zahtjeva integralni pristup. Upitna je opravdanost drvenog mosta rubno uz pješački koridor iako se nije zanemariIo da se radi o mostu za sigurnost djece. Upitan je također i detalj odvajanja prometa slack lineom, rekao je Krešimir Damjanović.
Autorska koncepcija pošla je od analize trenutnog korištenja parka Vruljica, kao i od rezultata anketnog ispitivanja, uočili smo potencijale ovog prostora. Premda je jedan od najvećih gradskih perivoja, prostor parka nije dovoljno iskorišten, pogotovo gornji dio pod borovom šumom koji je zapušten i neodržavan.
Kružna staza
Autori su zaključili da je park Vruljica tranzitnog karaktera te da su postojeći pješački putevi važni zbog povezivanja različitih dijelova grada. Ovaj koncept materijalizira se u vidu kružne staze koja ima trovalentnu ulogu, rješavanje rubnih problema parka, artikuliranje ruba parka i povezivanje njegovih različitih dijelova. Sve intervencije u prostoru događaju se uz stazu, ostavljajući središte parka netaknutim. Najveći problemi parka, poput buke i nepropisnog parkiranja, pojavljuju se upravo na rubu.
Naša staza raznim oblikovnim i programskirn intervencijama odgovara na te probleme, pritom artikulirajući nedefinirane rubove prostora. Drugi bitan čimbenik je povezivanje svih dijelova parka što omogućuje kontinuirani doživljaj kroz proživIjavanje različitih ambijenata. Staza je prilagođena pješacima koji samo prolaze kroz park kao i trkačima/rekreativcima koji trenutno koriste tek manji dio parka. Duž cijele staze predviđena je nova urbana oprema (klupe, rasvjeta, koševi za otpatke, česme s pitkom vodom, izložbeni paneli). Uz samu šetnicu predvidjeli smo manje intervencije kojima bi park dobio nove sadržaje, gaIerija na otvorenom, graffiti park, hammock park, outdoor fitness park, prostor za kulturna događanja, prostor za piknik. Dječje igralište koje je odijeljeno potokom povezali bismo novim drvenirn mostom. S novom kružnom šetnicom i sadržajima park Vruljica zadržava intimni karakter, ali postaje i kvalitetan javni prostor prilagođen svim generacijama, zaključila je Tonković.