Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Slijepi turisti doživjeli grad dušom i srcem

20.06.2020. 07:42


Udruga slijepih Ličko- senjske županije, jučer je posjetila Zadar u sklopu jednodnevnog izleta.
-Kao udruga smo prvi puta u Zadru, iako smo pojedinačno više puta dolazili, kaže predsjednik Udruge don Jure Ladišić, dodavši kako im je jako lijepo u Zadru te da ih je ukupno došlo oko 30-ak članova.
Članovi Udruge iz Otočca i Gospića, uživali su u ljepotama grada, što je potvrdila Ljubica Tonković koja je članica ove udruge već punih 47 godina.
-Slijepa sam od rođenja, ali mi slijepi sve pratimo i doživljavamo dušom i srcem, tako da nam se jako svidio ovaj dolazak u Zadar i zahvaljujući našoj turističkoj vodički Lari i njezinom velikom znanju i profesionalnosti ovaj smo grad doživjeli na najljepši mogući način.


Suradnja s drugim udrugama
U sklopu ovog jednodnevnog izleta, članovi udruge su posjetili instalaciju Pozdrav suncu, Morske orgulje te crkvu Sv. Stošije, kaže nam Katarina Rupčić, inače tajnica i voditeljica Udruge.
-Svakim ovakvim izletom nastojimo razvijati međuljudske odnose i ostvariti suradnju sa drugim udrugama, tako da smo prošle godine u sklopu posjete NP Krka posjetili naše kolege u udruzi slijepih Šibensko-kninske županije, dok smo ovaj posjet Zadru iskoristili kako bi se našli sa našim prijateljima i kolegama iz Udruge slijepih Zadarske županije gdje su nas jako lijepo primili i ugostili.
Da slijepi mogu uživati u ljepotama koje ih okružuju, te da rado vole putovati i doživljavati svijet oko sebe, potvrdila je Marija Došen, fizioterapeutkinja koja radi u Općoj bolnici u Gospiću.
-Došla sam sa svojom udrugom slijepih, i slijepa sam u potpunosti. Što se tiče doživljaja i kako ja doživljavam našu vodičku Laru je nešto što se ne može baš opisati riječima, kaže Došen, dodavši kako uz pomoć tajnice Udruge Katarine, ona donese svoj zaključak i stvori sliku u glavi koja se jedino srcem može doživjeti.


Važnost taktilnih ploča
Prema riječima Lare Kajmak iz udruge Turističkih vodiča vodiča »Donat« Zadar, veliku ulogu u upoznavanju slijepih sa znamenitosti grada imaju takozvane taktilne ploče koje su izrađene od pleksiglasa.
-To je odlična stvar, i jako nam pomaže u radu kada idemo u obilazak grada sa slijepim osobama, jer im ove taktilne ploče omogućavaju da preko dodira osjete ono o čemu im se priča, tako da vrlo lako mogu doživjeti crkvu sv. Donata ili neku drugu građevinu koja je reljefno prikazana na pleksiglasu, rekla je Lara Kajmak, dodavši kako oni u Udruzi vodiča imaju deset takvih ploča koje prikazuju razne spomenike i građevine Zadra.