Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Čekam svoju priliku, a do tada neka Zadar pobjeđuje

Autor: Drago Bajković

19.07.2009. 22:00
Čekam svoju priliku, a do tada neka Zadar pobjeđuje


Svi moramo živjeti s igračima na terenu, radovati se i tugovati s njima. Nadam se da će rezultati Zadra biti dobri pa trener neće imati potrebu mijenjati pobjedničku momčad – kaže Surać
Zahuktava se završnica priprema za nogometaše Zadra koji će već za šest dana, točnije u subotu 25. srpnja, krenuti u novo prvenstvo. Čini se da se na pripremama prilično dobro radilo, uostalom ne pamtimo kada je Zadar u pripremnim utakmicama bio toliko uspješan. Uz to vrlo važno je napomenuti da Zebićeva momčad uigrava formaciju s četiri igrača u zadnjem redu, što Zadar nikada do sada nije igrao. U svakom slučaju na Stanovima se optimistično čeka utakmica s Cibalijom, kojom će Zadrani otvoriti natjecateljsku sezonu 2009./10. Kapetan Zadra Jakov Surać tijekom pripremnog razdoblja muku je mučio s ozljedom pa zapravo nije zaigrao u niti jednoj prijateljskoj utakmici. Ozljeda nije težeg karaktera, ali se nije htjelo riskirati kako bi je jedan od najvažnijih kotačića u Zadrovoj igri potpuno zaliječio.
– Radilo se naizgled o lakšoj ozljedi. Točnije imao sam upalu lijeve ahilove tetive. Oporavak je išao dobro, čak sam odigrao i jedno poluvrijeme utakmice kada smo igrali između sebe. Međutim, čini se da sam više nego što je trebao štedio tu lijevu nogu, a opterećivao desnu pa mi se na drugoj nozi upalila tetiva – kazivao je Surać koji tijekom svoje karijere nije imao težih ozljeda.
Šaranović u formi
– Čini se da sam i ja došao na red. Ozljeda i nije toliko teška, ali treba biti jako pažljiv tijekom oporavka, jer ako pređe u kroničnu ozljedu onda nadrapaš. Vejić iz Hajduka ima tu ozljedu i teško izlazi s njom na kraj. Rekao sam sam sebi, a i u dogovoru s trenerom Zebićem da ništa nećemo riskirati, već da ću nastupati tek kada budem potpuno spreman. Uostalom mislim da bi bilo glupo riskirati i onda izbivati s terena na duže vrijeme. Što se tiče kondicije pucam od snage, ali treba biti strpljiv da se ova ozljeda sanira do kraja.
Zadar nikada nije djelovao toliko uvjerljivo kao tijekom ovih priprema, obično bi prvoligaš sa Stanova redom gubio u prijateljskim utakmicama.
– Još je rano za bilo kakve ocjene. Znalo nam se događati da slabo igramo tijekom priprema pa u prvenstvo uđemo odlično. Činjenica je da su jedno prijateljski ogledi, a drugo prvenstvene utakmice. U svakom slučaju za sada djelujemo prilično dobro i vjerujem da bi tako trebalo biti i kada prvenstvo starta. Treba podržati ovaj sastav koji je iskristalizirao tijekom priprema i naravo uz otklanjanje nekih pogrešaka napraviti sve da se u subotu pobijedi Cibalija.
Čini se da je Zadar dobro trgovao tijekom prijelaznog roka, trener Zebić hvali igru bočnih igrača Alimanovića i Cele.
– Radi se o igračima koji imaju igru jedan na jedan i vrlo su ofenzivni. Ono što trebaju još doraditi je igra prema natrag, jer će to biti vrlo važno u teškim prvenstvenim dvobojima. Zadar dugo nije imao tako ofenzivne bočne igrače, što sugerira da ćemo biti ubojiti prema naprijed. Uz prave Terkeša i Šaranovića Zadar bi trebao predstavljati opasnost za svaku momčad s kojom se susretnemo. Naravno još stoji otvoreno pitanje hoće li Terkeš otići, ali svakako će odigrati za Zadar nekoliko prvih kola. Šaranović je već sada u pravoj formi, nadam se samo da se nije umorio davati golove tijekom priprema i da će nastaviti istim, nesmiljenim ritmom.
Najvažnija je Cibalia
Start je vrlo važan, zato Surać priželjkuje pobjedu na otvaranu prvenstva s Cibalijom u Stanovima.
– Vrlo je važno da ni i igrači, a ni novinari ne obraćaju pozornost previše na to s kim igramo, već da momčad prije svega vodi računa kako će se pripremiti za svaku utakmicu posebno. Treba ići utakmicu po utakmicu, to je jedini pravi put. Naravno da je start u prvenstvo vrlo važan, zato ćemo dati sve od sebe da bi pobijedili opasne Vinkovčane. S tri boda na kontu svaka sljedeća utakmica bit će puno lakša, što znači da bi se i šansa za novim bodovima povećavala.
Na pitanje kada očekuje povratak na travnjak, Surać je dao pravi kapetanski odgovor koji je ujedno i primjer svim igračima.
– Smatram da oporavak ide dobro i da bih možda već protiv Cibalije mogao sjesti na klupu. A onda ću na klupi čekati svoju priliku. Naglašavam ovo jer je nekim igračima ponekad teško grijati klupu i čekati svoju priliku. Niti ja ne volim sjediti na klupi, ali igrač treba na svakom treningu ići sto posto pa ćeš biti spreman kada prilika dođe. Ovo govorim kao kapetan momčadi. Svi moramo živjeti s igračima na terenu, radovati se i tugovati s njima. Nadam se da će rezultati Zadra biti dobri pa trener neće imati potrebu mijenjati pobjedničku momčad. A za svoj trenutak i priliku se ne bojim, samo neka mi pobjeđujemo, to je najvažnije – kazao je na kraju razgovora kapetan Jakov Surać


Nova formacija


Zadar će u nadolazećoj sezoni prvi put zaigrati s četiri igrača u posljednjoj liniji.
– Radilo se na tom segmentu puno tijekom priprema i vjerujem da će to itekako dati rezultate. Poznato je da prvi puta Zadar kreće s četiri igrača u zadnjoj liniji i sigurno će biti povremenih propusta. Svaki igrač u obrani mora se postaviti kao terijer i stalno imati igrača na prsima. Uz pravog Ježinu, koji je godinu dana iskusniji i koji se, čini mi se, potpuno posvetio svom poslu, vjerujem da će obrana Zadra u novom prvenstvu biti jedna od jačih karika ove momčadi.




 


Vratio se Damir Tosunović


Među nekolicinom igrača koji su se 22. lipnja pojavili na prvom treningu Zadra i potom brzo otišli je i Damir Tosunović, (1985.), napadač kojem je posljednji klub bila tuzlanska Sloboda. No, jučer se Tosunović vratio u Zadar, ovaj put s urednim papirima pa postoji mogućnost da uskoro obučne zadarski dres. Ipak, s obzirom da nije prošao pripreme, pitanje je koliko Tosunović u ovom trenutku može biti pojačanje za momčad Dalibora Zebića.