Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Smoliću zatvorska kazna zamijenjena radom za opće dobro, Brkić oslobođen

Autor: Suzana Bandić

19.07.2010. 22:00
Smoliću zatvorska kazna zamijenjena radom za opće dobro, Brkić oslobođen


Smolić je proglašen krivim, no zatvorska kazna od šest mjeseci zamijenjena mu je radom za opće dobro, dok je Brkić oslobođen kazne u potpunosti
Edi Smolić (39), bivši pravosudni policajac u zadarskom zatvoru i Davor Brkić (41), koje se optužnicom Županijskog odvjetništva teretilo zbog posjeda, odnosno preprodaje heroina, jučer su proglašeni krivima, no kaznu neće izdržavati u zatvoru.
Naime, Sudsko vijeće kojim predsjeda sutkinja Dijana Grancarić prilikom izricanja nepravomoćne presude obojici okrivljenika uzelo je u obzir niz olakotnih okolnosti zbog kojih je Smoliću izrečena kazna od šest mjeseci zatvora zamijenjena radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 60 dana, dok je Brkić zbog doprinosa u otkrivanju kaznenog djela koje su počinili oslobođen od kazne.
To što je radio kao pravosudni policajac Vijeće je Smoliću uzelo kao otegotnu okolnost, no ipak, kod izricanja kazne prevagnule su one olakotne među kojima i činjenica da je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio smanjeno ubrojiv, da pati od posljedica rata, ali i povremenog uzimanja heroina.
Smolić i Brkić uhićeni su s 8,8 grama heroina još krajem srpnja prošle godine nakon što su ih policajci u večernjim satima zatekli u Ulici Franka Lisice. Prilikom legitimiranja kod njih je pronađeno 8,8 grama heroina za koji je Smolić rekao kako je njegov, no kasnije je u istrazi pojasnio kako je takvim iskazom htio zaštititi Brkića koji je u više navrata već imao problema s policijom zbog zloporabe droga. Tijekom iznošenja svog iskaza Brkić je priznao da je nabavio heroin za svoje i Smolićeve potrebe, a upravo iskreno priznanje, kajanje te držanje pred sudom spasilo ga je zatvora.
Protiv ove optužnice obje strane imaju se pravo žaliti.