Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Žestoka konkurencija za prolaz u drugi krug Eurokupa

Autor: Matej Lordanić

19.07.2008. 22:00
Žestoka konkurencija za prolaz u drugi krug Eurokupa


– Roanne je uvijek u vrhu Francuske, prošle su sezone igrali finale prvenstva i nastupali u Euroligi. Imaju odličnog trenera i gotovo uvijek tri-četiri dobra igrača – kaže Hrvoje Perinčić, dobar poznavatelj francuske košarke
Na ždrijebu za europska klupska košarkaška natjecanja za sezonu 2008./09. određene su grupe Eurolige, parovi kvalifikacija za FIBA-in EuroChallenge te za nas najzanimljivije, grupe Eurokupa. U natjecanju koje se prošle sezone zvalo ULEBov kup Zadar je dobio ne laganu, no svakako prolaznu skupinu. Momčad Aleksandra Petrovića smještena je u skupinu A zajedno s francuskim Chorale Roanneom, grčkim Maroussijem, a nakon kvalifikacija dobit će jednu od sljedeće tri momčadi: Bilbao Basket, Cholet ili ASK Rigu. Podsjetimo, prošle je sezone Zadar odigrao vrlo dobru europsku sezonu. U skupini I jedini hrvatski predstavnik u ovom natjecanju je završio na drugom mjestu, iza poljskog Turowa Zgorzeleca. Iza Zadra su ostali puno bogatiji i renomiraniji klubovi poput Uniksa iz Kazana i Hapoela iz Jeruzalema. U šesnaestini finala Zadar je izvukao ukrajinski Azovmaš s kojim se lako obračunao u dvije utakmice, no osmina finala je donijela neprelaznu prepreku – španjolsku Pamesu. Momčad iz Valencije bila je jedna od rijetkih koja je nadmašila Petrovićevu u prošloj sezoni. Zadar je u Jazinama bio bolji 74:69, ali pet poena razlike se pokazalo premalom zalihom za uzvrat. Zadrani su otišli u Valenciju s nadom u iznenađenje, ali Pamesa je bila prejaka. Igrači trenera Fotsisa Katsikarisa su pobijedili 93:70 i prošli u osminu finala, a za Petrovićeve je igrače taj susret bio posljednji u Europi u minuloj sezoni.
Novi sustav natjecanja
Nova sezona je donijela i neke promjene u sustavu natjecanja. Umjesto 54 momčadi koje su se natjecale u prošloj sezoni, ove će u drugom po kvaliteti europskom natjecanju igrati 32 momčadi u osam skupina. Ovo je logičan potez vodstva lige zato što je broj od 54 momčadi zaista prevelik. U Europi nema toliko kvalitetnih momčadi koje mogu relativno uspješno nastupati na ovom natjecanju, poput engleskog Guildford Heata koji je natjecanje u grupi A završio s 10 poraza i koš razlikom – 237. Očito je košarkaška organizacija uvidjela da je pokušaj širenja europskog košarkaškog tržišta na nekošarkaške zemlje uzaludna misija te su se vjerojatno zato vratili na stari format. Zadar je kao drugoplasirana momčad u NLB ligi izravno ušao u Eurokup, a u slučaju da završe na jednom od prva dva mjesta nastavit će svoje natjecanje u jednoj od četiri skupine. Svaka od tih skupina će imati po četiri momčadi, a dvije prvoplasirane će ući u četvrtifinale, odnosno na Final Eight turnir. Dodajmo ovome kako će prvak Eurokupa izravno ući u Euroligu za sezonu 2009./10. U Eurokupu se natječe mnogo zaista vrlo kvalitetnih ekipa, no šanse Zadra postoje, iako se još ne zna u kakvom će sastavu nastupati sljedeće sezone. Šanse prvaka Hrvatske nisu velike, ali rapidno rastu u slučaju da Zadar dobije kandidaturu za domaćinstvo završnog turnira. Kada bi se taj turnir održao u dvorani na Višnjiku, Zadrani bi, ako se plasiraju na nj, imali realnu mogućnost da naprave iznenađenje i osvajanjem se plasiraju u Euroligu.
Završnica u Zadru?
No, to je za sada vrlo daleko. Jedino što se zna je da će izvršni direktor Eurolige Jordi Bertomeu u rujnu doći u Zadar i posjetiti dvoranu na Višnjiku te provjeriti kakvi su uvjeti za eventualno dobivanje domaćinstva. No, da bi se Zadrani plasirali na završni turnir, trebat će proći nekoliko koraka. Prvo je na redu natjecanje u skupini. Trener Zadra Aco Petrović je odmah nakon ždrijeba kazao kako je skupina teška, ali je još puno toga nepoznato, jer se rosteri protivnika još ne znaju. No, u međuvremenu je francuski Chorale Roanne praktički upotpunio svoj sastav potpisavši četiri igrača. Za novog razigravača su iz Napolija uzeli sjajnog Chrisa Monroea. Taj 27-godišnji, 188 cm visoki američki graditelj igre odigrao je odličnu sezonu u klubu iz Napulja. Prosječno je bilježio 16,6 poena po utakmici uz četiri skoka, a nerijetko je znao postizati i preko 20 ili 25 poena. U Italiju je došao nakon dvije odlične sezone u Mađarskoj, a kao student je igrao na sveučilištu George Washington. Sveučilište je napustio ostavivši rekorde po broju postignutih poena (2, 249) i po broju postignutih slobodnih bacanja (720). Njegovim dovođenjem Roanne je vrlo kvalitetno “pokrio” poziciju razigravača. Na krilnim su se pozicijama pojačali dovođenjem Marcellusa Sommervillea iz Le Havrea te Taja Grayja iz Parisa – Levalloisa. Sommerville je u Le Havreu bio treći strijelac kluba s 14,1 poenom u prosjeku, a uz to je prosječno bilježio šest skokova. Iskoristiv je na pozicijama niskog i visokog krila, a u Roanneu bi trebao biti zamjena za Marca Salyersa. Prije Le Havrea je igrao u Chalonu, Angersu i mađarskom Paksu, a studirao je na sveučilištima Iowa, Southwerstern Illinois i Bradley. Nije izabran na NBA draftu. Gray je u Parizu prosječno postizao 10,4 poena uz pet skokova. On je kao student igrao na sveučilištu Oklahoma, i unatoč tome što se predviđalo da će biti izabran u drugm krugu NBA drafta, niti jedna momčad se nije odlučila za njega. Potom je otišao u Francusku gdje se zadržao tri sezone. Prvo je bio u Choletu gdje je prosječno postizao 15,2 poena uz 5,7 skokova, a nakon toga je otišao u Paris i završio je u Roanneu. Odlike su mu brzina, eksplozivnost te velika agresivnost.
Roanne bez ubojitog Marca Salyjersa
Uz Monroea, Francuzi su bekovsku liniju ojačali Briceom Nengsuom koji dolazi izravno sa sveučilišta Angelo State. Njegovo bivše sveučilište je nastupalo u NCAA diviziji II, a on je prosječno bilježio 10,8 poena uz šest skokova. Ovom 195 cm visokom Kameruncu je to prvi profesionalni klub. No, za trećeplasiranu momčad u francuskom prvenstvu preveliki gubitak bi mogao biti odlazak Marca Salyersa, prvog strijelca regularnog dijela Eurolige. Ovaj 206 cm visoki krilni centar je u Euroligi prosječno postizao 21, 8 poena uz 6, 6 skokova, a bio je i treći strijelac francuskog prvenstva s 19, 7 poena u prosjeku. On ih je u nekim utakmicama gotovo sam “vukao” naprijed, a jedna od njegovih najimpresivnijih predstava bila je ona protiv Fenerbahčea kojem je u Euroligi postigao čak 40 poena uz šest trica. Imao je preveliku važnost za ovu momčad i bit će ga jako teško nadomjestiti. Francuski viceprvak je natjecanje u skupini Eurolige protekle sezone završio na sedmom mjestu s četiri pobjede i 10 poraza, a u domaćem je prvenstvu regularni dio završio na četvrtom mjestu. U četvrtfinalu je s 2-1 prošao Le Havre, s 2-1 Le Mans u polufinalu, a u finalu je izgubio od Nancyja. Bivši kapetan Zadra Hrvoje Perinčić je pohvalio viceprvake Francuske:
– Roanne je uvijek u vrhu Francuske, prošle su sezone igrali finale prvenstva i nastupali u Euroligi. Imaju odličnog trenera i gotovo uvijek tri-četiri dobra igrača. Na domaćem su parketu odlični. Nose ih jako dobri navijači. Uz to su fizički snažni, kao i sve francuske ekipe.
Uz Salyersa, igru Francuza je u prošloj sezoni nosio bek Brion Rush te Adam Hess i Pape Badiane. Oni su bili osovina francuskog viceprvaka, no oni će vjerojatno promijeniti klubove. Za sada je siguran jedino ostanak omalenog razigravača Marca Antoinea Pellina, drugog asistenta Eurolige te Pierrica Poupeta koji također igra na bekovskim pozicijama. Obojica su produžila svoje ugovore. Uz njih, doveli su polivalentnog Etiennea Browera (201, 23) koji igra na krilnim pozicijama te Samba Diua koji igra na poziciji četvorke (202, 24). Brower dolazi sa sveučilišta Massachusetts gdje je prosječno postizao 12,7 poena uz 6,9 skokova, a Dia dolazi iz drugoligaša Chalonsa gdje je bilježio 14,1 poen uz šest skokova u prosjeku. U klub se vratio 201 cm visoki krilni igrač Aaron Harper koji je došao iz Venezuele. On je u Roanneu igrao od 2005. do 2007. i s njima osvojio naslov, a uz to je u toj sezoni bio treći strijelac lige s 18,1 poenom u prosjeku. Roanne je u Euroligi plijenio atraktivnom igrom. Forsirali su jaki tempo iz čega su slijedile brze kontre i laki poeni. Oni igraju košarku bez puno odgovornosti i visokim tempom nadoknađuju manjak kvalitete. Slično kao i ostale francuske momčadi, igraju vrlo brzu košarku s puno atletski dobrih igrča. Hrvoje Perinčić je upozorio na njih i trebat će biti oprezan s njima, pogotovo u Francuskoj.
Padius iz Uniksa u Maroussi
Osim Roannea, jedini poznati suparnik Zadra u skupini A Eurokupa bit će grčki Maroussi. Šestoplasirana momčad grčkog prvenstva (omjer 13 – 13) je uspjela doći do polufinala prvenstva države. Svladali su 2 – 1 euroligašku momčad Arisa u četvrtfinalu, a u polufinalu je Olympiakos bio bolji 3 – 2. Maroussi je predvođen Brankom Milisavljevićem i s njegovih 27 poena svladao Aris na vrućem parketu u Solunu 61:72. Aris je u sljedećem susretu izjednačio (95:98), a opet je glavni protagonist bio Milisavljević, uz Amerikanca Jaroda Stevensona (28 poena). U trećem je susretu opet Maroussi slavio, rezultatom 85:79. U polufinalu su igrači trenera Soulisa Markopoulosa čvrsto držali domaći parket. Čak su dvaput kod kuće pobijedili snažni i bogati Olympiakos. U drugoj su utakmici bili bolji 97:90, a u četvrtoj 86:75. Takav otpor nije bio očekivan od kvalitetom objektivno puno slabije momčadi od Djece Pireja i možemo reći da su Markopoulosovi igrači propisno namučili momčad Panagiotisa Giannakisa. No, slično kao i Roanne, i Maroussi je napustio njihov ključni igrač. Iskusni 32-godišnji Milisavljević je nešto prije Nove godine potpisao za Maroussi, ali već za šest mjeseci je odlučio promijeniti odredište. Nakon odlične sezone u Grčkoj bivši juniorski reprezentativac Jugoslavije je otišao u Lietuvos Rytas. Valja napomenuti da je s 222 poena bio prvi strijelac doigravanja u Grčkoj. No, drugi vrlo važni igrač će ostati još jednu sezonu u Ateni. Jarod Stevenson, 33-godišnji, 200 cm visoki krilni igrač je uz Milisavljevića bio najbolji igrač Maroussija u doigravanju i produžio je ugovor na još jednu sezonu. Na bekovskim pozicijama su se pojačali Billyjem Keysom, 188 cm visokim braničem. Taj 30-godišnjak je potpisao dvogodišnji ugovor, a dolazi iz AEL-a gdje je bilježio 17 poena, 3, 4 skoka i 3, 3 asistencije po susretu. U svojoj profesionalnoj karijeri je prošao Italiju, Španjolsku, Izrael, Venezuelu, a nastupao je i za neke poluprofesionalne klubove u SAD. Maroussi je za sada samo napravio ta, već spomenuta, dva poteza. Produžili su ugovor sa Stevensonom i doveli Keysa, a prije nekoliko dana i ruskoga šutera Nikolaja Padijusa. Sudbina ostatka prošlosezonske ekipe je za sada neizvjesna. No, već sada možemo reći kako će baš Grci u ovoj skupini biti najlošiji, s najmanjim šansama za prolazak dalje.
Banić – da ili ne?
Bilbao našeg Marka Banića u pretkolu čeka pobjednika iz susreta Riga – Cholet. Unaprijed možemo reći kako je španjolski klub ne samo favorit za ulazak u skupinu, nego momčad na koju najozbiljnije treba računati u skupini. Prošle je sezone Bilbao nerijetko bio rame uz rame s najjačim španjolskim klubovima. Sezonu su završili na šestom mjestu s 21 pobjedom i 13 poraza i to im je u četvrtfinalu donijelo Barcelonu. Katalonci su lagano, s 2 – 0 prošli Baske i plasirali se u polufinale. Slavili su 75:64 i 83:92 i tako dokazali kako su snažniji od Bilbaoa. No, Bilbao je napravio odličan posao i odigrao iznadprosječnu sezonu u domaćem prvenstvu. Za to je ponajviše zaslužan brazilski reprezentativac Marcelinho Huertas. On je u prosjeku postizao 15 poena uz tri skoka i četiri asistencije. Došao je iz Joventuta gdje je igrao tri sezone. Uz njega valja istaknuti Amerikanca Lukea Reckera koji je prosječno bilježio 11 poena uz tri skoka u svojoj drugoj sezoni u Bilbau. Tu je došao iz Livorna, a prije toga je također neko vrijeme igrao u ACB ligi, točnije u Gironi. Hrvatski reprezentativac Marko Banić je također jedan od važnijih kotačića ove momčadi. Uz vrlo solidnu minutažu Marko postiže 10 poena uz pet skokova u prosjeku, a posebno će ga upamtiti Valladolid čiji je koš “natrpao” postigavši 28 poena. On je važan igrač u koncepciji trenera Txusa Vidorrete, jer u biti jedino on može odigrati leđima prema košu. Društvo pod obručem mu pravi još jedan Hrvat, Drago Pašalić. On je znao bljesnuti u nekoliko utakmica, a u prosjeku postiže pet poena uz tri skoka. Pod koševima igra jedan Srbin, 215 cm visoki Mile Ilić koji se Bilbaou priključio tek naknadno te Francuz Frederic Weis, 218 cm visoki centar. On prosječno postiže četiri poena uz sedam skokova, a može se pohvaliti da već sedam sezona nastupa u elitnom razredu španjolske košarke. Od ostalih igrača moramo spomenuti Javiera Salgada, 180 cm visokog braniča koji prosječno postiže 10 poena uz tri asistencije, a od vanjskih igrača još valja spomenuti Paca Vazqueza (pet poena u prosjeku), Predraga Savovića (četiri poena i tri skoka po utakmici) i Quincyja Lewisa (8 poena i tri skoka u prosjeku). Jedino pristiglo pojačanje je za sada iskusni Salva Guardia. Taj 34-godišnjak dolazi iz Fuenlabrade gdje je proveo pet sezona, a u posljednjoj je postizao 8,8 poena uz pet skokova. On ima bogato iskustvo u Španjolskoj (Fuenlabrada, Huesca, Zaragoza, Caja San Fernando i Granada), a Bilbao od njega očekuje doprinos u reketu. Svojedobno je bio član španjolske B reprezentacije, a u sezoni 2004./05. je s Fuenlabradom osvojio drugu španjolsku ligu (14 koševa, 6,6 skokova i 1,1 blokada po utakmici). Potpisao je dvogodišnji ugovor. Jezgra momčadi iz prošle sezone će ostati na okupu. Weis, Recker, Banić, Lewis, Pašalić, Salgado, Savović i Vazquez će i dalje igrati u baskijskom prvoligašu, a trener će ostati Txus Vidorreta. Rubriku dolasci je, kao što smo već spomenuli, popunio samo Guardia, a spekulira se o mogućem dolasku 22-godišnjeg Carlosa Suareza, igrača koji već šest sezona igra u Estudiantesu. Bilbao za sada čeka protivnika kojeg će dobiti nakon što svoje odigraju Riga i Cholet koji su objektivno za klasu ispod Bilbaa. Veliko bi iznenađenje predstavljalo da Bilbao ne uđe u skupinu, s obzirom na jako dobre igre iz prošle sezone te na momčad koja je većim dijelom ostala na okupu. Za mišljenje o Choletu smo upitali Hrvoja Perinčića.
– Cholet je redovito u sredini francuske lige, no Riga je dobra momčad. Letonci bi trebali proći Cholet i ići na Bilbao. Očekujem da će u skupinu ući Bilbao, a među 16 najboljih bi trebali ući Španjolci i Zadar. Zadar je kvalitetniji iako se još ne znaju rosteri svih ekipa.
Imperativ: Pobjeđivati doma!
Perinčić je ponudio svoje viđenje raspleta situacije. Ulazak Rige ili Choleta u skupinu bi zaista predstavljalo prvorazredno iznenađenje, jer već sada možemo reći da je Bilbao prvi favorit ove skupine. Zadar ima šanse, no, kao što je trener Petrović rekao, imperativno će biti pobjeđivati kod kuće. Bez domaćih pobjeda hrvatski prvak će vrlo teško dalje, iako je možda kvalitetniji od ostalih. Unatoč dobroj sezoni, Maroussija je napustio odlični Milisavljević te su oni najslabija momčad ove skupine. Momčad Zadra još nije definirana, ali realno je za očekivati ulazak Zadra među najboljih 16 momčadi Eurokupa. No, hoće li se to dogoditi u zbilji i tko će se pridružiti Zadru, Roanneu i Maroussiju, uskoro ćemo saznati.