Baštijunski brig u plamenu

Slika korisnika admin
pozar_biograd
Sebastian GOVORČIN
Požar se brzo prširio na veliki dio deponija, a vatrogasci se nadaju da će ga kroz noć lokalizirati

Nakon dužeg mirnog razdoblja i mjera zaštite koje su poduzete kako bi se spriječili požari, na odlagalištu otpada Baštijunski brig jučer je ponovo buknuo požar, a o razmjerima najbolje govori procjena da gori jedna trećina ukupnog odlagališta!. Ograđen prostor i pojačana čuvarska služba odolijevali su jedno vrijeme slučajnim ili namjernim izazivačima, te se činilo se da je taj problem iza nas, tim prije što slijedi postupna sanacija spomenutog baštijuna, a na čijem prostoru bi trebali zaživjeti golf-tereni.

- Na žalost, ponovo se dogodilo da usred ljeta i turističke sezone odlagalište gori, a problemi s gašenjem nisu ni malo laki. Riječ je o nekoliko kilometara velikom prostoru koji na barem za sada nije čitav u plamenu, no opasnost je velika i situacija je krajnje ozbiljna, potvrdio nam je to i Zapovjednik biogradske JVP Darko Banić.

- Svi smo na terenu, gasimo s deset kamiona, a u pomoć su na pristigli i zadarski vatrogasci, te DVD iz Draga, Svetog Filipa i Jakova, no situacija je ozbiljna, mi radimo a vatra ne jenjava.

Osim izravne štete nastale plamenom, sagorjelo smeće izaziva problem i mnogim Biograđanima, naročito kroničnim bolesnicima, koji znaju danima trpiti "otrovni" dim, nusprodukt različitog smeća koje se tamo nakuplja.

Direktor biogradske Bošane koja vodi brigu o odlagalištu otpada Krunoslav Pešić kazao nam je kako je do požara došlo oko 16 sati poslijepodne. Vatra je buknula izvan ograđenog odlagališta, no kako je sve suho, visoke temperature i vjetar potpomogli su da se vatra ubrzo proširi na veći dio unutarnjeg djela baštijuna.

- Prema našoj procjeni za sada gori oko 1/3 ukupne površine odlagališta a sav napor gasitelja usmjeren je uz ostalo i na to da vatra ne zahvati drugi dio deponija. Gašenju su se najprije odazvali naši biogradski vatrogasci a ubrzo su im se pridružili i DVD-i susjednih općina, služba zaštite i spašavanja kao i dva specijalna air traktora iz Zemunika. Tu su dakako i bageri, te gurači koji razgrću i olakšavaju pristup opožarenim dijelovima Baštijunskog briga, ali i nastoje odvojiti od onog drugog neopožarenog dijela, kaže Pešić.

Pred biogradskim vatrogascima sinoć je bila duga noć. Svi zajedno daju maksimum i rade neprestano nadajući se da neće barem doći do nove eskalacije požara.

- Ipak vjerujemo da ćemo uskoro uspjeti sanirati područje, te da neće doći do težih posljedica po zdravlje žitelja grada i okolice, kazao je Pešić.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno