Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sagadin: 10 više dva!

Autor: Ivan Knežević

19.07.2009. 22:00
Sagadin: 10 više dva!


Kako je trener najavio, do 15. kolovoza vodit će se stanovita bitka među mladim igračima za 11. i 12. mjesto u popisu imena koji će činiti prvu momčad
Kad bi novinari prije momčadskoga odlaska na odmor zapitkivali Zmagu Sagadina kad će okupiti i igrače i početi pripreme, trener bi odgovorio:
– U ponedjeljak, 27. srpnja točno u 10!
Za potpuni odgovor nedostaje još samo i mjesto, a to je – dakako – Višnjik. Nego, tko će u sljedeći ponedjeljak biti na okupljanju i na početku priprema? Zmago Sagadin i njegov stručni stožer (Bujan, Barančić, Šango, dr. Jeličić, Babić) te svi igrači koji u datom trenu neće imati reprezentativne obveze. Kako je Damir Rančić upao u skupinu kandidata za A reprezentaciju, koja se jučer okupila i počela pripremati za EP u Poljskoj, njega jedno vrijeme neće biti. Sagadin je već izrazio nadu da će se Rančić uvrstiti među 12 za EP, o čemu ćemo, dakako, doznati kad za to bude vrijeme. Nedostajat će u prvom dijelu priprema i neki juniori koji su veći ili nešto manji kandidati za nastup na juniorskom EP (izbornik je Hrvoje Vlašić, zadarski trener), odnosno Prostran, Batur i Mikulić, te malo i Marčinković koji je u reprezentaciji U – 20. Nakon pet godina Zadrani neće gledati Jubyja Johnsona i Todora Gečevskoga koji su otišli, a ako se ništa drastično ne dogodi, u sljedeći ponedjeljak Sagadinu bi se trebali javiti Stipčević, Perić, Car, Ružić, Boisa, Šarlija, Popović, Olivari, Peltzman, Macura, pa oni koji možebitno ne budu u reprezentaciji do 18 godina te oni koje Sagadin možebitno pozove, a da nisu ovdje spomenuti. Amerikanci? Dan po dan nagađa se je li to X ili je Y ili možda z ali je najmudrije pričekati pa vidjeti tko će biti taj ili tko će biti dvojica, krilo i centar, hoće li oni biti baš neki od sudionika tzv. Ljetne lige u SAD, natjecanja koje je u svojoj biti tržnica igrača, a koje je tamo po Sagadinovu nalogu otišao motriti Emilio Kovačić.
Kako je trener najavio, do 15. kolovoza vodit će se stanovita bitka među mladim igračima za 11. i 12. mjesto u popisu imena koji će činiti prvu momčad. Nema dvojbe u tomu ima li Sagadin čvrste kriterije na temelju čega će moći reći taj i taj a dakako da bi se ti kriteriji u svemu trebali poklapati s klupskim interesima.
Plan i program Sagadinovih priprema imat će neke sadržaje kakve, recimo, nije imao Petrovićev, ali bitne su stvari definiranje igre, hijerarhije u igri, pravodobno dosizanje optimalne sportske forme i uspostavljanje fizičke i mentalne razine koja će jamčiti da jednom uspostavljan razina sportske forme ima kontinuitet. Sagadin je na prvom mjestu kad su u pitanju prava i ovlasti, kao i kad je u pitanju odgovornost za učinke prve momčadi. Kako god okrenuli, proizvodnja sportskog rezultata temeljna je zadaća prve momčadi. O tomu kakve ća proizvodnja biti, dijelom će ovisiti i funkcioniranje kluba u cjelini.
I. KNEŽEVIĆ