Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

[FOTO] Andrej Plenković: “Adria Tour u Zadru sjajna je poruka”

20.06.2020. 17:43


Drago mi je da smo obišli Nin i vidjeli kako je ovaj grad, nakon one velike nevolje koja ga je zadesila prije nepune tri godine, uz snažnu pomoć Vlade i različitih resora koji su omogućili gradonačelniku da se obnove mostovi koji su sada zaista prekrasni, da se uredi obala i da Nin bude jedna od jedinstvenih destinacija na obali sa svojom bogatom baštinom i simbolikom, kako za Hrvatsku, tako i za županiju. Čestitam na ovome, rekao je danas u Ninu premijer Andrej Plenković koji je bio u obilasku IX. izborne jedinice.
U sklopu turneje po IX. izbornoj jedinici susreo se s kandidatima s HDZ-ove liste te je prošetao gradom Ninom, nakon čega je davao izjave za medije. U razdoblju od samo nekoliko sati posjetio je Nin, potpisao ugovor sa zadarskim nadbiskupom mons. Želimirom Puljićem te otišao na teniski meč na Višnjik. Potom je nastavio prema Šibeniku gdje je otvorio 60. Međunarodni dječji festival.


Prevrtljivost SDP-a
Osvrnuo se na Davora Bernardića i SDP za koje je rekao kako su, kad je krenula epidemija koronavirusa, podcjenjivali problem, te su se grlili i ljubili po Zagrebu i htjeli su da se ukine Stožer.
– Oni mijenjaju stav kako vjetar puše, nemaju ni iskustva, ni znanja, ni odgovornosti. Mi smo pokazali u cijeloj ovoj krizi kako sačuvati zdravlje i sigurnost naših građana. Pravodobno smo i učinkovito išli sa snažnim mjerama te smo smanjili intenzitet, širinu te brzinu zaraze. Sada opet imamo sve skupa oko 40 zaraženih, što znači da svi moramo ostati odgovorni, paziti da se ne dovodimo u rizik i tako ćemo najbolje osigurati normalan tijek borbe s bolešću, rekao je Plenković. Naglasio je kako su epidemiolozi procijenili kako je intenzitet bolesti najmanji u ljetnim mjesecima zbog čega žele sada organizirati izbore.
– Za razliku od SDP-a mi ne želimo dovesti naše građane niti arhitekturu vlasti da dođe do ustavne krize, a što bi moglo biti ukoliko epidemija bude jača ujesen. Poenta je ići na izbore sada, obnoviti povjerenje birača, a nakon toga se baviti snažnim gospodarskim oporavkom i daljnjim očuvanjem zdravlja naših građana. To je razlika – imate mijenjanje stavova i neiskustvo kod SDP-a i totalno šarlatanstvo i neozbiljan pristup bilo kojoj temi kod Miroslava Škore, poručio je Plenković.
Na novinarski upit hoće li, ukoliko dođe do novog vala bolesti, opet biti zatvaranje svega, odgovorio je kako je odgovorno ponašanje broj jedan u borbi protiv pandemije.


Odgovorno ponašanje tijekom pandemije
– Treba slušati preporuke epidemiologa. Do sada smo već mnogo naučili o virusu i na samom početku smo govorili da će biti situacija kad ćemo snažno udariti čekićem po virusu, a onda popuštati. U svakom slučaju učinit ćemo sve što možemo da zaštitimo naše građane, a istodobno omogućimo gospodarstvu da se reaktivira, zaključio je predsjednik Vlade.
Nakon izjava za novinare krenuo je za Zadar u kojem mu se pridružila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a domaćin im je bio nadbiskup Puljić. U Nadbiskupiji su potpisali ugovor o uvjetima financiranja Stalne izložbe crkvene umjetnosti (SICU), poznatije kao Zlato i srebro Zadra. Do sada je država svake godine izdvajala oko 750.000 kuna za održavanje ovog jedinstvenog muzeja sakralne umjetnosti, a novim ugovorom financirat će se izrada novog postava.
​Nakon potpisivanja ugovora premijer je nastavio put Višnjika, gdje je kratko uspio pogledati meč između najboljeg svjetskog tenisača Novaka Đokovića i Peđe Krstana na turniru Adria Tour.




Sportom se gradi suradnja
– Prije dva tjedna sam bio u Zadru s predsjednicom Hrvatskog teniskog saveza Nikolinom Babić i Goranom Ivaniševićem te su mi tada predstavili cijelu ovu ideju. Imajući u vidu koliki je značaj sporta i turizma za Hrvatsku i Zadar podržali smo ovaj turnir Adria Tour koji je koncipiran oko prvog igrača svijeta Novaka Đokovića. Mislim da je ovo sjajna poruka jer se trenutačno ne igra ni ATP Tour ni WTA, a znamo koliko je tenis važan sport za Hrvatsku, rekao je Plenković prilikom dolaska na teniske terene na Višnjiku naglasivši kako Zadar ima prekrasan sportski centar. Naglasio je kako smatra da će turnir imati sjajan odjek u svijetu.
Na novinarsko pitanje mogu li hrvatski i srpski narod stvoriti suradnju po uzoru na suradnju Gorana Ivaniševića i Novaka Đokovića, premijer je rekao kako će Goran Ivanišević i njegov uspjeh u Wimbledonu ostati svima u sjećanju.
– Što se tiče suradnje Ivaniševića i Novaka Đokovića, mislim da su obojica sjajni sportaši i da Đoković jako voli Hrvatsku te često dolazi ovdje. Sport je jedan od načina kako graditi mostove suradnje te povjerenja i prijateljstva te je to model kako riješiti probleme, rekao je Plenković. Dodao je kako je njegova Vlada izdvojila oko 400 milijuna kuna za sportove te kako će se kroz godine povećavati davanja za razne sportske saveze i promociju sporta.
​ – Naši sportaši i sportašice su naši aduti i moramo ih podržavati, zaključio je Plenković.