Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ljetni karneval – turistički adut

Autor: Velimir Brkić

19.07.2009. 22:00
Ljetni karneval – turistički adut

Foto: Velimir BRKIĆ



Duž čitave dvokilometarske rute vrckavo su se njihale morske vile, kan-kan i go-go plesačice, zanosne plesačice iz studija K-2, mažoretkinje svih uzrasta, pakićanke, Havajke, farmaceuti, Cigani, samuraji, sumo borci, knezovi, kneginje, dame, gospoda, gazde, ribari, težaci, muraši, smećari, ekolozi, nudisti…
Neizostavni dio “Pakoškog kulturno-zabavnog ljeta” je spektakularni, drugi po redu “Pakoški ljetni karneval” koji u svakom pogledu predstavlja jednu od najvećih atrakcija županijske zabavno-turističke ponude.
I protekle se subote pokazalo da su ljetne maškare najmasovnija i najluđa manifestacija koja u špici sezone na noge digne Pakoštane i okolno priobalje puno turista. Bio je to još jednom pogodak u “sridu” okupivši pritom zasigurno preko 800-900 maškara i tisuće ljudi uzduž i poprijeko pakoške rive, središnjeg trga, kala i kaleta. Karneval je istinski jak adut pakoškog turizma.
Na duhovito osmišljenoj i raspojasanoj ljetnoj manifestaciji nije bilo ozbiljnih lica i natmurenih pogleda, osmijeh se poput zaraze širio cijelim Pakoštanima. Svi su ostavili brige, skrili se pod masku, sa i bez maske i pritom podsjetili kako je život lijep. Maškare su bile razlog da su i najizbirljivi gledatelji, htjeli ne htjeli, morali pustiti kočnicu i uživati u maškaranom ludilu. I oni iz Pakoštana i Hrvatske i oni iz “cilog svita”. Mlado i staro, žensko, muško i nedefinirano, crno, bijelo i žuto, pripadnici mnogobrojnih svjetskih naroda i narodnosti.
Pred više tisuća oduševljenih gledatelja koji su povorku pratili duž čitave dvokilometarske rute vrckavo su se njihale morske vile, kan-kan i go-go plesačice, zanosne plesačice iz studija K-2, mažoretkinje svih uzrasta, pakićanke, Havajke, farmaceuti, Cigani, samuraji, sumo borci, knezovi, kneginje, dame, gospoda, gazde, ribari, težaci, muraši, smećari, ekolozi, nudisti, trudnice, zečice, žene prerušene u muškarce, muškarci u žene, vragovi i vještice, punkeri, old timeri zadarskog Sv. Krševana i “feštari” svih profila. Osim domaćih entuzijasta obučenih, presvučenih ili, bolje reći, svučenih na najmaštovitije načine, bili su tu planetarno poznati Puntamičani, odnosno puntamiške maškare te “okrunjeni” Biograđani, Benkovčani s Beby Doll partyja, Pašmanci, ali i stotine raspojasanih Čeha i zanosnih Čehinja, Slovaka, Njemaca, Poljaka, Francuza, Slovenaca, Japanaca, Ukrajinki…
Mnoštvo maškara, mnoštvo alegorijskih kola, boja, oskudne odjeće, glazbe i smijeha, ono su što ovaj ljetni karneval razlikuje od drugih. Ljetne maškare nikome ne sude pa ni Krnji, one se samo dobro zabavljaju.
Vrhunac događanja bio je izuzetno kreativni program kojim su se na trgu ispred crkve Uzašašća Gospodinova bučno i u pravoj navijačkoj atmosferi predstavile maškarane grupe.
Posebno senzacionalnu atrakciju priredili su nadaleko poznati pakoški galebovi koji su za svaku ljetnu ljubav u noći sa subote na nedjelju iz malog topa u Amorovu slavu ispaljivali mućkule uz moto “tko što uvati, nek i drži”.
To je, svakako, trebalo doživjeti jer maškarani ljubavni parovi nisu se skrivali od znatiželjnih pogleda, dapače. Štošta je turistima izmamilo osmijeh i bliceve fotoaparata.
Pod okriljem Turističke zajednice, blagoslovom Općine Pakoštane i vrijednih ruku komunalaca iz pakoštanske Juštine, program je snalažljivo vodila poliglot Doris Pinčić.
Raspoložene maškarane ekipe, vrela karnevalska atmosfera uz oskudne ljetne krpice, ludorije maškaranih pojedinaca i grupa, piće i iće, sve se to moglo vidjeti u Pakoštanima. I, naravno, luda zabava i urnebesan provod za tisuće nazočnih uz Bađu i sastav Big fun. Turistički djelatnici i vlasnici ugostiteljskih objekata zadovoljno su trljali ruke.