Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Maškarano ludilo ne poznaje recesiju

Autor: Velimir Brkić

19.07.2010. 22:00
Maškarano ludilo ne poznaje recesiju

Foto: Josip PEDIŠIĆ



U Pakoštanima je ovog vikenda održan treći po redu međunarodni “Pakoški ljetni karneval”, u okviru kojeg je pakoškom rivom i centrom u dvosatnom defileu prošlo preko 25 karnevalskih skupina s više od 700 sudionika, od kojih preko 400 turista koji trenutačno ljetuju na prostoru Općine Pakoštane.
Pod okriljem Turističke zajednice, blagoslovom Općine Pakoštane i vrijednih ruku komunalaca iz pakoštanske Juštine, pretpostavlja se da je ova duhovito osmišljena i raspojasana, spektakularna ljetna manifestacija okupila oko sedam tisuća Pakoštanaca, turista, mještana okolnih naselja i “Pakoštanaca iz svita”. Pokazalo da su ljetne maškare najmasovnija i “najluđa” manifestacija koja u špici sezone na noge digne Pakoštane i okolno priobalje puno turista.
Pakoštanci su još jednom pokazali zašto njihovo općinsko središte nosi naziv dalmatinske prijestolnice ljetnog karnevalskog ludovanja. Od prvog izdanja prije tri godine poprimio je međunarodni značaj i već danas predstavlja jedan od najjačih turističkih aduta Pakoštana. U vrijeme njegova održavanja teško možete naći smještaj – svi su smještajni kapaciteti popunjeni.
U povorci su ravnopravno sudjelovale maškare svih naroda, boja i generacija, svih društvenih profila koje su zajednički stvorile jedinstvenu atmosferu. Predvođeni vozilima Oldtimer kluba “Sv. Krševan” Zadar i brojnim alegorijskim kolima prodefilirali su Česi, Slovaci, Poljaci, Nijemci, Francuzi, Austrijanci, Ukrajinci, Rusi, Finci, Danci, Puntamičani, Virani, Benkovčani, Dikljanci, Pašmanci, Dragari, Vranjani, Vrgadini, brojni Pakoštanci i “feštari” svih profila – odjeveni, presvučeni ili, bolje reći, svučeni na najmaštovitije načine.
Na trgu ispred crkve Uzašašća Gospodinova program je treću godinu zaredom vodila vrckava poligotica Doris Pinčić, a za maškarani ples i ludu zabavu bili su zaduženi Bibinjac Bađo i sastav Big fun.
Svi su u noći s nedjelje na ponedjeljak otpustili kočnice i raspojasano uživali uz oskudne ljetne krpice čvrsto se držeći karnevalskog gesla: “Maškare su, biži. Ko što uvati, nek drži!”.