Na kolegiju gradonačelnika opet Tehnički školski centar, Liburnija i KK Zadar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Uoči gradskog vijeća
Najveći dio kolegija odnosio se na točke koje se vraćaju na dnevni red nakon što su do sada na dva puta odbijene
Marin GOSPIĆ
Ilustracija

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić uoči sjednice Gradskog vijeća održao je javni kolegij s pročelnicima na kojemu je predstavio nekoliko točaka koje će se naći na dnevnom redu. Najveći dio kolegija odnosio se na točke koje se vraćaju na dnevni red nakon što su do sada na dva puta odbijene, prijedlog Odluke o izradi II. Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja Tehničkog školskog centra Zadar i prijedlog Odluke o davanju suglasnosti i jamstva trgovačkom društvu Liburnija d.o.o. Zadar za kredit.

Tehnički školski centar - treći put

- Imam ovaj radni kolegij da se mogu jasno obratiti medijima i putem vas našim sugrađanima, u miru bez upadica poput udbaša, kriminalaca, lopova, bez vike i dreke, bez netočnih navoda i ciljanih laži, kao u "krčmi kod Marka", a sve u smislu stvaranja kaosa. Prva točka, po treći put će se naći u vijećnici, kada će se raspravljati o urbanističkom planu Tehničkog školskog centra. Sve je jasno, ide se u izradu izmjena, odnosno UPU, s kojim se stvaraju prostorno planski preduvjeti za izgradnju sportske dvorane i legalizira objekt u školskom dvorištu za potrebe izvođenja praktične nastave. Naravno, to bi pametnom bilo dosta. S obzirom kako se odvijaju stvari u vijećnici tako nam je bilo i s planom izrade UPU-a u samom Kožinu, tako će biti i vjerujem u ovom slučaju. Jer naknadna pamet je uvijek najbolja pamet, ali jedno je kada ne znaš, a još je gore kada ni ne želiš znati. Čini mi se da u Vijećnici imamo i jedno i drugo, spoj neznanja, ali i toga da ne žele znati o čemu se radi, istaknuo je Dukić te zatražio od pročelnika UO za prostorno uređenje i graditeljstvo, Darka Kasapa da još jednom pojasni o čemu se radi, odnosno da otkloni sve sumnje oko ove točke.

On je istaknuo kako u obuhvatu plana ima nešto privatnog vlasništva, ali na tom prostoru već se grade ili su se izgradile nekretnine po postojećem planu i za njih se ništa ne mijenja novim planom.

- Nakon što je u dva navrata odluka o početku izmjena i dopuna detaljnog plana uređenja Tehničkog školskog centra odbijena, odnosno nije donesena odluka da se ide u početak izrade izmjena i dopuna ovog plana, mi smo Tehničkom školskom centru uputili dopis s obzirom da je to bila njihova inicijativa, da li i dalje inzistiraju na tome da idemo s tom točkom ponovno na Gradsko vijeće. Razlog za donošenje ovakve odluke kao što su i naveli u Tehničkom školskom centru je mogućnost parcijalne izgradnje sportske dvorane koju prema sadašnjem planu nije moguće izgraditi te dobiti građevinsku dozvolu, odnosno uporabnu. Potrebno je ići izvan sportske dvorane kao i objekta koji je u samom dvorištu škole predviđen za rušenje, a sada je u funkciji za odvijanje praktične nastave. Obuhvat detaljnog plana je definiran prostornim planom grada Zadra. U obuhvatu detaljnog plana uređenja nalazi se i dio građevinskog područja gdje je već sada moguća izgradnja. U privatnom vlasništvu je najveći dio prostora i već sada se tu mogu graditi građevine i stambeni objekti točno definirani u ovim gabaritima, istaknuo je Kasap.

Dodao je kako Odluka Grada Zadra predviđa samo i isključivo obuhvat Tehničkog školskog centra, odnosno izgradnju sportske dvorane i omogućavanje rekonstrukcije jednog objekta u samom dvorištu škole.

Odobrenje kredita Liburniji

Vijećnici na prošloj sjednici Gradskog vijeća nisu odobrili ni kredit Liburniji d.o.o. koja se našla u problemima zbog divljanja cijena energenata te je poslovala s 30 posto manje prometa nego prije same pandemije.

Ivica Katić, pročelnik UO za poduzetništvo i obrtništvo pojasnio je kako je na poslovanje Liburnije utjecao niz negativnih okolnosti, s jedne strane drastičan pad prometa putnika, odnosno pad prihoda s te osnove, ukinute su covid potpore za prijevozničke tvrtke, skinuto je 1,7 milijuna kuna s pozicije kapitalnih pomoći iz proračuna Grada Zadra te su cijene energenata otišle u nebo.

- Cijene goriva porasle su oko 100 posto, a električne energije za 400 posto u odnosu na prošlu godinu. U toj situaciji Liburnija bi za mjesec-dva došla u poziciju nelikvidnosti i blokade, ne bi mogla plaćati svoje obveze prema dobavljačima i bankama te u konačnici ne bi mogla isplaćivati svoje plaće. Ovaj kredit je slamka spasa za Liburniju, da bar na nekoliko mjeseci premosti tu nelikvidnost, zaključio je Katić.

Kao treća točka pojavila se Odluka o spašavanju KK Zadar. Vijećnici koji kontroliraju Nadzorni odbor nedavno su smijenili direktora Željka Žilavca te u proceduru poslali kredit od 3,7 milijuna kuna.

Spašavanje košarkaškog kluba

- Rubeša i Enio krenuli su s traženjem nekih smjena, zatim kriminalne radnje, a kada nisu našli kriminalne radnje tada su smijenili i upravu, i to sve po sistemu Rubeša viče "drž' te lopova", a Enio kao Poncije Pilat pere ruke i traži poštenje. Naravno, on bez neke neovisne revizije ne želi u tome sudjelovati, ali moram naglasiti oni su preuzeli potpunu odgovornost za vođenje KK Zadar. Imali su NO, traže kredit, koji su već jednom tražili pa povukli, sada ga ponovno stavljaju na Vijeće kada će nam točno morati objasniti kako, što i zašto, naglasio je Dukić.

Pročelnik UO za financije, Ivan Mijolović potvrdio je kako su dobili zahtjev za davanjem suglasnosti za kratkoročni kredit od 3,7 milijuna kuna KK Zadar.

- Kamatna stopa je 1,5 posto, i rok povrata je do 31. siječnja 2023. godine. Iz ovog kredita ili nekog drugog prihoda morat će se vratiti i pozajmica od 700 tisuća kuna koju je gradonačelnik nedavno potpisao. U slučaju da se jedna i druga sredstva ne vrate jednostavno ćemo u proračunu za iduću godinu obustaviti plaćanje prema KK Zadar do navedenog iznosa, pojasnio je Mijolović što znači da bi klub umjesto 5 milijuna dobio tek nekih 600 tisuća kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)