Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Kurtović: Četvrto mjesto je u svakom slučaju uspjeh

Autor: Matej Lordanić

19.07.2010. 22:00
Kurtović: Četvrto mjesto je u svakom slučaju uspjeh


Četvrto mjesto je fenomenalan uspjeh. Nema veze što smo igrali u Hrvatskoj jer ima puno domaćinstava koja završavaju neuspjehom. Ova generacija je četiri uzastopne godine među četiri najbolje na raznim natjecanjima. Malo koja država se tim može pohvaliti
Nakon dva uzastopna brončana odličja osvojena na juniorskom EP-u u Grčkoj 2008. i na U-19 Svjetskom prvenstvu na Novom Zelandu prošle godine, mnogi su s pravom imali velika očekivanja od ove generacije. Priželjkivalo se zlato koje je izgledalo miljama daleko u posljednjoj minuti četvrtfinala protiv Srbije. No, čudesnim obratom izabranici Borislava Kurtovića su prošli dalje, ali barijeru polufinala opet nisu uspjeli probiti. Nakon dvije teške i iscrpljujuće utakmice ozljedama desetkovana hrvatska selekcija nije uspjela doći do bronce te su na kraju zavrijedili najnepopularnije četvrto mjesto i tzv. drvenu medalju.
– Utakmicu smo otvorili prilično slabo i u grču. Psihološki smo se ispraznili nakon preokreta protiv Srbije i polufinala protiv Grčke. Nakon takvih utakmica teško je bilo dizati momčad. No, u drugom dijelu, napose u četvrtoj četvrtini, uspjeli smo stići i prestići Španjolsku, ali nismo uspjeli zadržati vodstvo do kraja. U produžetku smo napravili nekoliko grešaka što je Španjolska iskoristila i slobodnim bacanjima se odvojila. Mi smo imali otvorene šuteve koje, nažalost, nismo pogodili. Uspjeli smo se vratiti, ali na kraju su odlučili detalji. Čestitam igračima na ovom velikom uspjehu za Hrvatsku. Bila mi je čast biti trener ovim igračima posljednje dvije godine. Iz ove generacije će nastati mnogo kvalitetnih igrača – netom nakon utakmice govorio je izbornik Kurtović, potom nastavivši:
– Neki igrači nakon promašenoga šuta izgube samopouzdanje i sljedeći put kada se nađu na otvorenom šutu možda neće pucati. Primjerice, Dino Butorac je unatoč nekim promašajima na kraju utakmice vezao nekoliko trica.
Zonska obrana u četvrtoj četvrtini Hrvatskoj je donijela puno dobroga, ali Kurtović nakon utakmice smatra da je trebalo ranije vratiti obranu na “čovjeka”.
Čovjek umjesto zone
– I ja snosim dio krivice jer sam možda ranije trebao promijeniti obranu sa zonske na “čovjeka”. Pred kraj ipak treba preuzeti individualnu odgovornost. U završnici nam se kod zonske obrane dogodilo malo uspavljivanje. Španjolci su nam u produžetku zatvorili reket i otvorili nam šut. Nažalost, mi te otvorene šuteve nismo uspjeli pogoditi. No, budite sigurni da su igrači više željeli uspjeh nego svi ostali zajedno.
Izbornik uopće ne dvoji je li četvrto mjesto uspjeh.
– Četvrto mjesto je fenomenalan uspjeh. Nema veze što smo igrali u Hrvatskoj jer ima puno domaćinstava koja završavaju neuspjehom. Ova generacija je četiri uzastopne godine među četiri najbolje na raznim natjecanjima. Malo koja država se tim može pohvaliti. Na kraju je mogao odlučiti jedan šut, jedna lopta, ali i ovim treba biti zadovoljan. Ipak smo ušli među četiri najbolje.
Reprezentaciju je pratila ozljeda za ozljedom.
– Željeli smo najbolje, ali uvelike su nas sputale ozljede. Malo igrača bi uopće pomislilo nastupiti s ozljedama koje su zadesile naše igrače. O tim ozljedama mi nismo puno željeli govoriti. Unatoč tim problemima, moji igrači su igrali i davali sve od sebe u svakoj utakmici. Jedino Šime Olivari nije mogao igrati, a Leon Radošević, Toni Prostran i Dino Butorac su u svakoj utakmici stisnuli zube i igrali. Da je bilo koja druga reprezentacija imala ovakva tri igrača ozlijeđena, bila bi to smiješna reprezentacija. Naši igrači su primali injekcije prije utakmica kako bi mogli nastupiti. Na tome im treba skinuti kapu. No, ozljede su sastavni dio sporta i u njima ne tražimo alibi.
Ipak, nakon bronce na Novom Zelandu i u Hrvatskoj se očekivalo odličje.
Nametnuti imperativ
– Istina, očekivalo se, ali razlika je između SP-a i EP-a. Ponajviše u tome što u Europi ima šest, sedam reprezentacija koje su kvalitetnije nego one koje nastupaju na SP-u. Samim tim, ovo EP svakako ima određenu težinu. Ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da cijela Hrvatska ima stanovnika kao jedan prosječan svjetski grad. Zašto ne bismo razmišljali na drugačiji način i pogledali koje su reprezentacije ostale iza nas? Velika je razlika između nas i nekih ostalih reprezentacija koje imaju i deseterostruko veći broj stanovnika i nemjerljivo bolje uvjete. Kod nas se samo gledaju negativnosti. Da se naši igrači nisu borili, onda bi svaka kritika bila na mjestu. Ovako, žao mi je što ih se napada bez potrebe. Ja preuzimam odgovornost, ali igrače nemojte napadati – kaže Kurtović, pa nastavlja:
– Mi smo sami sebi na leđa stavili teret zlatnoga odličja. Nitko nama nije postavio imperativ zlata, već smo ga sami sebi postavili. No, kao što sam rekao, iako se nismo popeli na pobjedničko postolje, možemo biti zadovoljni.
Je li pobjeda nad Srbijom psihološki ispraznila igrače? U polufinalu protiv Grčke su djelovali prilično ispuhano što je rezultiralo laganim porazom.
– Igrači su djelovali ispuhano. Emotivno su se ispraznili protiv Srbije, a i očekivanja su bila velika. Loše smo ušli u utakmicu, a ni šut nas nije služio. No, u usporedbi naših i grčkih reprezentativaca, velika je razlika u iskustvu. Grci imaju šest igrača koji igraju njihovu prvu ligu, a kod nas jedva dvojica. Nakon toga poraza smo cijeli dan razgovarali pokušavajući psihološki rehabilitirati i oporaviti igrače za posljednju utakmicu.
No, važnije od odličja je proizvodnja igrača za seniorsku vrstu.
– Da, proizvodnja igrača za A-selekciju je važnija od rezultata. Iako se svi još trebaju razvijati i definirati, najistaknutiji su Mario Delaš koji igra u Žalgirisu, Leon Radošević koji iza sebe ima odličnu sezonu u Ciboni te Toni Prostran. Toni, nažalost, u Zagrebu nije igrao. I Tomislav Zubčić je svakako potencijal. Svi odreda imaju perspektivu.
Iako Zadrani vole košarku, Krešinu dvoranu nije pohodio veliki broj gledatelja.
– To me malo iznenadilo, očekivao sam veći broj gledatelja. Bilo ih je više na četvrtfinalu protiv Srbije nego na polufinalu, a na utakmici za treće mjesto je gotovo bila prazna dvorana. Iskreno mi je žao zbog toga jer je ovo natjecanje zaslužilo veću pažnju.