Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Plenković kaže da je zdravstveni sustav spreman: ‘Kontrolirat ćemo stvari na granici’

20.06.2020. 12:43


Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u subotu kako je zdravstveni sustav u cijelosti pripravan nositi se s eventualnim brojem povećanih slučajevima zaraženih koronavirusom poručivši da će “kontrolirati stvari na granici na učinkovit način”.
„U nekim od zemalja našeg okruženja povećan je broj zaraženih. Intenzivno pratimo situaciju, gledamo i situaciju u Hrvatskoj jer smo u zadnja dva dana imali 22 slučaja – što je puno više nego u zadnja tri tjedna zatišja. Smatramo da smo, kao zdravstveni sustav u cijelosti pripravni nositi se s eventualnim brojem povećanih slučajevima zaraženih. Kontrolirati ćemo stvari na granici na učinkovit način, apelirati na sve nas da se ponašamo odgovorno”, odgovorio je Plenković novinarima na pitanje o mogućnosti strožih kontrola na granicama.


Škorinu izjavu nisam doživio kao prijetnju
Predsjednik HDZ-a koji je danas predstaljao danas kandidate svoje stranke za I. izbornu jedinicu koju on predvodio svrnuo se i na poruku Miroslava Škore ženama koje su mu pokazale srednji prst kako mogu mahati kojim hoće prstima dok Domovinski pokret dođe na vlast, a onda će dobiti po tim prstima.
Njegovu poruku, kazao je, ne doživljava kao prijetnju dodavši kako “Škoro proklizava na suhom”.
„Očito da proklizava svaki dan, ne samo na onim osjetljivim temama, nego se i neke izjave mogu doživjeti kao prijetnja. Osobno ih nisam doživio kao nikakvu prijetnju. Dapače, imamo iza sebe i rezultate i vjerujemo u sebe”, istaknuo je.
Za razliku od njih, poručio je, drugi nemaju niti programa niti postignuća te bi – ako bi došli s krajnje desnice, bili svojevrsni eksperiment kao i „ovi s lijeva, bez iskustva, okupljeni do ne znam koje daljine”.
Plenković je naglasio da su napravili jako puno u zadnje četiri godine te imaju realan program, utemeljen na brojkama, koji daje zemlji šansu za brzi gospodarski oporavak, za utjecaj u Europi i svijetu te zdravstvenu i ekonomsku sigurnost.


O suradnji s Mostom uopće ne razmišljam
Na novinarski upit kako komentira uvjet Mosta za suradnjom da se provede referendum o izbornom zakonu, odgovorio je kako se može razgovarati o promjenama izbornog zakona, ali smatra kako se to pitanje ne treba uređivati referendumom već u Hrvatskom saboru. Poručio je i kako o suradnji s Mostom uopće ne razmišlja.”Najmanje o njima razmišljam od svih. Imam puno sjajnog iskustva s njima”, rekao je ironično.
Poručio je kako u I. Izbornoj jedinici očekuju bolji rezultat nego su ga imali 2016. godine s obzirom na sva postignuća koja su ostvarili u svom mandatu te na sve što su osigurali u proteklom razdoblju u uvjetima najveće krize u proteklih stotinu godina. „Imamo sjajan tim, odličan program, a imamo i rezultate iza nas”, zaključio je.




Obnova Zagreba
Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković naglasio je u subotu da će HDZ dati maksimum kako bi se nakon potresa obnovio Zagreb i njegova povijesna jezgra.
“U Zagrebu ćemo dati maksimum da obnovimo grad, da obnovimo njegovu povijesnu jezgru, (grad) koji je u onih 10 sekundi potresa 22. ožujka nastradao toliko da je trenutno procijenjene šteta 11,5 milijardi eura”, istaknuo je Plenkoviić na predstavljanju kandidata HDZ-a za I: izbornu jedinicu.
Ocijenio je kako će trebati najmanje deset godina “da tih deset sekundi izgradimo na način da Zagreb bude siguran i da grad i njegovi građani dobiju što zaslužuju nakon te velike elementarne nepogode”.


Svaki od kandidata na HDZ-ovoj listi je “svojevrsni simbol”
Ističući kako je svaki od kandidata na HDZ-ovoj izbornoj listi svojevrsni simbol, Plenković je rekao kako na izbore idu s izbornim programom i sloganom “Sigurna Hrvatska” jer, tvrdi, najbolje zrcali sve ono što su učinili u protekle četiri godine, te sve ono što žele napraviti za sve građane u idućem mandatu.
Plenković se pohvalio uspješnim gospodarskim rezultatima u radu njegove vlade (povećali su zaposlenost i smanjili nezaposlenost, ostvarili zdrav gospodarski rast, povećali plaće i mirovine i drugo).
Stoga, ustvrdio je, u ljetnim mjesecima, kada je zaraza koronavirusom najnižeg intenziteta, žele održati parlamentarne izbore, dobiti novo povjerenje građana te se nastaviti boriti svim svojim znanjem srcem i stručnošću za interese svih građana.


Smanjit ćemo porez na dohodak i PDV na svu hranu
Poručio je kako će nastaviti s poreznim rasterećenjem te napomenuo da su do sada za devet milijardi kuna rasteretili građane i poduzetnike. Tako će, najavio je, smanjiti porez na dohodak te PDV na svu hranu.
Plenkovič je istaknuo kako u HDZ-u žele osigurati i stvoriti preduvjete da prosječna plaća sa sadašnjh 6.700 kn poraste do kraja mandata na 7.600 kn., podignuti minimalnu plaću na 4.250 kn, osigurati dodatnih 10 milijardi kuna za aktivne mjere zapošljavanje. Uz to, žele osigurati i novih sto tisuća radnih mjesta.
Plenković je kazao kako će to moći ostvariti kroz novi sedmogodišnji proračun EU, gdje će Hrvatska u svojoj drugoj financijskoj perspektivi dobiti više novca nego u prošloj – prema aktualnom prijedlogu oko 11,5 milijardi eura. Povrh toga, dodao je, dobit ćemo i više od 10 milijardi eura kroz plan EU za gospodarski oporavak.


Novac iz EU za gospodarski oporavak omogućit će sigurnu RH
“To je ta sigurnosna mreža koja omogućuje sigurnu Hrvatsku, omogućuje brzi gospodarski oporavak, očuvanje radnih mjesta, veću zaposlenost i zdravi gospodarski rast”, istaknuo je.
Uz Plenkovića, koji nosi listu u I. izbornoj jedinici, kratko su se i predstavili i drugi kandidati u toj jedinici: Željko Reiner, Nina Obuljen Koržinek, Zvonko Milas, Darko Klasić, Željko Turk, Ljubica Lukačić, Mario Kapulica, Ivan Ćelić, Marica Jančić, Ivan Vidiš, Mislav Herman, Miljenko Filipović i Ivo Lučić.