Najbolja predstava Kazališnog ljeta

Slika korisnika admin
faust
Filip BRALA

Pretposljednja točka dramskog dijela programa ovogodišnjeg izdanja Zadarskog kazališnog ljeta bila je predstava "Nitko, nitko, ali nitko nikad nije tako igrao Fausta" u produkciji Teatra Rugantino. Ova je predstava, budući se 1. kolovoza igra viđena "Stoše od Foše", po našem sudu, bila najbolja na ovogodišnjem Ljetu, a i zadarska publika, sudeći po reakcijama, nije ostala ravnodušna na odlične glumačke izvedbe Linde Begonje i Draška Zidara.

Riječ je o predstavi u režiji Zijaha Sokolovića nastaloj prema tekstu "Gretica stranica 89." suvremenog njemačkog autora Lutza Hübnera (uprizorenje istog teksta u produkciji HNK Split i režiji Dražena Ferenčine zadarska je publika mogla vidjeti na lanjskom Kazališnom ljetu, op.a.). Hübner svojim tekstom propituje kazalište kroz odnos redatelja i glumca. Naime, tekst "Gretica str. 89." nosi naziv prema sceni  iz Goetheova "Fausta", u kojoj se prikazuje odnos između zaljubljene Margarete/Grete i Fausta, a ta je scena ujedno bila i polazište Lutzu Hübneru za prikazivanje svih zbivanja u procesu rada na predstavi. U drami su predstavljeni odnosi između različitih tipova redatelja (ženskara, gnjavatora, zahtjevnih redatelja...) i glumica (prvakinje, glumice iz provinicijskih kazališta, starije glumice). Tim postupkom gledateljima se približava proces stvaranja kazališne predstave...

Na programu Zadarskog kazališnog ljeta sutra (21 sat i 30 minuta, dvorište Providurove palače) slijedi jazz koncert "Jazz Hondo" (Španjolska).

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno