Šampion šokol Marina Dejanovića

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
sokolijada
Marijan TOMAC
Ocjenjivački sud nije imao nimalo lagan posao na 35 stupnjeva Celzijevih

U organizaciji Turističke zajednice grada Nina i pokroviteljstvom Zadarske županije u nedjelju je održana šesta ninska šokolijada.  Ove godine na šokolijadi je sudjelovalo 29 obiteljskih gospodarstva s jedinstvenim suhomesnatim proizvodom ovog kraja.

Šokol je suhomesnati proizvod koji se dobiva od mesa svinjske vratine. Tretira se slično kao pršut. Tri do sedam dana leži u čistoj morskoj soli, stavlja se u kuhano crno vino, pa se potom meso oblaže u nekoliko vrsta mirodija: papar, klinčić, muškatni oraščići i onda se "špikuje" sa njima. Nakon toga se meso stavlja u posebno pripremljen ovitak i vezuje se na poseban način sa špagom. Šokol se stavlja nekoliko dana na dim, a onda na vjetar - buru. Jedinstvena mikroklima koja u sebi objedinjuje burom donesen planinski zrak obogaćen mirisima i sastojcima ljekovitih trava Velebita i morski zrak, utječe na proces sušenja i kakvoću ninskog šokola

Početna aktivnost obuhvaća animaciju stanovništva i podjelu mesa natjecateljima. Ove godine Turistička zajednica grada Nina nabavila je 260 kilograma svinjske vratine iz domaćeg uzgoja koja je početkom veljače podijeljena zainteresiranim natjecateljima. U natjecanje je uključeno 29 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva od čega 15 iz Nina, četiri iz Žerave, dvije iz Privlake, te po jedna iz Grba, Poljica Briga, Vrsi, Poličnika, Škabrnje, Polače i Svetog Ivana Zeline.

Ocjenjivanje pristiglih šokola obavila je komisija koja već nekoliko godina radi na istom zadatku u sastavu: prof. dr Ante Kolega, Nedjeljko Jusup, Gordan Kurtović, mr. sc. Marijan Tomac i Ante Ljubičić.

- Svi pristigli šokoli za ocjenjivanje su iznimne kakvoće i komisija je imala težak i odgovoran posao. Razlike su samo u nijansama. Kod šokola ocjenjuje se izgled, oblik, presjek, miris i okus, što je vidljivo iz ukupne ocjene, rekao je njezin predsjednik prof. dr. Ante Kolega.

Najbolje ocjenjeni šokol, a time i pobjednik Šeste ninske šokolijade je Marin Dejanović iz Nina s osvojenih 146 bodova, drugo mjesto pripalo je Zdravku Svorniku iz Svetog Ivana Zeline s osvojenih 138 bodova. Samo za jedan bod manje, sa 137 bodova, treće mjesto je osvojio Miroslav Šango iz Privlake.

Dejanović: Poticaj za budući rad

- Nisam se nadao niti u snu da će moj šokol biti među prvih  deset , a kamoli osvojiti prvo mjesto. To mi je veliki poticaj za  budući rad, a i obveza jer u mojoj obitelji šokol se proizvodi  gotovo stotinu godina. Počelo je s pradjedom, pa djedom i ocem  Slavkom, koji je prošle godine na šokolijadi podijelio prvo mjesto  s Tanjom Striguljicom. Na mladima svijet ostaje, uvjeren sam da  sam ovim dokazao - rekao je presretni slavodobitnik Marin  Dejanović.

Ciljevi šokolijade

Prema riječima voditeljice turističkog ureda Grada Nina Marije  Dejanović, osnovni motivi za organiziranje šokolijade su sljedeći:  promocija autohtone delicije ninskog kraja, da se u svakom  ugostiteljskom objektu u Ninu i okolici može naručiti šokol,  očuvanje i poticanje tradicije pripravljanja šokola u obitelji po  starim recepturama, te formiranje marketinške zadruge putem  koje bi se nabavljala sirovina i plasirao šokol na tržište pod  zajedničkom znamkom.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno