Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

SICU – jedan od simbola grada Zadra

Autor: Dragana Glavočić

19.07.2010. 22:00
SICU – jedan od simbola grada Zadra

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Stalna izložba crkvene umjetnosti pravno je utemeljena 29. ožujka 1967. godine. Tada je potpisan Temeljni ugovor između Skupštine Općine Zadar, Zadarske nadbiskupije i Samostana Sv. Marije benediktinki u Zadru. HAZU je sudjelovala svojom podrškom i potpisom. Tim ugovorom sestre benediktinke su dobile istočni dio porušenog samostana, a sjeverni i zapadni dio su ustupile za smještaj i pohranu izložbe s područja Zadarske nadbiskupije, u koju, kao glavni fundus, ulazi riznica samostana Sv. Marije sa svojim izvanredno vrijednim predmetima hrvatske prošlosti


Ovogodišnje jubilarne Glazbene večeri u Sv. Donatu, pedeset godina od osnutka, za promidženi plakat su izabrale velik broj ruku, relikvijara koji se nalaze u Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti. To dokazuje veliku vrijednost SICU za grad Zadar. Odlazak na kazališne predstave, koncerte ili folklorne priredbe upotpunjuju doživljaj grada u kojem se turisti nalaze. Kako najbolje upoznati povijesnu, kulturnu i vjersku baštinu grada ili regije, ako ne posjećivanjem muzeja.
Među najznačajnijim ustanovama takve vrste koje gosti, turisti posjećuju jest Stalna izložba crkvene umjetnosti u Zadru.
Osnivanje ustanove
Stalna izložba crkvene umjetnosti pravno je utemeljena 29. ožujka 1967. godine. Tada je potpisan Temeljni ugovor između Skupštine Općine Zadar, Zadarske nadbiskupije i Samostana Sv. Marije benediktinki u Zadru. HAZU je sudjelovala svojom podrškom i potpisom. Tim ugovorom sestre benediktinke su dobile istočni dio porušenog samostana, a sjeverni i zapadni dio su ustupile za smještaj i pohranu izložbe s područja Zadarske nadbiskupije, u koju, kao glavni fundus, ulazi riznica samostana Sv. Marije sa svojim izvanredno vrijednim predmetima hrvatske prošlosti.
Među prvima koji je podrobnije pisao o tim predmetima je Carlo Federico Bianchi u svom djelu Zara Cristiana I., Zara, 1877. godine. Nakon njega mnogi znanstvenici su pristupili proučavanju pojedinih predmeta te su svojim radom stvorili pretpostavke za uspostavu današnje ustanove koja je otvorena 4. prosinca 1976. kao jedan od četiri kapitalna objekta hrvatske kulture.
Zavod za zaštitu spomenika kulture zajedno s vlasnicima predmeta su pristupili obnavljanju, prikupljanju i čuvanju predmeta. Nakon Drugog svjetskog rata u Zadar dolazi književnik Miroslav Krleža koji je proučavao i gledao prikupljene predmeta.
Krleža je bio oduševljen predmetima te je uložio sav svoj autoritet da to umjetničko blago, relikvijari, slike, kipovi, tkanine i ostalo budu što prije obrađeni i izloženi. Bila je priređena izložba tih predmeta u Zagrebu 1951. godine. Tada je tiskana i monografija pod naslovom Zlato i srebro Zadra, a predgovor za tu monografiju napisao je Miroslav Krleža.  Kulturni radnici Zadra i Zagreba zalagali su se i nailazili na brojne teškoće gdje će predmeti biti izloženi, a potom su se javili i problemi ideološke naravi. Dugo su se vodili pregovori između crkvenih vlasti i konačno su se dogovorili da ti predmeti budu izloženi u Samostanu benediktinki Sv. Marije tako da dva dijela samostana služe za izložbu, a jedan dio s crkvom za stanovanje sestara.
Grad Zadar se obvezao da će financirati izgradnju izložbenog prostora, te snositi sve troškove održavanja.
U izložbi rade sestre benediktinke, ravnatelj, tako da je kontakt posjetitelja bio ne samo sa sakralnim predmetima već i sa živim osobljem koje je vodilo kroz izložbu.
Posjet Izložbi
Broj posjetitelja varira tijekom ili izvan sezone, ovisno o broju turista. Krajem školske godine, uglavnom, školarci iz cijele Hrvatske dolaze u muzej, a kroz cijelu godinu posjećuju je zadarski učenici.
U drugom kvartalu ove godine tj. od travnja do lipnja, muzej je posjetilo 12.044 posjetitelja. U isto vrijeme prošle godine zabilježeno je 13.235 posjetitelja. Dakle radi se o neznatnom padu posjetitelja.
Ovaj muzej s ovakvom vrstom Izložbe ima izvrsnu posjećenost. Ako usporedimo s ostalim gradskim muzejima, tada možemo reći da je broj posjetitelja značajan, međutim još nije postignut predratni broj posjetitelja.
Najveći broj posjetitelja imamo za oblačna vremena i kad se turisti ne mogu kupati. Kad je vruće i vedro vrijeme, kao što je ovih dana, tada imamo manji broj posjetitelja.
Tijekom turističke sezone radno vrijeme je od 10 do 13 sati te od 18 do 20 sati, a nedjeljom od 10 do 13 sati.
Izložene umjetnine
Oko 200 predmeta izloženo je u SICU, a smješteni su u dva krila Samostana Sv. Marije, i to u prizemlju, na prvom i drugom katu. U prizemlju se, između ostalog, nalazi obnovljena unutrašnjost crkve. Sv. Nediljice iz XI. stoljeća s oltarnim pregradama na kojima su prikazani reljefni prizori iz Biblije.
Na prvom katu u prvoj dvorani izloženi su najvrjedniji predmeti zbirke. Odmah na ulazu izložena je velika slika naziva “Gospa benediktinki”. Slika prikazuje Majku Božju na prijestolju s djetetom Isusom u krilu i likom donatora koji kleči. Posjetitelji, također, imaju priliku pogledati najstarije primjerke zlatarskih radova.
Na drugom katu izloženi su umjetnički predmeti od XIV. do XVIII. stoljeća. Najstarija umjetnina je veliko slikarsko raspelo koje se nalazilo u crkvi Sv. Dominika, a koji je zatvorio Napoleon Bonaparte. To je raspelo prema jednom dokumentu iz 1385. godine naslikao mletački slikar Catarini.
Svaki izloženi predmet, ima trostruko značenje: povijesno, kulturno i vjersko.
Svaki izloženi predmet je nastao u određenom vremenu i nosi obilježja tog razdoblja. Stoga i možemo govoriti o povijesnom značaju izloženih predmeta. Kulturno značenje veže se za Zadar, Dalmaciju i Hrvatsku. Naime, čovjek koji je živio u 14. stoljeću drugačije je radio nego što je to danas. U to vrijeme u Zadru je postojalo čak 40 zlatarnica, te je grad bio jedan od najbogatijih u Dalmaciji. Na izložbi su izložene relikvije, ostaci kostiju svetaca koji se štuju. I to je ono što ovoj izložbi daje vjerski značaj.
Svi izloženi predmeti su jednako vrijedni i dragocjeni, no posebnu pozornost plijeni poliptih Vittoria Carpaccia iz 15. stoljeća koji se sastoji od šest slika. Djelo je naručio kod mladog slikara u Veneciji zadarski kanonik Martin Mladošić za katedralu Sv. Stošije.
Jedno od najznačajnijih djela zadarskog zlatarstva iz 14. stoljeća je škrinja Sv. Šime koja se nalazi u istoimenoj crkvi. Premda nije izložena u izložbenom prostoru, sastavni je dio SICU te spada u zbirku “Zlato i srebro Zadra”.
Privremena izložba liturgijskog ruha
U prizemlju SICU do kraja godine može se pogledati izloženo liturgijsko ruho. Na izložbi je predstavljeno 79 dijelova liturgijskog ruha, nikad ranije izloženog, a nastalog u razdoblju od posljednje četvrtine 15. stoljeća do sredine 20. Ova je izložba “kći” jedinstvenog programa koji Zadarska nadbiskupija provodi u svrhu očuvanja povijesnog liturgijskog ruha.