Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prva nagrada KUD-u ‘Bedem’ iz Grebaštice

Autor: Mile Marić

19.07.2009. 22:00
Prva nagrada KUD-u ‘Bedem’ iz Grebaštice


Renata Peroš, pročelnica u Odjelu za kulturu Zadarske županije, uručila je prvu nagradu žirija za interpretaciju članovima muške pjevačke skupine KUD-a ‘Bedem’ iz Grebaštice za izvedbu pjesama “Grgešanje” i “Pod bas” na drugom ‘Etno festivalu Benkovac’, održanom u srednjovjekovnoj utvrdi Kaštel Benković. Drugi Etno festival Benkovac održao se pod budnim i stručnim nadzorom članova ocjenjivačkog suda od tri člana: Danijela Šote, Dragice Rogić i Jordanka Miloša, koji su ujedno proglasili pobjednike večeri. Kako je istaknuo Mihovil Mijo Brkić, voditelj programa, žiri je imao pune ruke posla, budući da su svi jednako dobri, no, žiri je morao proglasiti pobjednike. Marin Ćurković, ravnatelj Muzeja, uručio je treću nagradu žirija diplaru Mili Nimcu, članu KUD-a ‘Sv. Nikola Tavelić’ iz Lišana Ostrovičkih. Druga nagrada žirija za interpretaciju pripala je KUD-u ‘Benkovac’ za izvedbu pjesma “Nema mala ledine u gaju” i “Oj, Velebite”, a nagradu je uručio stručni referent za društvene djelatnosti Grada Benkovca Mile Marić. Nagradu za interpretaciju osvojila je muška pjevačka skupina KUD-a ‘Tomislav’ iz Donjih Andrijevaca izvedbama pjesama “Plakalo je mlado momče” i “Čija li je livada”. Drugi Etno festival Benkovac 2009. otvoren je nastupom skupine ‘Bukovački momci’, muške pjevačke skupine KUD-a ‘Popović’ iz Popovića, a na međužupanijskom festivalu nastupilo je devet kulturno-umjetničkih skupina.
Uz pobjednike nastupili su još ‘Savica’ Jaruge, ženska pjevačka skupina iz Brodsko-Posavske županije, ‘Bezdan’, ženska pjevačka skupina KUD-a ‘Bezdan’ iz Pirovca, ‘Kualjske posestrine i pobratini’, ženska pjevačka skupina F. D. Kali otok Ugljan, Sv. Nikola Tavelić – muška pjevačka skupina KUD-a ‘Lišane Ostrovičke’, Folklorni ansambl – ženska pjevačka skupina iz Vukomeričkih Gorica. Uz KUD-ove nastupili su i diplari Branko Svirčić i Jozo Agić, članovi KUD-a Bedem iz Grebaštice.
Nakon službenog dijela programa, nastupila je benkovačka klapa “Asseria”, koja je sve nazočne počastila bogatim repertoarom svojih izvedbi i interpretacija dalmatinskih pjesama, a za sve goste organizirana je prigodan domjenak i zajedničko druženje do kasnih noćnih sati.
Za uspješni drugi Etno-festival Benkovac 2009. godine zaslužni su organizatori KUD Branimir Benkovac i Zavičajni muzej Benkovac, pokrovitelj Grad Benkovac, medijski pokrovitelj Radio Benkovac i Zadarski list, a za dobar štimung voditelj Mihovil Mijo Brkić, te sponzori Vinarija Benkovac, Veletržnica Benkovac, Pekarnica Andrea i Župni ured Benkovac.
Ovom se priredbom u primateljima njezina sadržaja želi probuditi osjećaj da što smo dalje od vremena i ljudi o kojima smotre govore, to nam ono što vidimo i čujemo postaje draže. Svrha etno druženja je ukazati na to da je pojam folklor višeznačan, te kako obuhvaća sve oblike tradicijske prenošene umjetnosti: književne, glazbene, plesne, dramske, likovne, te da on predstavlja kolektivno narodno znanje, a na folklornoj večeri Etno festivala pokazat će se sva ljepota narodne nošnje i narodne pjesme, a izvedbama glazbenih minijatura na narodnom instrumentu diplama vratit će nas ne tako davnu prošlost. Stoga je večerašnja smotra radost za sve one koji vole folklornu tradicijsku baštinu. – istaknula je Renata Peroš, proglasivši Etno festival otvorenim.