Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nepoznat sportski status Jakova Suraća

Autor: Šime Ćurko

19.07.2010. 22:00
Nepoznat sportski status Jakova Suraća


Na službenim internet stranicama HNS-a 16. lipnja objavljena je sljedeća vijest:
– Disciplinska komisija HNS-a je 16. 06. 2010. održala sjednicu na kojoj je donijela odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv svih pripadnika nogometne organizacije protiv kojih se vodi istražni postupak povodom akcije USKOK-a Offside, te odluku o njihovoj suspenziji. Suspenzija obuhvaća zabranu obavljanja bilo koje aktivnosti u nogometu (igranje, treniranje, predstavljanje kluba i dr.). Nakon dobivanja službene obavijesti o identitetu navedenih osoba, nastavit će se disciplinski postupak.
Mjesec dana kasnije malo tko zna što ova odluka zapravo znači jer poimenice nijedan igrač ili klupski dužnosnik nije, da se tako izrazimo, izravno suspendiran.
– HNS od službenih institucija nije dobio podatke o kojim je osobama konkretno riječ u slučaju Offside – kaže Vlado Iveta, tajnik Disciplinske komisije HNS-a.
Kad je riječ o Zadru na Stanovima tragom ove informacije još ne znaju kakav je status Jakova Suraća, dugogodišnjeg kapetana Zadra, koji je nakon izlaska iz pritvora i dalje osumnjičenik u akciji Offside.
– NK Zadar od HNS-a, niti bilo koje druge institucije nije dobio nikakvu službenu obavijest o kaznenim ili nekim drugim mjerama koje bi se mogle poduzeti protiv Jakova Suraća. O suspenziji ne znamo ništa i što se nas tiče Surać kao registrirani igrač Zadra u subotu može igrati na gostovanju protiv Varteksa – kaže Mladen Baždarić, tajnik Zadra, ogorčen nedorečenošću koja prati cijeli slučaj.
No, prema odgovorima u HNS-u čini se da Surać ne može igrati u Varaždinu, premda Surać zapravo – nije suspendiran. Nije ga suspendirao HNS, a ni njegov matični klub Zadar kao ni Županijski nogometni savez. Čini se da je u ovom slučaju riječ o suspenziji “na neviđeno” jer, službeno, nitko u HNS-u ne zna tko je to sve osumnjičen u slučaju Offside.
S druge strane, prema Zakonu o športu (članak 13) “osoba protiv koje je započeo kazneni postupak za kazneno djelo za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna udaljit će se od sudjelovanja u športskim natjecanjima, obavljanja stručnih poslova u športu i sudjelovanja u radu skupštine ili tijela upravljanja športske udruge ili trgovačkog društva, do okončanja postupka”. Dakako, još nije jasno na koga se od osumnjičenih u akciji Offside ovaj članak uopće može primijeniti.
Dakle, čini se da smo na tragu moguće prave zbrke, premda je u konačnici izgledno da Surać u Varaždinu neće igrati. Pitanje je hoće li razlog tome biti što ne smije ili se radi o tome da nije uputno igrača koji nije odradio nijedan dan priprema slati u borbu za prvoligaške bodove.