Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Gaženica će usporiti pad gospodarske aktivnosti

Autor: Ivana Burica

19.07.2009. 22:00
Gaženica će usporiti pad gospodarske aktivnosti

Foto: Vedran SITNICA



Što se tiče Gaženice, nekih promjena tu ne bi trebalo biti. Prva faza je u tijeku i bit će završena u travnju ili svibnju 2010. godine. Taj projekt ide naprijed. Oko Gaženice se vrti stotinjak kamiona dnevno, tamo se stalno nešto događa. Državni proračun na ovaj projekt nema utjecaja jer su novci, kao što je poznato, osigurani zajmom KfW-a i EIB-a
Nakon drugog rebalansa Državnog proračuna, koji je zbog udara na djecu i umirovljenike kao i uštede od samo 780 milijuna kuna, dobio brojne negativne epitete javnosti, poput onog da je samo “kozmetički”, u petak je premijerka Jadranka Kosor s koalicijskim partnerima dogovorila nacrt trećeg rebalansa.
Premijerka se jučer trebala sastati sa socijalnim partnerima pa ako i s njima bude postignut dogovor, treći bi se rebalans našao na sjednici Vlade krajem ovog tjedna. Potom bi, najavila je premijerka, u zadnjem tjednu srpnja bila sazvana izvanredna sjednica Sabora na kojoj bi taj rebalans trebao biti prihvaćen.
Umjereni optimizam
O detaljima trećeg rebalansa Kosor nije htjela govoriti prije sastanka sa socijalnim partnerima, ali je ipak navela da je dogovoren niz novosti i na prihodovnoj i rashodovnoj razini, koje će omogućiti čvrst financijski okvir te da je jedna od predloženih mjera i pregled svih započetih investicija u cestogradnji, a pri čemu će se voditi računa da su uz te radove financijski vezane sudbine oko 50.000 ljudi.
Mišljenja o tome kako bi sljedeći rebalans trebao izgledati i kakvi bi trebali biti njegovi utjecaji na gospodarske aktivnosti različita su i često oprečna. Dok jedni smatraju da bi kapitalne investicije trebale biti odgođene, drugi su mišljenja da bi takav scenarij dodatno pogoršao krvnu sliku ionako anemičnog hrvatskog gospodarstva.
Dario Jurin, predsjednik Županijske gospodarske komore Zadar i član Ekonomskog vijeća u Vladi bivšeg premijera Ive Sanadera, treći rebalans Državnog proračuna dočekuje s umjerenim optimizmom.
Uključenost gospodarstvenika
– Drugi je rebalans bio više tehničke naravi, dok bi ovaj treći, koji je u pregovorima, trebao znatno smanjiti javnu potrošnju te uvesti više reda u plaćanju državnih tvrtki. Sve to donijet će pozitivni pomak u zaustavljanju pada gospodarskih aktivnosti, navodi Jurin.
Po njegovu mišljenju, u formiranju Državnog proračuna kao i njegovih rebalansa gospodrstvenici su uključeni u dovoljnoj mjeri.
– Bilo je konzultacija s HUP-om, predstavnicima gospodarskih komora te s ekonomskim analitičarima, napominje Jurin.
Što se tiče gospodarskih aktivnosti na zadarskom području, one bi po mišljenju Darija Jurina znatniji oporavak trebale doživjeti početkom realizacije 2. faze Luke Gaženica.
– Što se tiče Gaženice, nekih promjena tu ne bi trebalo biti. Prva faza je u tijeku i bit će završena u travnju ili svibnju 2010. godine. Taj projekt ide naprijed. Oko Gaženice se vrti stotinjak kamiona dnevno, tamo se stalno nešto događa. Državni proračun na ovaj projekt nema utjecaja jer su novci, kao što je poznato, osigurani zajmom KfW-a (Njemačke razvojne banke) 120 milijuna eura te EIB-a (Europske investicijske banke) 100 milijuna eura. Druga faza Gaženice bi trebala donijeti više stabilnosti te malo stišati krizu u oslabjeloj gospodarskoj aktivnosti na ovom području, zaključio je Jurin.