Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Jedinstven pozdrav ljetu iz kraljevskoga grada Nina

20.06.2021. 07:53


Pod pokroviteljstvom Zadarske županije, u crkvi Sv. Križa prvog dana ljeta održat će se 13. Festival Sunca i svjetlosti, u organizaciji Turističke zajednice grada Nina.
Organizatori pozivaju 21. lipnja u prekrasni Nin u kojem će se pozdraviti prva ljetna zraka Sunca koja će se pojaviti nad Velebitom u 05:39:44 sati. Nazočni će moći uživati u koncertu »Nezaboravno svitanje u Ninu« Duje Stanišića.
Pripremljen je bogat program: likovne radionice, plesni nastup učenica, kostimirana vođenja na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku te nastup na gitari mlade glazbenice Dore Oltran i dr.
Predavanje uvaženog profesora Aleksandra Durmana pod nazivom »Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi, najstarije europsko slikovno pismo« poseban je dodatak ovogodišnjeg festivala.
Prirodni fenomen koji nam priroda ove godine »poklanja«, kako navodi ing. Držislav Sikirić, je sljedeći: »Zanimljivo je i da sam solsticij nastupa u 05:32:11, tako da će to biti jedna od najmanjih vremenskih razlika u ovom stoljeću. Navedeno o razlici vremena vrijedi, dakako, samo za Nin. Sunce, inače, toga dana na horizontu, koji se iz Nina ne vidi, izlazi (prva zraka) u 05:15:31. Suncu treba, dakle, oko 14 minuta da se »popne« na Velebit i zasine duž stražnjeg zida crkvice Sv. Križa.«
Glavna vodilja festivala je poticanje kreativnosti, znanosti i umjetnosti kod mladih i povećanje svijesti o značaju crkvice koju nazivaju hrvatskim Stonehengeom.
»Proslavimo zajedno Svjetski dan glazbe jer glazba oplemenjuje i spaja ljude. Ovogodišnji festivalski program, prilagođen za sve generacije, prilagođen je i covid situaciji«, ističu organizatori pozivajući na pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.